atletika

Na EP odhajajo Kokalovič, Rovan, Kobe in Jovanovič

20.7.2010 | 12:00 | STA, M. M.

Gregor Kokalovič (Foto: B. B.)

Gregor Kokalovič (Foto: B. B.)

Ljubljana - Upravni odbor (UO) Atletske zveze Slovenije (AZS) je potrdil slovensko reprezentanco, ki bo od 27. julija do 1. avgusta nastopila na evropskem prvenstvu v Barceloni. Med 33 tekmovalci, 17 atleti in 16 atletinjami, je tudi nekaj članov regijskih klubov. Med njimi so Gregor Kokalovič iz novomeške Krke, ki bo tekel na 100 in 200 m ter štafeto 4 x 100 m, njegov klubski kolega Primož Kobe se bo pomeril v maratonu. Na 4 x 400 m bo tekel Uroš Jovanovič iz topliške Baze 20, del reprezentance pa bo tudi Jure Rovan iz brežiškega kluba v skoku s palico.

Prvo ime ekipe je Martina Ratej, ta čas tretja na svetu v metu kopja. Kot zadnja se je seznamu odpovedi pridružila sprinterka Pia Tajnikar (200 m), ki je ocenila, da je v preslabi formi, že pred tem so nastope na EP zaradi poškodb odpovedali slovenski rekorderji Marija Šestak (troskok), Sonja Roman (1500 m) in Damjan Zlatnar (110 m ovire).

"Cilj reprezentance je medalja ter še ena do dve finalni uvrstitvi, za vsakega posameznika pa je ponovitev najboljšega izida sezone. Ratejeva ima resnično možnosti, da stopi na zmagovalne stopničke. To kažejo tudi dosežki na zadnjih velikih tekmovanjih. Na prvenstvih v Münchnu, Göteborgu, Osaki in Pekingu je bilo za odličje dovolj 65 ali manj metrov. Finale bi si glede na trenutno formo lahko dokaj gotovo zagotovila tudi Snežana Rodič (troskok), saj njeni skoki prek 14 metov obetajo vidno uvrstitev. Nina Kolarič (daljina), Rožle Prezelj (višina), Tina Šutej (palica) in Sebastijan Jagarinec (400 m) lahko prav tako posežejo v finale, kamor pa bi se lahko prebil še kdo izmed slovenskih atletov," je cilje navedel predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.

"Žal je večina članov vrhunske selekcije poškodovana ali zunaj forme. Kljub temu pa je slovenska atletika dovolj široka, da še vedno lahko računamo na medaljo. Ženska ekipa bo na EP močnejša kot moška," je dodal predsednik AZS Peter Kukovica.

Za EP ni bilo potrebno doseči norm v štafetah in v maratonu, v Španijo pa bodo odpotovale vse štiri štafete in trije maratonci ter ena maratonka. "Srednjeročno smo se v AZS odločili, da bomo vlagali v štafete, ki imajo pomemben razvojni učinek za atletiko. V moški konkurenci se je oblikovalo jedro šestih tekačev v štafetah 4 x 100 in 4 x 400 m. Slednja je zelo mlada in ima v naslednjih letih veliko možnosti, da doseže dobre rezultate. Odločili smo se tudi za maratonce, ker je stanje na srednjih in dolgih progah zelo slabo. To sicer velja za vso evropsko atletiko, posebej pa za našo državo. Nekje smo morali začeti in mislim, da bomo v naslednjih letih boljši tudi v teh disciplinah," je še pojasnil Steiner.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava