scenske umetnosti

Festival slovenskega filma / Jurij Moškon dobil vesno za montažo

26.10.2008 | 09:25 | B. B.

Jure Moškon z vesno za montažo. (Foto: I. Vidmar)

Jure Moškon z vesno za montažo. (Foto: I. Vidmar)

Portorož, Novo mesto - Veliki zmagovalec 11. festivala slovenskega filma je sinoči postal film Pokrajina št. 2 režiserja Vinka Möderndorferja, brez svoje vesne pa niso ostali niti tukajšnji filmski ustvarjalci - vesno za najboljšo montažo je prejel Novomeščan Jurij Moškon za film Za vedno Krčana Damjana Kozoleta.

35-letni Moškon je na pot video in filmskega ustvarjalce stopil leta 1991, ko je sodeloval pri ustanavljanju Televizije Novo mesto, prve lokalno-regionalne televizije v Sloveniji, in tudi med prvimi v bivši Jugoslaviji. Po desetih letih dela na televiziji je prejel posebno priznanje občine Novo mesto za desetletno delo. V šolskem letu 1997/98 je študiral na akademiji FAMU na programu 3F v Pragi. Leta 1999 je izdal knjigo Videotehnika in ustvarjalnost. Leta 2001 so mu na Ministrstvu za kulturo dodelili status samozaposlenega v kulturi - montažer. Udeležil se je »Talent campusa« na Berlinalu 2004. Sodeloval je na »EFA Master Class 2004« pod vodstvom Mike Figgisa.

Kot montažer se je med drugim podpisal tudi pod celovečerca Delo osvobaja (Damjan Kozole, 2004) in Zvenenje v glavi (Andrej Košak, 2002). Za slednjega je na Mediterranean Film Festival Cologne prejel nagrado za najboljšo montažo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava