kriminal

Bogdana je strah dveh romskih nasilnežev / Miklič: “Prepričan sem, da Elvis Jurkovič načrtuje naklepni umor”

13.11.2008 | 14:00

Bogdan Miklič se boji za svojo varnost in varnost svoje družine, zato se je obrnil na številne ustanove in posameznike, tudi na predsednika države. (Foto: T. J. G.)

Bogdan Miklič se boji za svojo varnost in varnost svoje družine, zato se je obrnil na številne ustanove in posameznike, tudi na predsednika države. (Foto: T. J. G.)

Novo mesto - Bogdan Miklič iz romskega naselja Ruperč vrh je na predsednika države dr. Danila Turka, varuhinjo človekovih pravic, ministrstvo za notranje zadeve, okrožno državno tožilstvo, Slovensko nacionalno stranko in Vrhovno državno tožilstvo naslovil pismo, v katerem opisuje »nemogoče razmere, ki so nastale v njihovem romskem naselju« in jih hkrati poziva, da pristojne državne organe pozovejo k resnemu pristopu pri nastali situaciji.

»Kot državljan Slovenije bi namreč rad živel in delal svobodno. In ne tako kot sedaj, ko iz dneva v dan dobivam grožnje, da me BODO UBILI,« pravi Bogdan Miklič. »Prepričan sem, da Elvis Jurkovič načrtuje naklepni umor in to bo kmalu storil, če nas pristojne inštitucije ne bodo pravočasno rešili. Nenavadno se mi zdi, da se nekoga, ki je pod večjim VPLIVOM ALKOHOLA ZAPRE, proti nekomu, KI HOČE UBITI oziroma organizirano vzeti življenja, pa se poda le kazenska ovadba, na koncu pa je ponavadi celo oproščen ali obsojen na pogojno kazen. Sprašujem se, kdo bo odgovarjal in na kakšen način, če bo Elvis Jurkovič z Dragom Stojkom komu vzel življenja, kar bo že prepozno!!!!"

Takole je zapisal:

»Romsko naselje Ruperč vrh leži le nekaj kilometrov od Novega mesta. Desetletja je veljajo za eno izmed najbolj urejenih naselij na Dolenjskem, s ponosom pa so nanj gledali tudi okoliški “neromski” prebivalci, s katerimi Romi skorajda nikoli niso bili v konfliktnih odnosih. Živeli smo torej v sožitju. Mnogi Romi v tem naselju se lahko v primerjavi z drugi vendarle pohvalijo z uspešno končano osnovno šolo, z zasluženo pokojnino in kar je najbolj pomembno tudi legalnim domovanjem.

Od letošnjega avgusta pa se je romsko naselje Ruperč vrh iz oaze miru spremilo v pravo romsko-vojno prizorišče policije ter medijev. Povzročitelj te tako imenovane romske vojne je Elvis Jurkovič, pripadnik romske skupnosti, ki se je na Ruperč preselil pred dvema letoma. Jurkovič tu še danes živi nelegalno, kar se nam Romom zdi nepošteno in tudi ne vljudno do okoliških prebivalcev. Z njimi želimo živeti v strpnih odnosih in na način, ki ne bi ogrožal ali vznemirjal kogarkoli v bližini.

Nujno vas moram opozoriti, tudi v imenu še nekaterih Romov iz Ruperč vrha in to s poudarkom, da Elvis Jurkovič prihaja iz družine, ki je znana po tem, da je njegov oče, pred leti UBIL 18-letnega NEROMA, ODREZAL MU JE VRAT, slednji je umrl na kraju.

Sredi avgusta, natančneje 14. 08-2008, dan pred praznikom Marijinega vnebovzetja, je Jurkovič sredi belega dne sedel v svoj avto znamke Clio novejšega letnika in začel voziti “Ferrarijevo vožnjo” po poti, ki vodi skozi naše naselje. S takim početjem je nedvomnno življenjsko grožal zlasti otroke. Moj oče je Jurkoviča na kulturen način prosil, naj preneha s tako vožnjo, saj bi pri tem lahko povozil kakšnega otroka. A je Jurkoviča ta pristop in ta prošnja tako zmotila, da je v hipu dobesedno znorel in postal MORILEC.

V barako (ni njegova, ampak ga je v njo naselil njegov tast) je stekel po sekiro in z njo tekel proti mojemu očetu, da ga bo ubil, z njo nekajkrat zamahnil, a ga je oče pravočasno opazil in se tako v trenutku rešil naklepnega umora. Poklicali smo policijo, vendar je Jurkovič zvečer znova skušal UBIJATI, grozil je z uboji moji družini (očetu, bratu in materi). Ko sem opazil, da Elvisu Jurkoviču na pomoč prihaja tudi Drago Stojko z družino, ki od Jurkoviča živi približno 200 metrov, in v rokah držal pištolo, sem ugotovil, da gre zares, zato sem se odločil, da dogajanje posnamem z video kamero kot dokaz pristojnim policistom in sodišču.

Vendar, ko sta Jurkovič Elvis in Drago Stojko, slednjemu so zapori na Dobu že znani, saj je tam preživel več let zaradi roparskega napada na poštarja, opazili , da snemam, sta tekla proti moji hiši in me tudi fizično napadla. Jurkovič mi je s sekiro močno poškodoval gleženj na desni nogi, zaradi česar sem moral daljši čas nositi mavec oziroma hoditi s pomočjo bergel, Stojko pa me je močno s pestmi udaril v obraz in večkrat v prsni koš, zaradi česar sem dalj časa čutil bolečine.

Od takrat naprej so na novomeški policiji večkrat beležili naše klice na pomoč zaradi groženj s strani Jurkoviča in Stojka. Zadnji množični napad, tudi z uporabo opozorilnega strela, se je zgodil 3.9.2008, nekaj po 21.uri, ko je Elvis Jurkovič z Dragom Stojkom in z ožjimi družinskimi člani prišel skoraj pred mojo lastno hišo, kjer je poleg mene napadel še moje starše in brata. Prepričan sem, da sta Jurkovič in Stojko načrtovala ta napad, saj sta uporabila tudi solzilce za oči, ki je naredil opekline pri mojem očetu, njegov hrbet je zaradi udarcev s sekirami bil zelo modričast in otečen oziroma boleč. Hude otekline in bolečine pa smo nekaj časa čutili; jaz, mama in tudi brat.

Pa pravzaprav niti ni čudno, saj so nad nami pele sekire in drugo hladno orožje. Nekaj policistov je hitro prišlo, nato pa so se v naselje pripeljali še Romi iz Šmihela in Brezja, skupaj jih je bilo kakšnih sto petdeset.

V prisotnosti policistov so nam začeli groziti, mahati s sekirami, policiste pljuvali, udarjali po njihovih vozilih, policisti pa so potrebovali močnejšo okrepitev. Od takrat naprej so bili policisti v naselju 24 ur na dan, a to kaj dosti ni pomagalo. Preiskavo množičnega pretepa so novomeški policisti zaključili in naj bi zadeva že bila na Okrožnem državnem tožilstvu v Novem mestu. A se nemiri na Ruperč vrhu nadaljujejo oziroma Jurkovič in Stojko nadaljujeta z grožnjami in poskusom uboja.

Oktobra nekaj minut čez drugo uro popoldne sem bil na parkirišču Gasilsko-reševalnega centra v Ločni. Nenadoma sem zagledal, da proti meni divja bel Renault 19. Iz njega sta skočila Elvis Jurkovič in njegova partnerka in sta že mahala z ročaji sekir. Uspelo mi je, da sem se izmuznil v avto in pobegnil, so pa na avtu bili vidni odtisi Jurkoviča, ki mi je vlekel vrata oziroma mi grozil z ubojem.

31.10.2008 v zgodnjem dopoldnevu, ko sem se s partnerko odpravljal v trgovino, je Jurkovič, ki je stal pred hišo Draga Stojka in pral svoj avto, mi mahal s pištolo in mi tudi grozil. Zato sem poklical policijo, ki se je seveda odzvala, vendar, ko je Jurkovič opazil policista, je sedel v svoj avto in se odpeljal .

Počutim se življenjsko ogrožen, večinoma sem doma, saj se zaradi strahu pred Jurkovičem in njegovo množično kampanijo ne upam nikamor. Ponoči nekajkrat preverim, če so zaprta vsa okna in zaklenjena vrata, tudi v službo (delam kot romski novinar na RTV Slovenija) si ne upam, saj sem prepričan, da če se srečam z Jurkovičem, me bo ta ubil.

Ker nočem živeti v strahu in biti življenjsko ogrožen, zahtevam varnost oziroma, da pristojni nekaj naredijo z omenjenimi napadalci. Novomeški policisti so Jurkoviču in Stojku pred mojim dvoriščem zasegli nekaj predmetov; COPATE, SEKIRE in kos oblačila, vendar živita in hodita svobodno. Pa čeprav dokazi o nasilju so, kar dokazuje tudi moj posnetek in fotografije, so napadalci še vedno na svobodi.

Prepričan sem, da Elvis Jurkovič načrtuje naklepni umor in to bo kmalu storil, če nas pristojne inštitucije ne bodo pravočasno rešili. Nenavadno se mi zdi, da se nekoga, ki je pod večjim VPLIVOM ALKOHOLA ZAPRE, proti nekomu, KI HOČE UBITI oziroma organizirano vzeti življenja pa se poda le kazenska ovadba, na koncu pa je ponavadi celo oproščen ali obsojen na pogojno kazen. Sprašujem se, kdo bo odgovarjal in na kakšen način, če bo Elvis Jurkovič z Dragom Stojko komu vzel življenja ?, kar bo že prepozno !!!! "

T. J. G.

‹ nazaj

Komentarji (11)

15.11.2008Ocenizmago 
Tudi Bogdan nima ravno svetniškega sija....
20.11.2008Oceniživko 
saj to romsko naselje je od negdaj urejeno saj zadnje dneve pa je vojno bojišče in če greš v naselju moraš imeti neprebojni jopič in čalado.
25.12.2009OceniNINO 
BOGDANA MIKLIČA POZNAM KI ME JE HOTO V WCEJU POSILT
25.12.2009OceniNINO 
BOGDANA MIKLIČA POZNAM KI ME JE HOTO V WCEJU POSILT
25.12.2009OceniANDREJ 
NA MIKLIČA SE PA TOČNO VIDI DA JE SAHRPTEN IN BRZOBRAZEN KOT NJEGOV OČE MIKLIČ ROMAN SAJ STA KOT 2 ČRNCA
26.12.2009Oceniferdo 
poznate rek-lažeš kot cigan.
26.12.2009Ocenisosed 
Ej Bogdan a si se vprašal zakaj bi te nekdo hotel ubit??? Verjeten tud ti nisi glih pravi angel,a?
12.2.2018Oceniciganska posla 
Vol se nikoli sam ne bode!
13.2.2018Ocenicivil 
Z g. Bogdanom sem se srečal enkrat. Nimam lepih spominov, zato ne verjamem njegovim besedam.
17.2.2018 1   (1)   (0)   Ocenidelo 
Bogdan hodi delat za trak v Revoz pa ne boš imel nobenih problemov. Tako zmatran boš prišel iz službe, da ti ne bo do nobenih neumnosti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava