gospodarstvo

Strokovni posvet slovenskih nabavnikov / Gospodarska rast se bo umirila

23.10.2008 | 13:00 | J.A.

Zanimanje za aktualne gospodarske razmere in gibanje cen surovin v prihodnjem letu so v Trimo pripeljale številne nabavnike.(Foto: J.A.)

Zanimanje za aktualne gospodarske razmere in gibanje cen surovin v prihodnjem letu so v Trimo pripeljale številne nabavnike.(Foto: J.A.)

Trebnje - Včeraj so se v Trimu srečali nabavniki najpomembnejših slovenskih podjetij in se pogovarjali o trenutnih gospodarskih razmerah,  gibanju cen surovin v tem in prihodnjem letu. "Na tokratnem srečanju sodelujejo nabavniki iz severne Italije, iz združenja Adaci TreVenezie. Tudi oni se zdaj ukvarjajo s podobno situacijo na trgih kot mi," je povedal predsednik Združenja nabavnikov Slovenije Marko Štebe, ki je prepričan, da se bodo z informacijami, ki so jih odnesli s tega dogodka, lažje načrtovali nabavo surovin v letošnjem in prihodnjem letu.

Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Boštjan Vasle je napovedal umiritev gospodarske rasti v Sloveniji (lanska je bila 6,8 odstotkov), letošnja bo verjetno znašala nekaj manj kot pet odstotkov, v prihodnjem letu pa naj bi se po njegovih napovedih približala trem odstotkom.

"To je pa še vedno višji odstotek od gospodarske rasti, ki jo bodo beležile druge države evrskega območja," pojasni Vasle, ki pričakuje tudi umiritev  inflacije.

Poudaril je, da je vzpodbudno, ker partnerice slovenskih podjetij ne prihajajo samo z evrskega območja, temveč tudi iz bivše Jugoslavije (15-17 odstotkov) in drugih neevrskih območij, saj je z njimi v negotovih razmerah lažje poslovati, tam namreč pričakujejo boljšo gospodarsko rast kot v območju evra.

Podpredsednica združenja nabavnikov Marina Lindič je prepričana, da je bilo srečanje v pomoč nabavnikom, saj so iz prve roke dobili napovedi glede cen surovin, inflacije, plač. Lindičeva je zaposlena v podjetju Ursa Novo mesto, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo steklene volne, je direktorica logistike in oskrbe za jugovzhodno Evropo.

"Pri nas določene surovine kupujemo na domačem trgu, nekaj od Kremena, ki je pomemben dobavitelj, nekaj uvažamo iz sosednjih držav, določen del surovin, predvsem kemičnih, pa je pri nas vezan na svetovne cene in borze," pojasni Lindičeva in doda, da je za njihovo poslovanje pomembno gibanje cen nafte in energentov. Ursa v  Sloveniji proda 20 do 30 odstotkov proizvodov, ostalo izvozijo na območje bivše Jugoslavije, Bolgarije, Romunije, Italije in Avstrije.

"Pri prihajanju krize smo čutili, da je prišla z zahoda, najprej je zajela naše operativne enote na jugozahodu Evrope, k nam je začela prihajati šele zdaj," pove in doda, da na kratki rok pričakuje, da jih bo gospodarski padec manj prizadel, saj delajo na trgih, kjer so se komaj začeli zavedati pomena izolacije in varčevanja z energijo. 

‹ nazaj

Galerija (3)

Marina Lindič
Marko Štebe
Boštjan Vasle

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava