kolesarstvo

Slovo nekdanjega evropskega prvaka / Jure Zrimšek kolo postavil v kot

20.1.2009 | 10:00

Jure Zrimšek v zadnjih metrih svoje zadnje dirke Po Sloveniji. (Foto: I. V.)

Jure Zrimšek v zadnjih metrih svoje zadnje dirke Po Sloveniji. (Foto: I. V.)

Novo mesto - Za mnoge prezgodaj, po njegovih besedah pa pravi čas, se je, da pri 26 letih zaključi športno pot, odločil Jure Zrimšek, eden izmed najuspešnejših novomeških kolesarjev vseh časov, nekdanji evropski prvak v kriteriju na dirkališču in pred leti eden najboljših v vožnji na čas na svetu. Jure Zrimšek je na razkošen talent opozoril že v pionirskih časih, ko je bil na slovenskih cestah nepremagljiv.

Začel je leta 1991 in bi letos doživel kolesarsko polnoletnost. Kolesarstvo je imel že v krvi, saj je bil njegov oče jugoslovanski reprezentant in je z mladinsko vrsto novomeškega kolesarskega kluba v ekipni vožnji osvojil prvi naslov državnega prvaka. Oče je bil tudi njegov prvi trener.

Fant se je razvil v odličnega šprinterja, ob prestopu med mlajše člane pa se je specializiral za vožnjo na čas, poleg tega pa je bil z izjemnim občutkom za odločanje v trenutku in poznavanjem kolesarske taktike pravi strateg in vodja mladega novomeškega moštva.

Svoje največje uspehe je dosegel pred šestimi, sedmimi leti – leta 2002 je osvojil naslov evropskega prvaka med mlajšimi člani v kriteriju na dirkališču v Butgenu, isto leto je bil prav tako med mlajšimi člani v Bergamu tretji na evropskem prvenstvu v vožnji na čas, leto kasneje pa v Atenah v isti disciplini drugi ter na svetovnem prvenstvu v Hamiltonu peti, to leto pa se je lahko pohvalil tudi z etapno zmago na dirki Po Sloveniji. Leta 2004 se je imenitno pripravil na sezono, a ga je ustavil padec in zlom ključnice v etapnem šprintu na dirki Po Sloveniji na Ptuju.

Naslednje leto se je preselil v italijansko poklicno moštvo Aqua Sapone Adria Mobil, kjer je nase opozoril s 3. mestom na dirki 1. kategorije UCI v Belgiji, načrte pa mu je že na naslednji dirki spet prekrižal padec in nov zlom ključnice.

Predlani se je Jure vrnil v domači klub, a pravega motiva ni več našel: "Če hočeš biti dober, se moraš nečemu posvetiti stoodstotno, če tega ne zmoreš, ni uspehov. Ko ni rezultatov si samo še bolj živčen. Zadnji čas se nisem mogel več popolnoma osredotočiti na kolesarstvo, zato sem se odločil, da zaključim. Zdaj je na vrsti šola, saj si z zgolj poklicno šolo ne morem veliko pomagati. Tudi družini se bom lahko bolj posvetil. Skratka, dela mi ne bo manjkalo," je, ko je obelodanil svojo odločitev povedal Jure Zrimšek, ki je podobno kot pred leti Martin Derganc športno pot končal v za kolesarja najboljših letih.

I. Vidmar

‹ nazaj

Komentarji (2)

20.1.2009OceniJoao Pinto 
Bravo Jure. Človek mora vedeti, kdaj je dovolj. Hvala ti za vse uspehe in veliko sreče pri študiju.
20.1.2009Oceniroza pika 
Jure vsa čast za tvoje dosežke! Res si legenda, z velikimi črkami zapisan v slovensko kolesarstvo. Dolenjci smo lahko ponosni nate. Srečno na tvoji poti...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava