gospodarstvo

Odprli največjo RTP postajo pri nas in eno največjih v Evropi

25.11.2009 | 12:20

RTP Brestanica (Foto: Elektro Celje)

RTP Brestanica (Foto: Elektro Celje)

Brestanica - V Brestanici so danes v obratovanje predali posodobljeno 110/20 kV razdelilno-transformatorsko postajo (RTP) Brestanica. Novo 110 kV stikališče, ki so ga skupaj zgradile družbe Elektro Celje, Eles in Termoelektrarna Brestanica je največje, kovinsko oklepljeno, s plinom SF6 izolirano 110 kV stikališče v slovenskem elektroenergetskem sistemu ter se po svoji velikosti uvršča tudi med prvo trideseterico v Evropi. Ob tem so za potrebe Elektra Celje zgradili tudi novo distribucijsko 20 kV stikališče z dvema transformatorjema.

Z novim stikališčem, ki je bilo zgrajeno v letu in pol, se bo bistveno povečala zanesljivost oskrbe z električno energijo na območju Brestanice, v zaostrenih obratovalnih razmerah pa tudi Sevnice, Krškega in Brežic ter širšega območja Dolenjske, Posavja in Zasavja. Poleg tega bo imela NE Krško zanesljivejše rezervno napajanje.

Brestanica bo z novim sodobnim stikališčem in kabelsko izvedbo priključnih daljnovodov dobila tudi možnost umeščanja novih objektov za potrebe razvoja kraja, so ob otvoritvi zapisali v družbi Elektro Celje.

Vrednost naložbe znaša 23,8 milijona evrov, od tega je Eles prispeval 14,8 milijona, TE Brestanica 6,7 milijona in Elektro Celje 2,3 milijona ter še dodatnih 3,1 milijona evrov za 20 kV stikališče.

Današnje otvoritve naj bi se udeležil tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, sicer pa so v Elektro Celje o naložbi še zapisali, "da je bil pri gradnji RTP Brestanica v obliki soinvestitorstva prvič združen skupni interes proizvodnje, prenosne in distribucijske družbe, kar je pomenilo velik izziv tako pri hkratnem planiranju sredstev kot pri izgradnji projekta. Dejansko porabljena sredstva so bila za 4,7 milijona evrov pod ocenjeno investicijsko vrednostjo. Od začetka gradnje do tehničnega pregleda je minilo le 18 mesecev, pri čemer je na projektu sodelovalo 21 pogodbenih partnerjev in približno 45 podizvajalcev, od tega sedem iz tujine."

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava