druge prireditve

Kip Primoža Trubarja, slavčki in razstava

9.2.2010 | Tekst in foto: L. Markelj

Avtor Trubarjevega kipa Mirsad Begić pred svojo stvaritvijo v Šentjerneju.

Avtor Trubarjevega kipa Mirsad Begić pred svojo stvaritvijo v Šentjerneju.

Osnovna šola je letos mladim ustvarjalcem podeljevala plakete in priznanja slavček.

Osnovna šola je letos mladim ustvarjalcem podeljevala plakete in priznanja slavček.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil mag. Viktor Žakelj.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil mag. Viktor Žakelj.

Šentjernej - Letošnji slovenski kulturni praznik si bodo Šentjernejčani še posebej zapomnili. Prvič so ga obeležili v novem kulturnem hramu, poimenovanem po velikem Slovencu Primožu Trubarju, pred njim pa so sinoči slovesno odkrili Trubarjev doprsni kip.

Skulptura je delo znanega akademskega kiparja Mirsada Begića, zasluge za kip pa ima – kot je na prireditvi povedal Janez Selak - skupina ljubiteljev umetnosti v šentjernejski dolini, ki je kip odkupila in ga zaupala v hrambo Kulturnemu centru Primoža Trubarja. Slavnostni govornik mag. Viktor Žakelj je pohvalil Šentjernejčane, da tako lepo gojijo spomin na »največjega Slovenca prejšnjega tisočletja«. Tudi župan Franc Hudoklin je poudaril, da gre za poseben dan, saj so Šentjernejčani slovenski kulturni praznik prvič praznovali v svojem novem kulturnem centru. Dogodek je vodila Irena Žibert, nastopil pa je kvartet Mf.

Proslavo je pripravila osnovna šola, ki je letošnje praznovanje posvetila vsestranski slovenski umetnici Svetlani Makarovič, ki je lani praznovala življenjski jubilej – 70-letnico. Mladi so z glasbo, recitacijami in plesom predstavili njena umetniška dela in dela Gregorja Strniše. Šola je mladim ustvarjalcem za vidne dosežke na kulturnem področju podelila plakete in priznanja Slavček.

Kot sta povedala ravnateljica Viktorija Rangus in Brane Krošelj, ki sta vodila podelitev, želijo tako poudariti, da je kultura mladim vrednota in jim močno bogati vsakdanje življenje. Letos so plakete slavček prejeli: za glasbo Mirjam Šolar, za ustvarjalnost na likovnem področju Tilen Nedanovski, za igralsko dejavnost pa Saša Grubar ter Barbara Jakše. Priznanja slavček so šla v roke: za glasbo Timoteju Rešetiču, za igralsko dejavnost Niki Božič in Emi Bevc, ter Tini Grubar za vsestransko umetniško dejavnost.

Številni obiskovalci slavnostne akademije, ki so napolnili veliko dvorano, so si v avli kulturnega centra z zanimanjem ogledali še slikarsko razstavo delavk šentjernejske in okoliških šol, ki že dve leti ustvarjajo in se učijo v ateljeju šentjernejske akademske slikarke in mag. umetnosti Mojce Lampe Kajtna. To so: Vera Borštnar, Darja Kovačič, Dušanka Prah, Lidija Rožmarič, Alenka Smolič, Nina Šalamon in Suzana Zevnik. Razstava bo na ogled do konca marca.

‹ nazaj

Galerija (14)

DSCN1175
DSCN1176
DSCN1180
DSCN1181
DSCN1183
DSCN1184
DSCN1187
DSCN1189
DSCN1191
DSCN1192
DSCN1194
_IGP2592
_IGP2593
_IGP2594

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava