dolenjska

S seje občinskega sveta / Zamudili so rok za odločanje o referendumu

4.3.2009 | 22:45 | Janja Ambrožič

Padel tudi proračun - Kam julija z odpadki?

Občinska pravnica Marija Zaletelj meni, da je predlog za referendum, ki sta ga vložila Jože Povšič in Andrej Jevnikar (NDL), neutemeljen in nepotreben. To je zapisala v gradivu za sejo, ki pa ga je župan posredoval šele na posebno zahtevo svetnikov. Kljub mnenju svoje pravnice župan Kastelic še ne ve, ali bo vloži zahtevo za oceno skladnosti teh odlokov z ustavo in zakoni ali ne. (Foto: J.A.)

Občinska pravnica Marija Zaletelj meni, da je predlog za referendum, ki sta ga vložila Jože Povšič in Andrej Jevnikar (NDL), neutemeljen in nepotreben. To je zapisala v gradivu za sejo, ki pa ga je župan posredoval šele na posebno zahtevo svetnikov. Kljub mnenju svoje pravnice župan Kastelic še ne ve, ali bo vloži zahtevo za oceno skladnosti teh odlokov z ustavo in zakoni ali ne. (Foto: J.A.)

Trebnje - Tudi če bi trebanjski svetniki hoteli podpreti predlog neodvisne demokratske liste (NDL) za referendum glede odlokov o ustanovitvi javnih zavodov in javnega podjetja v lasti treh občin, tega ne bi mogli storiti, je ugotovil Dušan Skerbiš (LDS), saj je potekel rok, v katerem bi morali o tem odločati (15 dni od sprejetja teh odlokov). 

Veliko razprave se je kljub vsemu sukalo okoli te teme. Župan Alojzij Kastelic je pojasnil, zakaj jih še ni dal v objavo, meni namreč, da niso v skladu z zakonom o lokalni samoupravi in dogovorom o ureditvi premoženjsko pravnih razmerij med tremi občinami.

Kljub zadržkom župana in Jožeta Povšiča (NDL), so svetniki s prepričljivo večino (15 glasov) ponovno podprli te odloke, ki jih bo župan zdaj moral objaviti, ostala pa mu je še možnost, da pri ustavnem sodišču vloži zahtevo za oceno skladnosti teh odlokov z ustavo in zakonom.

Za Dolenjski list je Kastelic dejal, da še ne ve, ali bo storil še ta korak.

Zavrnili proračun

V.d. direktorja občinske uprave Rado Javornik je predstavil popravljeno različico proračuna za letošnje leto, ki so ga v primerjavi s prvim predlogom zmanjšali za 4,7 milijona evrov in zdaj znaša 21,3 milijonov (na odhodkovni strani).

Na ta račun so med drugim krajevnim skupnostim namenili le 1,5 milijona evrov (lani 2 milijona) in zmanjšali postavko za ureditev regijskega odlagališča CERO1 na vsega 100.000 evrov.

V imenu 14 svetnikov je Janez Slak (LDS) povedal, da takega proračuna ne bodo podprli, saj je v večini popolnoma enak kot prej.

"Skoraj nobene naše pripombe župan ni upošteval, gradivo je nekonsistenčno, za iste postavke se pojavljajo različni zneski, kar kaže na površnost," je še dejal Slak, ki se ni mogel načuditi, da je župan za tako malenkostne spremembe potreboval 6 tednov, ko pa bi lahko že en teden po prejšnji seji sklical novo, ponudil enako gradivo, ki bi ga svetniki zavrnili, a bi se v tem primeru lahko začela 15-dnevna javna razprava. 

Javna razprava se bo tako začela šele zdaj, do naslednje obravnave na seji občinskega sveta pa se bodo sestali tudi odbori.

Slak je še omenil, da so hoteli županu prihraniti množico amandmajev, ki bi dobesedno raztrgali njegov predlog.

Kam z odpadki?

Ob razpravi, kdo naj vodi projekt CERO 1, župan je namreč predlagal, naj občinski svet za to delo pooblasti Komunalo Trebnje, se je pokazalo, v kakšnih težavah je trebanjska občina, saj bo Komunala Trebnje sredi julija izgubila okoljevarstveno dovoljenje za odlaganje na Globokem. 

Za podaljšanje potrebujejo najmanj sortirnico, kar bi stalo okoli milijon evrov, pogovori s potencialnimi partnerji (občinami) o ustanovitvi regijskega odlagališča pa so še daleč od konkretnih projektov.

Slišati je bilo, da župan zdaj, ko se izteka čas, odgovornost za CERO 1 prelaga na komunalo. O tem predlogu niso glasovali, kajti župan lahko pooblasti kogar želi, so pa svetniki načeloma menili, da Komunala Trebnje ne more biti nosilec projekta.

‹ nazaj

Galerija (8)

Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu
Zamudili so rok za odločanje o referendumu

Komentarji (11)

5.3.2009Ocenigost 
Zakonska določila je potrebno brati in navajati previdno. 15 dnevni rok po sprejemu akta velja za vložitev predloga za razpis referenduma in ne za odločanje na občinskem svetu. Za razpis referenduma s strani občinskega sveta pa velja 15 dnevni rok od odločitve o predlugu za razpis referenduma. Ta rok bi torej, ob pozitivni odločitvi na občinskem svetu, pričel teči z včerajšnjim dnem. Tu torej ni bilo nič zamujenega. Občinska uprava vsekakor dela določene stvari napačno, ni pa potrebno zaradi tega prav vsake njene poteze označiti za nezakonito oz. nestrokovno brez vsakokratnega temeljitega premisleka in pavne podlage. Tudi na Dolenjski list oz. novinarje leti kritika. Prav je, da podajate izjave posameznikov v samem tekstu, ni pa prav in strokovno, da članek naslovite z izjavo, ki je napačna, in s tem dodatno blatite občino.
5.3.2009OceniTrebanc 
.....in potem svizec zavije čokoloado. Imeli so sejo na kateri niso sprejeli nič. Ker dokler ne bo proračuna, ne morejo odločati o nobenem projektu. So pa kljub temu za sejo dobili sejnino. Verjamem, da bi se sejninam vsi rade volje odpovedali, če bi vedeli za izid seje, in se šli na svoj račun od žalosti zapit. Kaj čmo , kar smo volili to imamo. Ker imamo v Trebnjem krizo vladanja, se bojim kaj se bo zgodilo, če bognedaj k nam močneje udari še gospodarska.
5.3.2009Ocenidrzavljan 
gospod župan Kastelic !!! Samo tako naprej z vsem spoštovanjem, saj tako pametnega župana še nismo imeli, bodite ponosni, da ste enkrat zaščitu naš denar. Zgodovina bo pisala kdo so bili trebanski prodajaleci občine za male pare in velike lastne interese !!! Sramota, da gospa Smuk kriči kako je za razvoj občine, pa je ena od pobudnic, da občino trebnje siromaši zaradi pohlepa po mestu direktorice turističnega centra,. Občani trebnjega, bežimo, trebanjski politični botri so na pohodu, Jevnikar, Skerbiš, Slak, Pungartnik, vsi LDS, Žnidaršič DESUS, veličastni Grandov- SD in naša dva ljudsko-krščanska botra SLS !!! Prihaja čas za ljudski upor !!!
5.3.2009Ocenimiško 
To, da tako pametnega župana v Trebnjem še nismo imeli, povsem drži. Vprašanje je le, kateri od podžupanov ga v tej lastnosti prekaša.
6.3.2009Ocenidržavljan 
zastrašujoče, da Janez Slak LDS grozi županu, da mu je hotel prhraniti množico amandmajev na proračun. To govori človek, kateri je uničil celo občino Trebnje, saj so zaradi njega nastale že občini Šentrupert in Mokronog. Sodeloval bo še pri tetji, ker je sposoben le uničevati ne graditi in povezovati. Bogi občani, kateri so odvisni od sedanje 14 članska koalicija. Županu svetujemo, da naročite vlakovni transport, da odselite občane kateri ne podpirajo slakovo, smukovo in žnidaršičevo koalicijo, če ne bodo naši otroci prisiljeni odpirati jame in šteli kosti. Vaše težave župan izhajajo, ker ste verjeli ljudem brez srčne kulture. Bodite junak in pošten kot do sedaj pri delu pa imejte malega človeka kmeta, ker svojih predstavnikov nimamo dokler bo v SLS Prpar.
6.3.2009Ocenipepi 
podžupan, podžupan, pa saj je kar cel državljan, okolje, prostor onesnažuje, iz nič dela si denarce kuje, spotoma pa koga še popljuje.
6.3.2009OceniŠpela Smuk 
Državljan, g. Jože Povšič! Vaše edinstvene dikcije pač ne more prikriti ne "krajan", "Trebanjc", ne "vaščan", ne "državnjan" in druga imena s katerimi se predstavljate, ko zlivate svoj gnev in osebne stiske v raznih komentarjih. Zato Vam svetujem, da se podpisujete - z imenom in priimkom, saj vendar verjetno stojite za svojimi besedami. Komentarji in odgovori na vaše pisanje pa so sizifovo delo, saj že vaše pisanje pove vsakemu razumnemu človeku vse, kar je potrebno vedeti in razumeti.
9.3.2009Ocenidržavljan 
gospa Smuk, obtožiti Povšiča na slepo je velika krivica, Povšiču ni potrebno pisati v tem kotičku, ker že tako preveč pove javno in ga trebanjci poznajo v slabem in dobrem. Z imenom se ne podpisujem zato, ker nimate pravega odnosa do sočloveka, prirpavljena ste zlorabiri vse igrice. Vas pa resnica boli, da je vaš razvoj občine obrnjen na stagnacijo, saj ste z odloki izigrala celo sama sebe. V tem trenutku imate sovražnikov veliko, ker zaradi vašega osebnega obračuna z županom, večina prorčaunskih porabnikov ne bo dobila pravočasno sredstev. Proračun je županova privilegija, zanj je odgovoren in je prav, da ga predlaga in zagovarja!!
9.3.2009OceniMatjaž Glavan 
Kar se tiče kmetijstva gospod DRŽAVLJAN. Letošnji proračun je sredstva na tem področju močno oklestil. Tako, da lahko trdim, da nihče ne županova ekipa, ne svetniška skupina nimajo posluha za ta sektor. Županov prvi predlog proračuna je predvidel 9% znižanje sredstev na kmetijstvu iz 238.511 na 217.315 €. Sredstva na cestnem prometu se znižujejo iz 3.670.365 na 2.109.300 za 46%!!! Gospodarstvu znižana sredtva iz 556.221 na 312.268 to je 40%. Za varovanje okolja se sredstva močno povečujejo zaradi investij v čistilne naprave iz 3.487.526 na 8.499.047, kar je 143% povečanje. Kulturi in šprotu se znižuje iz 1.056.292 na 981.971 za 4%. Resnici na ljubo, kar je lepo, je veliko sredstev namenjenih za šolstvo iz 4.830.810 na 5.210.867 za 7%. Socialno varstvo ze nižuje iz 1.493.152 na 869.621 za 40%. Ko sem že začel naj še končam pri kmetijstvu. Za štipendije na področju kmetijstva se sredstva znižujejo iz 12.519 na 8.020€ za 36%. Znižujejo se tudi štipendije za nadarjene. Bi pa na novo uvedli štipendije za deficitarne poklice. Skupno se sredstva za štipendije znižujejo iz 76.609 na 68.509. Nikogar ne obsojam. A vsi bi radi samo dobivali, nihče se pa ne vpraša, kje bomo jemali saj so prihodki napihnjeni iz 19.017.524 na 21.838.604. Medtem, ko naša vlada krpa proračunsko luknjo in poskuša monetarni sitem ohraniti stabilen, ker ima zelo velik primankljaj v državni blagajni, mi ugotavljamo, da bomo imeli letos 2009, ko vlada VSESPLOŠNA KRIZA večji priliv kot v letu 2008 VISOKE KONJUKTURE, nekaj ne gre skupaj. Ne vem kdo ima tu občane za norce.
9.3.2009OceniMaček Muri 
G.Glavan, pomembno bi bilo primerjati, koliko je bilo na teh postavkah, ki se znižujejo, v letu 2008 dejansko porabljenega. Na postavki kmetijstvo niso bila sredstva izkoriščena, in jih je bilo neporabljenih več, kot se zmanjšujejo za leto 2009. Podobno velja za gospodarstvo v proračunu in za štipendije. Temeljito poglejmo investicije v čistilne naprave. Ta v Velikem Gabru je vsaj za 30% predraga. Druge občine dobijo do 85% nepovratnih sredstev od države, zakaj v Trebnjem ni tako? Ko bi bilo, bi dobili 6milijonov EUR nazaj. Ampah razpisi bi morali biti transparentni, zapisniki izbirne komisije dosegljivi,itd,; ne bi mogli avansirati n.pr.300.000EUR tri tedne preden se zasadi prva lopata, in še kaj. S 6milijoni EUR pa bi se lahko ostali deli proračuna lepo izravnali, kajne, g.Glavan?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava