namig za izlet

Namig za izlet / Gozdni pešpoti Kozice

27.7.2008 | M. L.-S.

Pogled s Kozic  – Z razgledišča na Kozicah se razprostira prečudovit pogled na dolino Kolpe (na posnetku), na obeh gozdnih poteh Kozice pa boste lahko videli in se povzpeli tudi na Pajtlerico – hrib, ki so ga vaščani Laz v preteklosti uporabljali kot sončno uro. (M. L.-S.)

Pogled s Kozic – Z razgledišča na Kozicah se razprostira prečudovit pogled na dolino Kolpe (na posnetku), na obeh gozdnih poteh Kozice pa boste lahko videli in se povzpeli tudi na Pajtlerico – hrib, ki so ga vaščani Laz v preteklosti uporabljali kot sončno uro. (M. L.-S.)

Gozdni pešpoti Kozice Hrastov list in lešnik na Kočevskem označujeta gozdni pešpoti Kozice. Pešpoti zajemata del pobočja Poljanske doline ter Spodnjeloške in Obkolpske doline, popotnika pa vodita od reke Kolpe do prepadnih ostenj visoko nad njenim kanjonom. Obe poti sta krožni in večji del vodita po istih poteh. Daljša je dolga 14 km, nanjo se lahko podate iz Predgrada ali Dola, da jo boste prehodili, pa boste potrebovali od 4 do 6 ur. Krajša ima izhodišče v Lazih in meri 9 km, zanjo pa je potrebno od 3 do 5 hoje.

Poti nista ravno lahki, še posebno ne krajša, saj se morate že na začetku povzpeti na Špičasti hrib in nato do 730 m visokih Kozic. Z dvigi in spusti morate premagati 630 m višinske razlike, a naj vas to ne prestraši. Na celotni poti je preko 60 klopi in miz, kjer si lahko odpočijete, vaš trud pa bo na številnih razglediščih na poti poplačan s prečudovitimi razgledi na dolino Kolpe in hrvaške hribe Okruglik in Klek na eni strani ter na kraje vse tja do Kočevja na drugi.

Z razgledišča na Peklenskem zidu so vidni Krokar ter Goteniški in Notranjski Snežnik, ob jasnem vremenu pa tudi Triglav. Če se boste na pot podali iz Predgrada, lahko pustite avtomobile pri cerkvi, kjer je tudi informativna tabla, ali pa pri Predgrajskem gradu, kjer si lahko ogledate razstavo o zgodovini Predgrada. Na poti, ki vas bo vodila preko Kozic, Pajtlerice in Peklenskega hriba, vam bodo o preteklosti govorili ruševine samotnih domačij in ostanki rimske ceste, še preden se boste povzpeli do TV pretvornika na vrhu Kozic, boste morda videli gamse, sicer pa boste na poti lahko opazovali različne gozdne živali in občudovali nenavadne oblike dreves in rastline, ki so podobne tako vegetaciji v gorah kot na morju.

‹ nazaj

Komentarji (1)

22.9.2008OceniPolanka 
Dober namig za izlet. Samo ne vem, kdo vas Kočevare, se opravičujem, Kočevce, uči, da so Polane del Kočevske?! Predgrad je res da v kočevski občini, kar pa še ne pomeni, da je polovica Polan del Kočevske. Polane so od vavek Polane v Beli krajini. Pa brez zamere. Lp :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava