namig za izlet

S klobaso v Škratovo jamo

22.4.2009 | 12:20 | L. Markelj

Domačin Alojz Miklavčič je z veseljem pokazal pot do Škratove jame, ki je vredna ogleda. (Foto: L. M.)

Domačin Alojz Miklavčič je z veseljem pokazal pot do Škratove jame, ki je vredna ogleda. (Foto: L. M.)

Tokrat vas na lep pomladanski izlet vabimo v Škratovo jamo. Ne, nimamo v mislih kake pravljice ali ljudske pripovedke, pač pa pravo Škratovo jamo pod Belo Cerkvijo. Že sama vas na terasi nad dolino reke Krke, ki ji zaradi beline cerkve sv. Martina pravijo tudi golobica na vzpetini, je vredna obiska. Gre za zgodovinsko pomemben kraj, tu je tekla rimska cesta, sredi trga pa stoji rojstna hiša zgodovinarja, akademika in profesorja Frana Zwittra, ki je na tamkajšnjem pokopališču tudi pokopan. Blizu sta tudi Mali in Veliki Vinji vrh s cerkvicama, od koder se v lepem vremenu vidijo celo Kamniške Alpe.

Škratovo jamo ali luknjo, kot ji mnogi rečejo, je najti pod vasjo Bela Cerkev, tik nad avtocesto. Do nje se spustite peš od Zwittrove domačije navzdol, in sicer po strmi potki, ki so jo pridni člani novoustanovljenega Športnega in turističnega društva Bela Cerkev lani očistili in tako sploh omogočili ogled. Ob poti so očistili tudi nekdanji vaški studenec, nekoč vaščanom nepogrešljiv, ter samo Škratovo luknjo, ki je kraškega izvora. Vhod je lepo ohranjen, v notranjosti pa je nekaj lesenih čokov, da v jami lahko malo posedite in upate, da se vam prikaže kakšen škrat. O Škratovi luknji namreč kroži zanimiva zgodba. Pred davnimi časi je vhod vodil v dolg rov pod Belo Cerkvijo in po pripovedovanju starejših ljudi so v njem živeli prijazni škratki, ki pa jih je pohlepen mladenič pregnal. Le najstarejši škrat je potem še hodil pomagat ljudem v hudih časih, a se ni nikoli prikazal podnevi.

Prav zaradi Škratove jame v Beli Cerkvi ponujajo kulinarično posebnost, t.i. škratovo klobaso, klobaso, pečeno v malo boljšem kruhovem testu. Pridne članice Društva podeželskih žena in deklet so se jo spomnile in naredile prvič ob lanskem srečanju evropskih županj v šmarješki občini, z njo pa razveseljujejo večkrat tudi ob drugih priložnostih. Torej v Škratovo jamo s škratovo klobaso! Pa še namig – kakšen kažipot, razen sredi vasi, ne bi bil odveč.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava