posavje

Župniki so zvečine zelo dobri dušni pastirji in tudi gospodarji

14.1.2010 | 09:40 | Besedilo in foto: Pavel Perc

Župan Franc Bogovič med nagovorom, na desni videmski dekan Jože Špes.

Župan Franc Bogovič med nagovorom, na desni videmski dekan Jože Špes.

Leskovec pri Krškem - Krški župan Franc Bogovič je sinoči povabil na vsakoletno ponovoletno srečanje duhovnike, ki delujejo v župnijah na območju krške občine. Petra Rep Bunetič, ki je v kabinetu župana zadolžena za stike z javnostmi, je naštela, da so se letošnjega srečanja (lansko je bilo na Senovem) udeležili duhovniki iz devetih župnij celjske in novomeške škofije. Med temi so bili tudi naddekan Milan Kšela, župnik v Brežicah, ki pokriva župnije na levem bregu Save vse do Laškega, Jože Špes, dekan videmske dekanije in župnik v Brestanici ter Anton Trpin, dekan leskovške dekanije in župnik v Šentjerneju.

Nagovor leskovškega dekana Antona Trpina.

Nagovor leskovškega dekana Antona Trpina.

Leskovški župnik Ludvik Žagar, po rodu Novomeščan, ki že 21 let očitno zelo uspešno vodi leskovško župnijo, je najprej kolegom in drugim gostom razkazal lani zgrajeno kapelo Božjega usmiljenja na leskovškem pokopališču. Vsi so izrazili občudovanje nad to krasotico, ki jo je idejno zasnoval arhitekt dr. Jože Marinko, pravzaprav gre že kar za božji hram, ki zasluži poimenovanje – cerkev, ki lahko sprejme pod streho okrog 300 ljudi. To je velika pridobitev za župnijo, saj ima letno okoli 50, včasih celo 60 pogrebov in so zdaj svete maše tudi v slabem vremenu pod streho in na toplem.

Leskovški župnik Ludvik Žagar predstavlja, kako so gradili kapelo.

Leskovški župnik Ludvik Žagar predstavlja, kako so gradili kapelo.

Žagar je dokaj podrobno spregovoril o gradnji tega sakralnega objekta, na vprašanje kolega, kolikšna je bila vrednost naložbe, pa je povedal je, da je stala kapela "več sto tisoč evrov" in da so vse napravili z lastnimi viri oz. sredstvi.

Za obnovo sakralne dediščine bi potrebovali 342.000 evrov

V bližnjem gostišču je nato župan Bogovič na nadaljevanju srečanja udeležence seznanil predvsem z investicijskimi dosežki, pa tudi z obnovo nekaterih sakralnih objektov v preteklem letu. Med temi je izpostavil sofinanciranje obnove celotnega ostrešja in fasade zvonika pri cerkvi sv. Rozalije, fasade cerkve sv. Miklavža na Gradcu v Podbočju, obnovo gotskih kamnitih oken in opornikov ter zaščitno zasteklitev oken na cerkvi sv. Petra v Brestanici, fasado na cerkvi sv. Lovrenca na Raki in nadaljevanje obnove grajskih hlevov v Brestanici. Dopolnila ga je sodelavka Alenka Černelič Krošelj.

Tudi naddekan Milan Kšela občuduje nov božji hram.

Tudi naddekan Milan Kšela občuduje nov božji hram.

Javni razpis za sofinanciranje obnove kulturne dediščine v letošnjem letu je končan. Vse župnije v krški občini predvidevajo, da bi letos potrebovali za te namene oz. naložbe okrog 342.000 evrov, pri čemer računajo, da bodo iz proračuna dobile okrog 171.000 evrov pomoči.

V letošnjem letu pa predlog sofinanciranja zajema obnovo devetih kulturnih spomenikov, ki so jih posamezne župnije prijavile na že izvedeni javni razpis za sofinanciranje programov obnove kulturne dediščine.

Razpisanih je 46.690 evrov, o razdelitvi tega denarja pa bo komisija odločala še v tem mesecu. Župan Bogovič je poudaril, da so se doslej župniki izkazali kot dobri gospodarji, ki znajo večkratno oplemenititi vsak evro, zato si bo prizadeval, da bodo pri obnovi kulturne dediščine tudi v prihodnje župnije deležne pomoči v okviru možnosti občine.

Dekan Trpin se je tudi v imenu ostalih duhovnikov zahvalil županu in njegovim sodelavcem za dosedanje dobro sodelovanje in izrazil prepričanje, da bo tako potekalo tudi letos. Po zdravici so se ob večerji zadržali še v daljšem sproščenem klepetu.

Več v tiskanem Dolenjskem listu!

‹ nazaj

Galerija (16)

IMG_1467
IMG_1473
IMG_1475
IMG_1476
IMG_1480
IMG_1503
IMG_1507
IMG_1508
IMG_1511
IMG_1515
IMG_1526
IMG_1530
IMG_1551
IMG_1560
Župniki so zvečine zelo dobri dušni pastirji in tudi gospodarji
Župniki so zvečine zelo dobri dušni pastirji in tudi gospodarji

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava