dolenjska

Odprli nov kulturni hram, občinska uprava v nove prostore

6.8.2009 | 16:00 | L. Markelj

Župan Franc Hudoklin s sodelavci na novinarski konferenci. (Foto: L. M.)

Župan Franc Hudoklin s sodelavci na novinarski konferenci. (Foto: L. M.)

Šentjernej - Kot je že običajno, sta tudi tokrat pred občinskim praznikom občina Šentjernej in Turistično društvo Šentjernej na novinarski konferenci predstavila največjo turistično prireditev v občini Jernejevo.

To se bo pričelo že to soboto, 8. avgusta, s kmečkimi igrami v Gorenjem Gradišču ter končalo na god sv, Jerneja, 24. avgusta s slavnosto sejo Občinskega sveta. Kot je povedal predsednik TD Pavle Turk, bo vse dni dogajanje pestro, glavni dogodek letošnjega praznovanja pa je nedvomno odprtje novega kulturnega hrama, Kulturnega centra Primoža Trubarja.

Ta ima skoraj 2700 kvadratnih metrov površin in poleg treh dvoran bodo v njem dobila svoj prostor šentjernejska društva in tudi nova knjižnica. Ta bo sedaj veliko bolj dostopna tudi za otroke, starejše in invalide, saj ne bo več imela stopnic. KC bo nudil pester program, ki se bo pričel že jeseni, pripravlja ga programska vodja Elizabeta Kušljan Gegič.

Kot je povedal župan Franc Hudoklin, investicijo sofinancira država in sicer v višini milijon 240 tisoč evrov, preostali del bo morala zagotoviti občina iz proračunskih sredstev in sicer razliko do 5,8 milijona. Tudi to so bili razlogi, da se bo občina verjetno zadolžila za dodatne 4 milijone evrov za naslednjih 15 let, kar je potrdil Občinski svet, soglasje pa je dalo tudi finančno ministrstvo.

Nov Kulturni center Primoža Trubarja. (Foto: L. M.)

Nov Kulturni center Primoža Trubarja. (Foto: L. M.)

Med Jernejevim pa se bo v nove prostore v centru Šentjerneja selila občinska uprava. Razlog je prostorska utesnjenost, saj bodo sedaj zaposleni – z županom jih je 13 – imeli boljše pogoje za delo, nova bo tudi sodobna sejna soba. Občina je prostore vzela v najem od mariborske Probanke, z možnostjo odkupa. 24. avgusta občina vabi občane na dan odprtih vrat v svoje nove prostore. V sedanjo občinsko stavbo se bo preselila Ekološka družba Šentjernej, medobčinski inšpektorat in redarstvo, GZ Šentjernej itd.

Župan je z veseljem povedal, da v šentjernejski dolini pridno raste število rojstev. V vrtec so starši letos vpisali 40 odst. otrok več kot prejšnja leta, zato je nastala prostorska stiska, ki pa so jo že rešili. Skupaj z vodstvom Osnovne šole so našli rešitev v šoli: dve učilnici v pritlčju bodo spremenili v igralnici, eno že 1. septembra, eno pozneje. Tako ne bo otroka, za katerega v domači občini ne bo poskrbljeno predšolsko varstvo. Seveda pa je dolgoročna rešitev gradnja prizidka ali novogradnja vrtca.

Šentjernejska občina je aktivna tudi na komunalnem področju in cestni infrastrukturi, po nekaj letih prizadevanj pa bodo »pod streho« kmalu, do konca novembra, spravili tudi Občinski prostorski načrt. Zdaj čakajo na soglasja vsa soglasodajalce in imajo jih 16 od 24.

‹ nazaj

Komentarji (4)

8.8.2009OceniHitler 
Vsaj 7 (SEDEM) miljonov eurov zapufana Občina bo še naprej z županovim diktatorskim vodstvom sleparila šentjernejčane! Slednji ocenjujejo delo občine le na podlagi kruha in iger(Jernejevo) in nihče ne vidi goljufij, ki se odvijajo na upravi občine. Jernejevo pa je zgolj eno večerno pijančevanje, saj se vsaka "prireditev" konča z veselico. Če ne verjamete, pridite pogledat pokozlane ulice sredi noči na trg Šentjerneja. Šentjernejčani pa tudi vemo, da so kelnarce slaba točka našega največjega veljaka...
14.8.2009OceniŠentjernejski patriot 
Župan se bo še naprej "žrtvoval", v to ni dvoma. Prave konkurence na volitvah pa tako nikoli sploh še ni imel. Le kdo od poštenih kandidatov bi si upal prevzeti vso to njegovo nasledstvo (beri: zadolžitve). Ob sebi ima kekce, kot so Pavle, Selak in vse zaposlene v svoji občinski upravi, ter večji delež pohandrekov iz občinskega sveta. Tako lahko kroji usodo šentjernejčanov kar sam. Sicer se pa govori, da župan sploh več ne živi v Šentjerneju in da bo za nove volitve kandidiral v drugi občini.
15.8.2009Ocenistražan 
Če ste ZA,takoj zamenjamo vašega Hudoklina za straškega župana Knaflja.Pa še del občinske uprave damo zraven....
16.8.2009Ocenijože 
Še z večjim veseljem ga sprejmejo v Mirno Peč, kjer so brez pufov... Za primerjavo: ob občinskem prazniku naredijo vsako leto npr. novo fasado na kaki občinski stavbi ali odkrijejo spominsko "ploščico" ... Že desetletje pa "gradijo" obrtne cone, kako normalno trgovino, vinsko cesto (vinski hram ali TIC), dom starejših, pločnike, kolesarske steze, v zadnjem času pa podo s "projekti" zgradili še (ne)potrebno osnovno šolo... Naj se Hudoklin zamenja z Lahom samo za eno leto...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava