Jurij Levičnik po cesti dobil še kip

23.9.2008 | 19:40

Jurij Levičnik, začetnik "industrijske revolucije" v Novem mestu, je dobil svoj doprsni kip. (Foto: B. D. G.)

Novo mesto - Klub prijateljev IMV je poskrbel, da je pokojni novomeški gospodarstvenik Jurij Levičnik, ki je 25 let ustvarjal industrijo motornih vozil v mestu ob Krki, poleg ceste z njegovim imenom dobil še doprsni kip. Od torka dalje stoji pred upravnim poslopjem podjetja TPV, kjer so ga po krajši slovesnosti odkrili Pavle Valentič, Vladimir Bahč in Božo Kočevar iz kluba in novomeški župan Alojz Muhič.

Podobo Levičnika je oblikoval kipar Mirsad Begić, park ob spomeniku pa zasnoval arhitekt Marjan Lapajne.

»Jurij Levičnik je vizionarsko zasnoval in postavil prikoličarsko in avtomobilsko industrijo na Dolenjskem ter jo za vedno zarisal na svetovni zemljevid«, je ob otvoritvi poudaril Vladimir Bahč, predsednik uprave podjetja TPV.

TPV je poleg Revoza in Adrie Mobil eden pomembnejših naslednikov nekdanjega giganta IMV, Industrije motornih vozil, prav na temeljih tega velikana pa se je razvila še vrsta drugih tovarn na Dolenjskem.

Po krajši slovesnosti ob odkritju kipa so se številni udeleženci preselili v Kulturni center Janeza Trdine, kjer so člani likovne sekcije KUD Revoz pripravili razstavo, Klub prijateljev IMV pa bogato kulturno prireditev in ogled filma "Vsakemu Podgurcu svoj kos kruha..."

B. D. G.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava