knjige

Izvirna slovenska slikanica 2009 / Nagrajene ilustracije Suzi Bricelj

2.4.2009 | 18:00

Nagrajene ilustracije Suzi Bricelj

Tolmin - Zmagovalka letošnjega natečaja Izvirna slovenska slikanica 2009 je slikanica O kralju, ki ni maral pospravljati, avtoric Nine Mav Hrovat (besedilo) in ilustratorke Suzi Bricelj. Slikanica je izšla pri Založbi Mladinska knjiga, razglasitev nagrad pa je danes potekala v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu.

Novomeška rojakinja Suzi Bricelj se je rodila leta 1971 v Ljubljani. Po mladostnih letih, ki jih je preživela v Novem mestu, je študij nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1998 diplomirala. Leta 1996 je študirala tudi na oddelku za vizualne komunikacije Visoke škole vytvarnih umeni v Bratislavi, v letih 2000-02 pa je opravila še podiplomski študij na pariški Ecole Supérieure des Arts decoratives. Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugimi dve študenstki  Prešernovi nagradi in nagrado Zlata ptica (za slikanico Martin Krpan z Vrha, ČGP Delo, 1999) ter plaketo Hinka Smrekarja.

Dolenjski ljubitelji knjig jo poznajo tudi po ilustracijah v slikanici Škratovo mesto, za katero je besedilo napisala Verica Šenica Pavletič, knjiga pa je leta 2002 izšla pri novomeški Založbi Goga.

Bricljeva se ukvarja predvsem z ilustriranjem knjig in časopisov, oblikovanjem plakatov in izdelovanjem celostnih podob. Njene ilustracije se redno pojavljajo v revijah PIL, Ciciban in Cicido, leta 2006 pa je Galerija Simulaker v novomeškem Narodnem domu pripravila njeno samostojno razstavo Narisano: Pariz-Novo mesto-Bratislava.

Nagrado Izvirna slovenska slikanica podeljuje Zbornica založništva knjigotrštva, grafične dejavnosti in radiodifuznih medijev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava