dolenjska

Ledena trgatev pri Peršetovih / Kmalu tudi slamnato vino

6.1.2009 | L. Markelj

Na ledeni trgatvi je bilo mrzlo, termometer je kazal 10 stopinj pod ničlo, a trgačev v Peršetovem vinogradu to ni motilo. (Foto: L. M.)

Na ledeni trgatvi je bilo mrzlo, termometer je kazal 10 stopinj pod ničlo, a trgačev v Peršetovem vinogradu to ni motilo. (Foto: L. M.)

Zbure - Franci Perše, vinogradnik in gostilničar iz Zbur pri Šmarjeti, je danes, na dan svetih treh kraljev, zjutraj v družbi prijateljev in sorodnikov imel ledeno trgatev v enem od svojih treh vinogradov, v Bojniku. Potrgali so 250 trt laškega rizlinga. »Računam na okrog 30 litrov vina,« je zadovoljen dejal Franci, sicer član šmarješkega in škocjanskega vinogradniškega društva. Za dobro voljo trgačev je skrbel harmonikar Franc Češnovar.

Franci Perše je bil pred desetimi leti med prvimi na Dolenjskem, ki je začel z ledeno trgatvijo in z izobraževanjem in izkušnjami je postajal vse boljši vinogradnik. Vsako leto s tedna cvička odnese visoka priznanja, celo veliko zlatih medalj.

Peršetovi imajo v treh vinogradih posajenih kar 6.500 trt in na leto pridelajo med 15 in 20 tisoč litrov kar desetih sort vina. Vsako leto imajo predikatno trgatev, sicer pa si Franci želi poskusiti pridelati tudi slamnato vino. V načrtu pa ima tudi ureditev degustacijske kleti v Zburah, več o načrtih pa v prihodnji številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (5)

SLedenaCaj
SLedenaDva
SLedenaFranci
SLedenaLikof
SLedenaTrgaci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava