dolenjska

Julija zbira denar za mamograf

7.10.2008 | 13:00

Članica društva Julija Cirila Zajc, predsednica društva Julija Jasna Šinkovec, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Milena Kramar Zupan, vodja oddelka za bolezni dojk Mirjam Cvelbar in vodja ginekologije Martina Bučar. (Foto: R. B.)

Članica društva Julija Cirila Zajc, predsednica društva Julija Jasna Šinkovec, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Milena Kramar Zupan, vodja oddelka za bolezni dojk Mirjam Cvelbar in vodja ginekologije Martina Bučar. (Foto: R. B.)

Novo mesto - Novomeško društvo Julija je danes predstavilo dobrodelno akcijo, s katero želijo njegove članice zbrati 250.000 evrov za nakup novega digitalnega mamografa. Letos poteče amortizacijska doba leta 1997 kupljenega mamografa, zdravstveni dom pa zaradi sanacijskih ukrepov nima denarja za novega, je povedala njegova direktorica Milena Kramar Zupan.

Po besedah Kramar Zupanove je rak dojk na prvem mestu po pogostosti raka pri ženskah, v Sloveniji pa zaradi njega letno zboli 1100 žensk. Najboljša obramba v boju zoper to bolezen je preventiva in zgodnje odkrivanje bolezni, kar pa omogoča le rentgensko slikanje dojk ali mamografija, je pojasnila.

V novomeškem zdravstvenem domu mamografijo opravljajo že dve desetletji, je nadaljevala, v zadnjih desetih letih so za bolnice Dolenjske, Bele krajine, Posavja in Kočevja opravili preko 40.000 mamografij, trenutno pa po njenih podatkih s tega območja na slikanje dojk ob polletni čakalni dobi čaka še vsaj 2000 žensk. Kot je ocenila, v Zdravstvenem domu Novo mesto letno opravijo do polovice več mamografij, kot jih predvideva pogodba z zdravstveno zavarovalnico, tako gre druga polovica na njihove stroške, letno pa v povprečju odkrijejo približno 60 primerov raka na dojki, največ med bolnicami, starimi od 40 do 60 let.

Donacijo lahko nakažete na račun: SI56 0297 0025 7326 518 pri NLB dd. Ljubljana.

Letos bo mamografu, ki ga v zdravstvenem domu uporabljajo od leta 1997, potekla življenjsko-amortizacijska doba, že doslej pa se je, tako Kramar Zupanova, pogosto kvaril. Ker letos zdravstveni dom z različnimi ukrepi sanira lansko izgubo, nima sredstev za nakup novega, z novim, po njenem mnenju sodobnim in zanesljivim digitalnim mamografom, za katerega naj bi sredstva zbrali v sodelovanju z društvom Julija, pa bi bolnicam omogočili boljšo oskrbo in dostop do kakovostne mamografije, kar bi po mnenju Kramar Zupanove posledično pomenilo višji zdravstveni in življenjski standard.

Kot je pojasnila predsednica društva Julija Jasna Šinkovec, društvo, ki so ga ustanovile v aprilu, sestavlja približno sto Novomeščank in Dolenjk, ki se zavedajo lastnega poslanstva in odgovornosti, hkrati se zavzemajo za višjo kakovost življenja. Dobrodelno akcijo, prvo nalogo društva, so članice sprožile junija, pred kratkim pa so na več kot 2300 naslovov poslale prošnje za pomoč in pokroviteljstvo ter donatorske pogodbe. Objavile so številko računa za nakazila denarnih prispevkov, 20. novembra v Novem mestu pripravljajo velik dobrodelni koncert z naslovom Poglej me, na večjo pomoč podjetij pa računajo v času novoletnih obdarovanj, je še povedala.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava