bela krajina

Čez Kolpo bosi, z zavihanimi hlačnicami in privzdignjenimi krili / Preločani prebredli šengensko mejo

28.6.2009 | 16:00

Preločani v narodnih nošah peš po Kolpi k hrvaškim sosedom.

Preločani v narodnih nošah peš po Kolpi k hrvaškim sosedom.

Preloka - Danes je v hrvaški obkolpski vasi Prilišće, prav nasproti belokranjske Preloke, velika slovesnost ob 200-letnici ceste lujzijane, ki so jo od Reke do Netretića gradili od leta 1803 do 1809. Zaradi zelo kakovostne gradnje je dolga leta veljala za evropsko lepotico. Ena od najmodernejših cest v tistem času je tudi za kraje na slovenski strani Kolpe pomenila gospodarski napredek, hitrejši razvoj, nov način življenja.

Prilišćani so v etnografsko-folklorno prireditev ob 200-letnici lujzijane pritegnili tako rekoč vse kraje ob cesti. S slovenske strani Kolpe pa so povabili Preločane oz. KUD Lepa Anka in folklorno skupino. Ker KUD Lepa Anka namenja veliko pozornost ohranjanju etnološke dediščine in oživljanju starih ljudskih običajev in navad, so Preločani na drugo stran Kolpe odšli tako kot takrat, ko v Žuničih še ni bilo mostu in tudi šengenske meje ne. Torej peš čez plitvino pri škavurinskem jezu pod Preloko. In, seveda, v narodnih nošah. Tako so nekoč hodili na žegnanje k sv. Magdaleni, na sejme v Karlovec, proti Delnicam in Reki, na prelo, veselice, po nevesto ali z vozom na žago v Prilišće, skratka po opravkih in k prijateljem. 210 metrov Kolpe so Preločani prebredli bosi, z zavihanimi hlačnicami in privzdinjenimi krili.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Ob prijazni podpori slovenskih in hrvaških varnostnih organov bo torej v nedeljo, 28. junija, med 12. in 14. uro na schengenski meji na Kolpi pod Preloko vzpostavljen začasni mejni prehod (podrobnosti o lokaciji spodaj).

Prijazno vas vabimo, da se nam pridružite pri tem gotovo etnološko zanimivem in slikovitem dogodku in bodisi prebredete Kolpo ali se zapeljete čez s čolnom, ki bo tudi vozil na tej relaciji (do prireditvenega prostora v Prilišću je potem samo še 400 metrov). In nas s tem podprete v naših prizadevanjih dokazati, da tudi če so politiki z obeh strani še tako skregani, ljudje nismo.

‹ nazaj

Galerija (22)

Prihod Preločanov k reki Kolpi.
Policista sta pregledala dokumente.
Najprej si je bilo potrebno umiti čevlje...
...ali pa najprej sezuti in potem umiti.
Sezuvanje...
...in vihanje hlačnic.
Krila so pa kar nekako predolga.
"Smo že bosi!"
Še zadnje priprave pred vstopom v Kolpo.
Voda ni mrzla, a tudi topla ne.
Posvet.
"Gremo ali ne gremo?"
"Pa pojdimo!"
Nekateri so se peljali tudi s čolnom.
V škornjih gre veliko bolje po jezu.
"Punce, krila gor!"
Hrvaški naproti.
Po spolzkih kamnih ni lahko hoditi.
"Skaklja voda, pa skakljajmo še mi!"
In so šli!
"Hrvati, mi prihajamo!"
Sprejem na hrvaškem bregu Kolpe.

Komentarji (3)

28.6.2009OceniTomaž 
NetrEtić ne NetrAtić......
28.6.2009OceniSašo 
Neverjetno lepo je videt, da se ohranja tradicija. Hkrati upam, da to pride tudi do politikov, da vidijo, da pri se pri nas ob Kolpi požvižgamo za mejo... :)
29.6.2009OceniGoga 
ijeej...saka jim čast...nebi šl saki tu čes ;)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava