Ustvarjalnost ne pozna meja

9.11.2008

Srečanje je priložnost za predstavitev izdelkov, pa tudi izmenjavo znanj. (Foto: I. Novak)

Srečanje je priložnost za predstavitev izdelkov, pa tudi izmenjavo znanj. (Foto: I. Novak)

Prečna - "Ni je stvari, ki se je ne bi lotile in ne bi bile pripravljene naučiti še drugih," je na včerajšnjem srečanju blizu 40 sodelujočih v spletnem ustvarjalnem forumu Otok zakladov v živo, ki je na pobudo Barbare Vidic iz Novega mesta potekalo v Prečni, dejala ena od navdušenih obiskovalk foruma. V dveh letih odkar je začel delovati, so v njem registrirali že blizu dva tisoč ustvarjalnih obiskovalcev, ki se ukvarjajo z najrazličnejšimi ročnimi spretnostmi: izdelujejo nakit, klekljajo, kvačkajo, vezejo, rišejo na tkanino, izdelujejo čestitke z najrazličnejšimi tehnikami in podobno.

Običajno komunicirajo preko spleta, enkrat mesečno pa se tudi dobijo, srečanja potekajo v različnih krajih po Sloveniji in so namenjena spoznavanju, pa tudi predstavitvi izdelkov in praktični izmenjavi izkušenj in znanj.

"V spletnem forumu sem začela sodelovati pred tremi leti v času nosečnosti. Za novo leto sem začela izdelovati čestitke in kar potegnilo me je," se spominja Tanja Benedik iz Gradišča pri Trebnjem, ki je bila med pobudnicami za ustanovitev tovrstnega neformalnega foruma, katerega začetki segajo v ZDA. "V šoli mi risanje nikoli ni šlo in vedno sem imela občutek, da tovrstno ustvarjanje ni zame. A ni vedno tako, kot ti drugi dopovedujejo," pravi.

Vse obiskovalke foruma ne glede na to s katero dejavnostjo se ukvarjajo po zgledu prve ustanoviteljice foruma na skupnih srečanjih izdelujejo "stekleničke upanja". Odpadne stekleničke zdravil, ki jih uporabljajo pri kemoterapijah, oblačijo v fimo maso, pri čemer nastajajo neverjetni izdelki, te pa potem za spodbudo pri napornem zdravljenju delijo bolnikom z rakom. "Tovrstno akcijo smo do zdaj izpeljale na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, rade pa bi jo razširile po celi državi," pravi Benedikova.

Na srečanju, ki se je včeraj prevesilo v pozno popoldne, so v živahnem ustvarjalnem vzdušju in predvsem z neizmerno vnemo in dobro voljo pripravili tudi razstavo izdelkov. Nekaj utrinkov z razstave najdete v galeriji.

I. N.

Galerija

Komentarji (6)

9.11.2008OceniSimona 
Ja, luštno je bilo :) Predvsem pa me od smeha še vedno bolijo trebušne mišice :)))
9.11.2008Ocenijana 
ja res smo se meli fajn,pa razstava je bila krasna.
9.11.2008OceniTanja 
Samo korektura: po zgledu iz ZDA ni nastal forum, pač pa ideja o Stekleničkah upanja. Kot enkratna akcija je potekala že leta 20o6, letos pa smo jo osvežile in predstavile kot stalno - z odobritvijo ameriške iniciatorke Diane Gregoire. Stekleničke se pa izdelujejo večinoma doma. Več informacij na: http://steklenickeupanjaslovenija.blogspot.com/ http://otokzakladov.mojforum.si
9.11.2008Oceni*andra* 
Vidim ,da ste se imele res lušno. Mi je prav žal,da sem manjkala. :(
9.11.2008Ocenimarja15 
nism pričakovala da bom na slikci, bilo je super, bila sem že večkrat in še pridem na tako srečanje, vedno se kaj naučiš in seveda nasmejiš, imaš fajn in težko je iti domov, spoznaš veliko novih prijateljic, nicki postanejo osebe, ki delajo čudovita ročna dela. rada sem med njimi. ;)
10.11.2008Oceniiris 
čudovita razstava, čudoviti swapi in vse ostalo. srečanja so vedno dogodek, poln pozitivne energije. naj živi naš otoček!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava