100-letnica elektrifikacije Dolenjske in Bele krajine

30.9.2009 | 12:00

Novo mesto - V Gotni vasi bo družba Elektro Ljubljana danes popoldne obeležila 100-letnico elektrifikacije Dolenjske in Bele krajine. Ob tem so med drugim izdali tudi posebno publikacijo, ki povzema vse pomembnejše mejnike.

Seidlov mlin v Novem mestu. Fotografijo hrani Dolenjski muzej Novo mesto.

Seidlov mlin v Novem mestu. Fotografijo hrani Dolenjski muzej Novo mesto.

V mesto sta ''luč'' pripeljala Seidl in Košiček

Letos namreč mineva natanko sto let, odkar je novomeški posestnik in trgovec Franc Seidl z električno energijo začel oskrbovati uporabnike v središču Novega mesta, čeprav je pri njem luč zasvetila že leto prej. Energijo mu je proizvajal električni dinamo moči 10 kw, ki je bil nameščen v njegovem mlinu v Novem mestu pod sodiščem ob Krki.

Skoraj hkrati je ključavničarski mojster Josip Košiček iz Novega mesta za oskrbo svoje žage v Kandiji, takrat predmestju Novega mesta, odkupil mlin v Luknji pri Prečni in v njem uredil elektrarno. Seidl je že leta 1909 posegel tudi v nekoliko širšo elektrifikacijo Novega mesta in okolice, takšno stanje je trajalo enajst let, z nadaljnjo elektrifikacijo Novega mesta in okolice pa se je začel ukvarjati še Košiček.

Leto 1909 je torej mejnik pri razvoju oskrbe z električno energijo na Dolenjskem, med prvimi odjemalci pa je bila Bolnišnica usmiljenih bratov v Kandiji (današnji interni oddelek novomeške bolnišnice). Začetki elektrifikacije Bele krajine segajo v leto 1932, ko je Metlika dobila električno energijo, prejemala pa jo je iz HE Ozalj na Hrvaškem. 

Ob priključitvi prvega transfomatorja 110/20 kV 20 MVA v RTP Novo mesto - Bršljin leta 1960.

Ob priključitvi prvega transfomatorja 110/20 kV 20 MVA v RTP Novo mesto - Bršljin leta 1960.

V začetku stoletja je elektrifikacija Novega mesta z okolico potekala počasi, z gradnjo kar nekaj daljnovodov in transformatorskih postaj na Dolenjskem in v Posavju pa so elektriko dobila večja naselja. Med vojno je bila dobava električne energije zelo otežena. Po vojni so bile vse obstoječe elektrarne ter prenosne in distributivne mreže podržavljene, ustanovljeno pa je bilo podjetje Državne elektrarne Slovenije (DES) s sedežem v Ljubljani. Tudi v Novem mestu se je osnovalo obratno vodstvo, obratovodja pa je bil že predvojni in od vsega začetka strokovni delavec Ivan Pirnat, pionir na področju elektrifikacije Dolenjske.

V Gotni vasi je družba Elektro Ljubljana danes popoldne obeležila 100-letnico elektrifikacije Dolenjske in Bele krajine. Ob tem so med drugim izdali tudi posebno publikacijo, ki povzema vse pomembnejše mejnike.  V mesto sta ''luč'' pripeljala Seidl in Košiček. Novomeški posestnik in trgovec Franc Seidl je namreč pred stotimi leti z električno energijo začel oskrbovati uporabnike v središču Novega mesta, čeprav je pri njem luč zasvetila že leto prej…

V omenjeni jubilejni publikaciji avtorjev Zvonka Čampe in Franja Jeraja boste med drugim izvedeli, zakaj je moral imeti vsak delavec elektra v povojnem času svoje kolo, kako so zgradili omrežje in kdaj uvedli avtomatizirano oz. daljinsko vodenje.

Direktor Distribucijske enote Novo mesto Mitja Brudar je ob visokem jubileju navedel tudi načrtovane naložbe za nadgradnjo sedanjega omrežja, njihova skupna vrednost pa je ocenjena na dobrih 37 milijonov evrov.

T. J. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava