dolenjska

Celo mobilne svetovalke za Rome

15.12.2008 | I. N.

Meta Gašperšič, direktorica novomeškega Rica. (Foto: I. Novak)

Meta Gašperšič, direktorica novomeškega Rica. (Foto: I. Novak)

Novo mesto - Center vseživljenjskega učenja, največji regijski projekt, namenjen neformalnemu učenju odraslih, ki ga vodi Razvojno izobraževalni center Novo mesto (Ric), vreden pa je prek milijon evrov, bo potekal vse do leta 2013. Potem ko je letos Ric k sodelovanju pritegnil več partnerjev in so v različnih oblikah dejavnosti zabeležili nadpovprečen odziv sodelujočih, bosta projekt finančno podprla socialni sklad Evropske unije in ministrstvo za šolstvo in šport, tako da bodo še naprej vse dejavnosti za udeležence brezplačne.

Največja pridobitev projekta za lokalno prebivalstvo je gotovo dostopnost izobraževanja na 21 točkah vseživljenjskega učenja na širšem dolenjskem območju, poleg Ric-a jih izvajajo še LU Kočevje, ZIK Črnomelj in CIK Trebnje. V projektu pa sicer nudijo še dejavnosti Svetovalnega središča Novo mesto, validacijo neformalno pridobljenih znanj, mobilno svetovalno službo za Rome in vodeno učenje računalništva v spletni učilnici. Vzpostavili so tudi spletni portal www.cvzu-dolenjska.si, za katerega si po besedah Mete Gašperšič, direktorice Rica, želijo, da bi postal informator za programe vseživljenjskega učenja v vsej regiji.

Kot pravi Barbara Ivanež iz Svetovalnega središča, še posebno pozornost namenjajo priseljencem, zapornikom, Romom, starejšim, zaposlenim z nižjo stopnjo izobrazbe, brezposelnim in odraslim s posebnimi potrebami. Mobilni svetovalci na primer v romskem naselju v Brezju enkrat tedensko svetujejo pri pridobivanju veščin iskanja zaposlitve, nudijo učno pomoč otrokom in podobno.

Že v prvih osmih mesecih letošnjega leta je svetovanje poiskalo preko tisoč odraslih, na točkah vseživljenjskega učenja se je v različne načine učenja vključilo blizu dva tisoč udeležencev, v spletni učilnici pa je računalniška znanja pridobivalo 76 odraslih.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava