glasba

Zamejski oktet Suha nastopil v Dobrniču / Glasbeni gostje iz Koroške

25.1.2009 | MiM

Nastop okteta Suha v Dobrniču. (Foto: MiM)

Nastop okteta Suha v Dobrniču. (Foto: MiM)

Dobrnič - V župnijski cerkvi sv. Jurija so danes nastopili pevci, ki so k nam prišli s skrajnega vzhoda dvojezične avstrijske Koroške. Gre za oktet Suha, ki nosi ime po občini, iz katere je večina pevcev. Oktet prepeva že sedemindvajset let. Poznajo ga ne samo v njegovi domovini, ampak tudi v številnih drugih evropskih državah, v ZDA in v Avstraliji, kjer je že večkrat nastopal, pa tudi v Sloveniji.

Za seboj ima okrog tisoč nastopov, posnetih šest zgoščenk in tri video plošče. Poleg oživljanja starih, skoraj že pozabljenih ljudskih pesmi, oktet poje tudi skladbe, ki nastajajo na besedila sodobnih slovenskih koroških pesnikov, v program pa vključuje tudi sakralne pesmi in pesmi iz svetovne glasbene zakladnice. V Dobrniču je prvič zapel lani, ponovno pa danes, najprej med mašo, nato pa še na krajšem koncertu po maši.

Med mašo so se pevci izkazali s sakralnimi skladbami slovenskega, latinskega in pravoslavnega bogoslužja, na koncertu pa s pesmimi, ki so jih zajeli iz zakladnice slovenske ljudske pesmi, sodobne glasbene tvornosti domačega okolja in s pesmimi iz sveta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava