dolenjska

Predlaga referendum o skupnih javnih zavodih

9.2.2009 | 11:15 | J.A.

V trebanjskem občinskem svetu neodvisni demokratski klub zastopata Jože Povšič in Andrej Jevnikar. (Foto: arhiv J.A.)

V trebanjskem občinskem svetu neodvisni demokratski klub zastopata Jože Povšič in Andrej Jevnikar. (Foto: arhiv J.A.)

Trebnje - Na današnji novinarski konferenci, ki jo je sklical predsednik Neodvisnega demokratskega kluba Jože Povšič, bodo predstavili delovanje tega kluba, stališče do aktualnih tem v Občini Trebnje, ena pomembnejših točk pa bo tudi predstavitev predloga  za razpis referenduma glede ustanoviteljskih pravic Trebnjega v javnih zavodih in podjetju, kjer sta soustanoviteljici še občini Mokronog-Trebelno in Šentrupert.

Gre za javne zavode Center za izobraževanje in kulturo, Zdravstveni dom in   Knjižnica Pavla Golie ter za javno podjetje Komunala Trebnje. Zaenkrat namreč kaže, da bodo občinski sveti vseh treh občin sprejeli takšne odloke, da Občina Trebnje, čeprav največja lastnica teh podjetij, sama ne bo mogla izglasovati odločitev, ampak bo morala za veljavnost sklepov pridobiti še soglasij občin Mokronog-Trebelno ali Šentrupert.

"To je pat pozicija, kar je najslabša možna varianta in najbolj škodljiva za občino Trebnje," je prepričan Povšič, zato namerava v prihodnjih dneh poskrbeti za to, da bi občani na referendumu odločali o teh odlokih.

Neodvisni demokratski klub tako predlaga, da bi odločitve lahko sprejeli, če bi zbrali več kot polovico glasov (Trebnje jih ima 71,63 odstotkov, Mokronog-Trebelno15,78 odstotkov, Šentrupert pa 12,59 odstotkov), razen v primeru statusnih sprememb.

Ob tem navaja Zakon o lokalni samoupravi: "Ta v 51. c členu pravi, da ima vsaka ustanoviteljica pravico in dolžnost sodelovati v upravljanju in obveznostih v sorazmerju s številom svojih prebivalcev."

Kot primer javnega podjetja, kjer je več ustanoviteljic, predstavi Javno komunalno podjetje Prodnik Domžale, kjer ima občina Domžale večinski delež (56 odstotkov), ostale štiri soustanoviteljice (občine Trzin, Moravče, Lukovica, Mengeš) pa manjšinskega. Na skupščini Prodnika je za preglasovanje dovolj več kot polovica glasov, kar pomeni, da ostale štiri občine ne morejo preglasovati Domžal.

Povšič je pojasnil, da imajo čas za vložitev predloga o referendumu do 12. februarja, o tem, ali ga bo Občina Trebnje razpisala ali ne, pa bodo odločili svetniki.

‹ nazaj

Komentarji (10)

9.2.2009Ocenipolde 
menim, da bi bilo bolj pametno denar namesto za referendum porabiti za kakšen bolj koristen projekt... ne pa takole stran metati že tako malo denarja davkoplačevalcev...
9.2.2009OceniMaček Muri 
vse kaže, da bo v kratkem na Mirni referendum za samostojno občino, ker so tako zelo zadovoljeni in potešeni od silne občinske skrbi za njihovov dobrobit. Potem bo potrebno še eno delitveno bilanco pa nove statute za vse javne zavode. Ni mi jasno, a si župan ustanavlja novo občino, da bo v njej lahko kandidiral na volitva 2010, ali mu pa to dela podžupan, da ne bo več občan trebnjega in ne bo več mogel na volitve v zmanjšani občini Trebnje.
9.2.2009Ocenipolde 
Včasih se mi zdi, da so tudi v Butalah bili boljši kot so v Trebnjem...:)
9.2.2009Oceniradin 
Sploh ne morem verjet. Ali se Povšič sam iz sebe dela norca, ali se norčuje iz nas, ali pa je to le še ena PR poteza. A ga je kateri od novinarjev vprašal kolikokrat se je on ali drugi podžupan pogovarjal, usklajeval ali pogajal s sosednjima občinama? Nikoli. Niti minute nista posvetila ne sodelovanju med sosedi, ne odlokom. Pravzaprav je pa veliko časa posvetil, da bi odnose spravil na nulo. Tako s Šentrupertom, kot Mokronogom, Mirno Pečjo,... katerih župane je blatil po dolgem in počez. Res ne bi bilo čudno, če bi se zgodilo kaj takega kot je napisal Muri. Glede na spletke in inrige okoli čistilne na Mirni. Kaj naj rečem, sram Vas bodi - tako podžupane in župana - kam nas pa mislite spravit. Se zdi, da slabše sploh ne more biti - pa nas spet in spet presenečate.
9.2.2009Ocenijaki 
Kje pa so bili gospodje danes ob 12 uri ko bi se kmalu zgodila velika tragedija pri oš. DOLENJA NEMŠKA VAS ko se je prevrnilo več tonsko dvigalo proti šoli v kateri je bilo še polno otrok in sama sreča da ni padlo na šolo.Ko so občinski veljaki podpisali pogodbo z izvajalcem del so bile slike teh veljakov objavljene vse povsod.Danes se pa starši upravičeno sprašujemo ali bomo morali za varnost svojih otrok res narediti vse sami.Sprašujem pa novinarko kako lahko objavi vsako oslarijo ki se zgodi v Trebnjem o tej nesreči pa ne duha ne sluha.
10.2.2009OceniJanja Ambrožič 
Spoštovani Jaki! Novinarji smo samo ljudje, ki določene stvari izvemo prej, druge kasneje, najpomembnejše pa je to, da jih izvemo, da obstaja kakšna duša, ki pove, kaj se je kje zgodilo. Na žalost, nismo duhci, ki bi lahko z neba spremljali dogajanje okoli nas. V tem konkretnem primeru, v Dolenji Nemški vasi, bi lahko tudi VI zavrteli telefonsko številko Dolenjskega lista in povedali, kaj je bilo, zagotovo bi prišla na kraj dogodka.
10.2.2009OceniJONI 
Ne se sprenevedat - če je tako, kot pravi Povšič je potrebno napisat:" Vse odločitve sprejema Občina Trebnje"!!! Zakaj pa bi pisali 50%? Da se lepše sliši?
10.2.2009OceniMaček Muri 
no ja, tole z novo občino Mirna je kot kaže zelo resno. Potem bo g.Povšič razbremenjen silne skrbi za zasebno čistilno napravo, s katero sta zadovoljna samo on in župan, krajani Mirne pa ne. Kmalu bo šel Veliki Gaber na svoje, pa Dobrnič. In Povšič bo s svojim NDK lahko predlagal še tri referendume, ki vsi dajejo nova delovna mesta, zagotavljajo prilive evropskih sredstev, zagotavljajo šporno dvorano in srednjo šolo, kulturni dom v Trebnjem, dokumentirajo edinstveno reko Temenico in še in še. Ampak, kako da ni nihče iz NDK o mirenski zgodbi včeraj še ničesar vedel, morda pa le niso tako vsestransko združenje, za kakršnega se imajo.
10.2.2009Ocenijože 
Zanimivo! V teh komentarjih se pojavljajo vedno eni in isti iz občine Trebnje. Ko jih srečaš, pa se hinavsko po mačje musajo! Naj se zazro v svojo osebnost, v svoje početje in v svojo nestrpnost do drugih ljudi, ki bi radi v občini kaj storili. Maček Muri je že tako rejen, da skozi vrata ne more, njegov srd do drugih je zelo "odebeljen"!! Ko boste zvedeli, kdo je to, boste presenečeni, saj ne dela nič drugega kot zajebava! Človeku se še v oči ne upa pogledati! Jaz ga bom prav gotovo javno razkril, vsako soboto ga na daleč vidite v Trebnjem, tudi njegove komentarje sem skopiral v arhiv!
10.2.2009OceniMaček Muri 
Dragi Jože. Tvoji prijazni nasveti veljajo tudi zate, saj valjda ne zapovediješ drugim tistega, česar ne počneš sam. Torej: zazri se v svojo osebnost, v svoje početje, in v svojo nestrpnost do ljudi, ki bi radi v občini kaj storili!!! Pa nehaj groziti, raje dokaži svojo demokratičnot!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava