glasba

Neznanje in mojstrstvo

30.8.2008 | 13:00 | Rasto Božič

Adi Smolar. (Foto: Rasto Božič)

Adi Smolar. (Foto: Rasto Božič)

Novo mesto - V okviru enodnevnega 3. novomeškega kantavtorskega festivala Trubadur, ki ga je zavod Tovarna v sklopu novomeških poletnih večerov priredil na kavarniškem vrtu San Sebastian, sta včeraj nastopila precej neznani in, kot se je izkazalo, tudi nevešči Marko Stadler ter izrazito nasprotni Adi Smolar.

Nastop Marka Stadlerja, tudi člana bolj prijateljske kot glasbene skupine Šankpolitkarji, v Novo mesto pa se je menda nedavno priženil, je najbolje čim prej pozabiti. Ne samo, da je bil popolnoma razglašen, tudi njegovo ustvarjanje, da ne omenjamo naivnega stihoklepstva, je popolnoma razglašeno, na oder festivala pa so ga morale pripeljati prijateljske vezi, saj drugačne razlage preprosto ni.

Marko Stadler. (Foto: Rasto Božič)

Marko Stadler. (Foto: Rasto Božič)

Tam mu zagotovo ne bi smelo biti mesta, zato pa je bil tem bolj upravičen in s strani občinstva pohvaljen nastop Adija Smolarja. Smolar je iskren ustvarjalec, mogoče le nekoliko preveč priden in predvidljiv. V kratkem času se je namreč nabralo toliko njegovih uspešnic, da jih radijski eter enostavno ni mogel več požreti, kar je pripeljalo do zasičenosti.

Smolar je duhovit, zabaven, domiseln ter vešč ustvarjalec. Pogosto skuša z lastnim tolmačenjem okolja opozarjati na težave in zaplete in tak je bil tudi njegov nastop. Pesmi je tekoče povezoval z duhovitimi pripombami in poudarki, izvedel pa je zajeten del znanih tem.

Adiju Smolarju bi lahko očitali prodanost, a kaj mu drugega v tej podalpski zaplati preostane. Prilagoditi se je moral splošnemu okusu in večinskemu poslušalstvu, kar mu nekateri sicer očitamo, kljub temu pa ob njegovem obsežnem delu ne moremo mimo resnice, da je vpliven in predan glasbenik.

‹ nazaj

Komentarji (1)

1.9.2008Ocenirastaman 
Festival je Trubadur, Rasto, ne Trubar. Saj tudi ta ga je nekaj spil, ne vem pa če je kaj dosti trubaduril...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava