knjige

Park gradu Gradac najbolj buri domišljijo

11.9.2009 | 10:00 | I. V.

Urednik in soavtor monografije Po zgodovinskih parkih in vrtovih Slovenije Mitja Simič v pogovoru z Jadranko Zupančič. (Foto: I. Vidmar)

Urednik in soavtor monografije Po zgodovinskih parkih in vrtovih Slovenije Mitja Simič v pogovoru z Jadranko Zupančič. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči so v knjižnici Mirna Jarca predstavili monografijo Po zgodovinskih parkih in vrtovih Slovenije, ki jo je uredil in skupaj s sodelavci tudi spisal Novomeščan Mitja Simič, krajinski arhitekt in strokovnjak novomeškega območnega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Idejo za monografijo Po zgodovinskih parkih in vrtovih je Samo Vadnov iz založbe Buča, izhodišče zanjo pa je bila monografija Mitje Simiča in Alenke Kolšek Zgodovinski vrtovi Dolenjske in Posavja.

V monografiji je devet avtorjev, povečini strokovnjakov z zavodov za varstvo kulturne dediščine, predstavilo 42 slovenskih parkov in vrtov. Večina predstavljenih parkov je tako ali drugače povezana z gradovi, graščinami in dvorci. Dolenjsko zastopata park gradu Otočec in park dvorca Soteska, Belo krajino park gradu Gradac, Posavje pa park gradu Mokrice in vrt sevniškega gradu.

Avtor ugotavlja, da je večina parkov in vrtov zanemarjenih in je v njih komajda še prepoznati njihovo nekdanjo veličino in lepoto, kar je predvsem posledica spremenjenih družbenih razmer in vrednot, zlasti po 2. svetovni vojni. Žal tudi v tistih parkih, ki jih je pred desetletjem posvojila država, ni dosti bolje, saj je ta do sedaj pozornost posvetila predvsem obnovi in ohranjanju stavbne dediščine.

Presenetljivo se je Simič na vprašanje povezovalke, kateri park je nanj naredil največji vtis, opredelil za park gradu Gradac, ki po njegovem najbolj buri domišljijo. Po podrobnem opisu značilnosti gradaškega parka pa je dodal, da tam laični obiskovalec nič od tega ne bo videl, saj je park zapuščen, zaraščen in prav nič ne kaže, da bo kmalu kaj drugače. Tudi grad Gradac je v lasti države.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava