dolenjska

Jernejevo 2009 / Nocoj otvoritev KC Primoža Trubarja

19.8.2009 | 14:00 | STA / M. M.

KC Primoža Trubarja (foto: arhiv, L. M.)

KC Primoža Trubarja (foto: arhiv, L. M.)

Šentjernej - Kot smo poročali, Kulturni center Primoža Trubarja, ki ga bodo v sklopu praznovanja občinskega praznika v Šentjerneju odprli nocoj ob 20. uri, sodi med največje občinske naložbe zadnjih let.

S tremi dvoranami, ostalimi prostori in pestrim programom bo izrazito dvignil kakovost bivanja v občini in širše, je župan Franc Hudoklin povedal na nedavni predstavitvi.

Po njegovih besedah bo skupni znesek v naložbo kulturnega centra predvidoma znašal 5,8 milijona evrov, 1,2 milijona evrov je zanj prispevala država, občina pa se bo morala zanj za naslednjih 15 let zadolžiti za štiri milijone evrov.

Občina bo s posojilom poravnala vse zapadle obveznosti, ki so nastale pri izgradnji kulturnega centra in lastno udeležbo pri sofinanciranjih za leti 2008 in 2009, v bodoče pa bo morala v proračunu za delovanje kulturnega centra letno zagotoviti 400.000 evrov.

Kulturni center Primoža Trubarja ima tri sodobno opremljene različno velike dvorane. Osrednja z dobrimi 300 sedeži in delno po višini nastavljivim odrom, ki meri 140 kvadratnih metrov, bo lahko sprejela do 350 obiskovalcev. Opremljena je s kakovostno avdio in video tehniko, projektorjem in velikim platnom, tako da omogoča tudi kongresno dejavnost.

Srednjo dvorano s stalnim ozvočenjem, ki bo sprejela do 100 obiskovalcev, bodo namenili predavanjem, literarnim večerom, lutkovnim predstavam, seminarjem in razstavam. Najmanjša dvorana bo namenjena srečanjem manjših delovnih skupin in društvom, podstrešni del kulturnega centra pa bo dajal prostor šentjernejskim društvom, tamkajšnji pihalni godbi, knjižnici (glej povezane članke) in pisarnam, je povedal Hudoklin.

Programi, ki jih bodo pripravljali v kulturnem centru, bodo namenjeni vsem starostnim skupinam in različnim kulturnim oblikam. V prvi sezoni bodo v njem različne kulturne prireditve - gledališke, plesne in filmske predstave, koncerti in razstave. Po županovem mnenju so prostori primerni tudi za predavanja, konference, simpozije in druga srečanja.

V kulturnem centru pripravljajo še otroški gledališki in glasbeni abonma, kulturne dneve za osnovnošolce in ustvarjalne delavnice, velik del programa pa bodo namenili predstavitvi šentjernejskih društev, je še povedal Hudoklin.

Še atletski miting in koncert

Šentjernejski atletski klub danes od 16. ure dalje vabi na stadion pri tamkajšnji šoli, kjer prirejajo 9. atletski miting Jernejevo 2009, poleg otvoritve kulturnega centra pa bo od 20. ure dalje pestro tudi na šentjernejskem hipodromu, kjer bodo nastopile glasbene skupine Nove Konzerve, Dweal, Momento, BHC, Primož Turk & Skrajneži ter Luminodoch.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava