atletika

Kozmus ima nov državni rekord in prvi met sezone

2.9.2009 | 18:20 | STA

Primož je svoj rekord v Celju popravil za 28 cm. (Foto: arhiv, I.V.)

Primož je svoj rekord v Celju popravil za 28 cm. (Foto: arhiv, I.V.)

Celje - Brežičan Primož Kozmus, olimpijski zmagovalec in svetovni prvak, je na mednarodni atletski ligi za veliko nagrado Vzajemne, ki poteka v Celju, v metu kladiva z 82,58 m že v tretji seriji izboljšal svoj slovenski rekord (82,30 m), ki ga je postavil 10. junija leta 2007 v Bydgoszczu na Poljskem, ter obenem dosegel tudi izid sezone na svetu.

Drugi je bil Ali Mohamed Al-Zinkawi iz Kuvajta z drugim izidom po mednarodnih tablicah celotnega mitinga (79,74 m). Tretji in tudi zadnji (v metu kladiva so nastopili le trije) pa je bil Madžar Krisztian Pars, olimpijski podprvak s tretjim izidom mitinga (79,36 m).

Lahko bi vrgel še dlje

"Izjemno sem vesel, da sem nastopil tako dobro. Drugi del letošnje sezone se je zame odvil po načrtih. Mislim pa, da letos tako daleč ne bom več metal. Trenutno sem v dobri formi in tudi krog za izmet v Celju je zelo hiter. Gotovo bi vrgel še več, če ne bi tekmovali le trije in so bili premori med posameznimi serijami zelo kratki. Tako ni bilo dovolj časa za nemoteno pripravo in počitek," je dejal Kozmus, ki ga je čakala zelo dolga vrsta navijačev za fotografiranje ob semaforju, ki je označeval njegovo rekordno daljavo.

Kozmus je v ponedeljek na VN IAAF v Zagrebu z 81,77 m v četrti seriji prav tako že postavil najboljši izid sezone na svetu in ugnal Parsa. Tri dni pozneje je pred polnimi tribunami, na stadionu Kladivarja se je zbralo prek 2000 gledalcev, na svoji prvi tekmi v Sloveniji po osvojitvi zlatega odličja na SP v Berlinu že v drugi seriji z 81,76 m le za centimeter zaostal za znamko iz hrvaške prestolnice. Potem pa je sledila tretja serija (82,58 m), krepko prek magične meje 80 m pa je vrgel še v naslednjih dveh serijah (81,91 in 80,56 m), v šesti pa ni več metal.

Rovan prvi, Kokalovič tretji

Brežičan Jure Rovan je edini presegel pet metrov v skoku s palico (Fit; 5,10 m), vendar je precej zaostal za svojimi letošnjimi izidi. V teku na 200 m (21,27) je bil tretji Novomeščan Gregor Kokalovič (Krka; 21,58), njegov klubski kolega Martin Gradišek pa je osvojil tretje mesto v troskoku (14,90).

‹ nazaj

Komentarji (1)

3.9.2009OceniPepe 
Bravo Primož! Pravzaprav tekmuje s sabo :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava