Brez nagajanj iz lokalnega okolja le ni šlo

27.6.2008 | 13:45

Poslanec Ivan Grill ni skrival zadovoljstva ob ustanovitvi FIŠ, nasmejan pa je bil tudi v.d. dekana nove fakultete Janez Povh (v ozadju). (Foto: B. B.)

Poslanec Ivan Grill ni skrival zadovoljstva ob ustanovitvi FIŠ, nasmejan pa je bil tudi v.d. dekana nove fakultete Janez Povh (v ozadju). (Foto: B. B.)

Novo mesto - "Odlok o ustanovitvi Fakultete za informacijske študije (FIŠ), ki ga je državni zbor soglasno potrdil v torek, bo zaznamoval ta prostor in narekoval nove priložnosti in projekte na področju visokega šolstva, tako v njegovem izobraževalnem kot tudi znanstveno-raziskovalnem delu," je na novinarski konferenci tri dni po sprejemu odloka o FIŠ danes povedal eden od štirih pobudnikov odloka, poslanec Ivan Grill.

Želja in potreba po fakultetah, raziskovalnih inštitutih in tudi univerzi je na Dolenjskem živa že 20 let, a doslej ni bilo prave politične volje za odločnejši korak, je prepričan Grill.

Dolenjci dobivali čestitke

"Odlok o ustanovitvi FIŠ je toliko pomembnejši, ker se je prvič zgodilo, da fakulteto ustanavlja država. Ustanoviteljstvo fakultet je bilo doslej običajno naloga univerz, lokalnih skupnosti ali zasebnikov, zaradi česar smo imeli pobudniki kar nekaj težav pri državnih uradnikih, a izkazalo se je, da naša zakonodaja to dopušča. Na koncu smo okoli ustanovitve fakultete dosegli konsenz tudi v državnem zboru in po glasovanju smo Dolenjci dobivali številne čestitke, še posebej od tistih, ki so vedeli, kako dolgo si že prizadevamo za kaj takega."

Grill je novinarsko konferenco izkoristil tudi za poziv k sodelovanju v projektu razvoja visokega šolstva. "Imamo podporo gospodarske in obrtne zbornice, Društva novomeških študentov in Akadmeske pobude," pravi Grill, ki dodaja, da so nekateri ljudje iz lokalnega okolja vendarle skušali zavreti projekt. Za koga konkretno gre, Gril ni vedel ali pa tega preprosto ni želel povedati.

"Temelj za ustanovitev univerze"

Zadovoljstva ni skrivala niti poslanka Marjetka Uhan (ob njej in Grillu sta pobudo za ustanovitev FIŠ podpisala še poslanca Kristijan Janc in Franc Žnidaršič).

"Ta fakulteta bo temelj za ustanovitev univerze na Dolenjskem, kar je priložnost tako za študente kot tudi za profesorje," je prepričana poslanka iz Trebnjega, ki poudarja, da bo nad kakovostjo izvajanja programa fakulteta bdela država.

Direktor Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto (URS) Borut Rončević je povedal, da je FIŠ zgolj prva stopnička, saj ima URS v postopkih akreditacije še tri fakultete, in sicer Mednarodno fakulteto za poslovno odličnost (ta se je na priporočilo akreditacijskega senata preimenovala v Fakulteto za organizacijske študije), Fakulteto za industrijski inženiring in Fakulteto za upravljanje s podeželjem.

"Vsi programi so že na svetu za visoko šolstvo. Ta žal ne sledi tempu, ki ga narekuje zakonodaja, tako da akreditiranje teh programov pričakujemo šele v prihodnjih dveh ali treh mesecih. A nič hudega," pravi Rončević.

V ponedeljek pismo o sofinanciranju študentskega doma

Bo pa zato ministrstvo za visoko šolstvo znanost in tehnologijo (MVŠZT) že v ponedeljek z mestno občino Novo mesto podpisalo pismo o nameri glede vlaganja v Drgančevje, natančneje v študentski dom. Temu bo sledil še podpis soinvestitorke pogodbe, s čimer bo po Rončevićevih besedah rešena sedanja zagata, ko URS ne ve, kako bi financiral pripravo dokumentacije za gradnjo doma. V njem bodo študentske postelje zasedale le polovico kapacitet, ostalo bo namenjeno restavraciji, fotokopirnici in ostalim spremljevalnim dejavnostim, je še povedal direktor URS.

V.d. dekana FIŠ Janez Povh je povedal, da je pomen odloka o ustanoviutvi fakultete tudi v tem, da prerazporedi finančno breme razvoja fakultete.

"To preveliko finančno breme je do sedaj nosila zgolj občina, seveda pa z državnim ustanoviteljstvom FIŠ mestna občina ne bo ostala brez obveznosti," pravi Povh, ki dodaja, da v prvem šolskem letu, to je 2008/2009 pričakujejo okoli 100 študentov. 60 do 80 v dveh (redni in izredni) oddelkih prvega letnika ter 30 do 40 v prvem letniku magistrskega študija.

"Sodelujemo z vsemi srednješolskimi šolskimi centri v regiji tako da pričakujemo dober vpis. Diplomantov informatike je v Sloveniji izrazito premalo, naša prednost v primerjavi s podobnimi programi pa je v tem, da se bodo naši diplomanti poleg informacijskih ved med študijem seznanili tudi z organizacijskimi, ekonomskimi in družboslovnimi vedami," poudarja Povh.

Predavatelje za prvo šolsko leto na FIŠ že imajo. "Celo več jih je, kot bi jih potrebovali zgolj za pedagoški proces," pravi Povh. Cilj fakultete je namreč ta, da bi čim večji del (tja do 50 odst.) svojih prihodkov ustvarila z znanstvenim in raziskovalnim delom, kar pomeni, da profesorji ne smejo biti preveč obremenjeni s predavanji.

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava