In potem Svizec ... preveri usposobljenost Slovenske vojske

7.11.2009 | 17:25

Priprave na osrednjo vajo Slovenske vojske Svizec 09 si je ogledal tudi predsednik Danilo Türk. (Foto: I. Vidmar)

Cerklje ob Krki - Predsednik Slovenije Danilo Türk si je danes popoldne v Cerkljah ob Krki ogledal priprave na letošnjo osrednjo vajo Slovenske vojske Svizec 09, na kateri bo v naslednjih dneh sodelovalo tisoč pripadnikov slovenske vojske in prek 400 vozil, med njimi tudi amfibijska enota in helikopter cougar. Z uspešno izpeljano vajo bosta še dve enoti  dobili potrditev, da izpolnjujeta predpisane vojaške standarde, Slovenska vojska pa bo s tem dosegla še dva cilja sil in povečala nacionalne zmogljivosti, s čimer se zaključuje proces integracije Slovenske vojske v zavezništvo.

V vaji med drugim sodelujejo tudi 18. bataljon za jedrsko, radiološko kemično in biološko pbrambo, mobilna bolnišnica Role 2 LM (ti dve enoti pridobivata certifikacijo in afirmacijo), epidemiološki laboratorij, 20. motorizirani bataljon in 5. obveščevalno izvidniški bataljon ter enota brigade zračne obrambe in letalstva.

V sredo si bo vajo ogledal tudi admiral Giampaolo di Paola, predsednik vojaškega odbora zveze Nato. Osnovni cilj vaje je preveriti usposobljenost in delovanje pripadnikov 18. bataljona za jedrsko, radiološko kemično in biološko obrambo in mobilne bolnišnice Role 2 LM v primeru elektronskega delovanja nasprotnika, napada z jedrskim, radiološkim, kemičnim in biološkim orožjem, ob minometnem in zračnem napadu ter v primeru velikega števila poškodovanih v železniški nesreči in podobno.

I. V.

Galerija

Komentarji (1)

10.11.2009Ocenijože 
tule vidim poziv za obisk spletne strani občine brežice. pohvalno. le tega ne vem, kaj dela slika župana zraven. vodovodni stolp je zaščitni znak mesta, hribi in vode značilni za občino, njegova slika pa je le neokusen prispevek k samohvali in samopromociji na tuj račun. res neprimerno. tudi za tiste, ki so to objavili

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava