Slovenska huda ura zdaj na brežiškem in dobovskem polju

19.9.2010 | 16:50

Čoln na vaški ulici v Krški vasi.

Brežice - Zgodaj popoldne so na Mostecu pri Brežicah naročili vreče s peskom. Bojijo se namreč, da bo popustil nasip ob Savi nekaj sto metrov od brodarske hišice v brežiški smeri. Če bi se zgodilo to, bi deroča Sava, kot smo jo videli, zelo ogrozila Mostec. Ko to poročamo, se tu voda sicer še ni prelila čez vrh nasipa. Toda kot pravijo domačini, Sava teče z močnim tokom tik ob nasipu, česar ob prejšnjih poplavah po njihovih opažanjih ni bilo.

Loče: potem ko so ponoči izpraznili klet, čakajo, če bo treba še dvorišče.

Sava v hišah

Na Brežiškem je najbolj poplavljena vas Loče pri Dobovi. Kot so povedali pred nekaj urami Ivan Kovačič in še nekateri tamkajšnji prebivalci, je poplavljenih več kot polovica hiš. Kot smo videli na kraju samem, v mnoge hiše v kleti in druge prostore v zemlji teče Sava skozi okna. Iz teh prostorov jo izčrpavajo, vendar je priteka več, kot je izčrpajo.

V veliko hišah so v pritličjih stanovanj in v nizkih gospodarskih poslopjih dvignili stvari, da bi jih tako obvarovali pred poplavami. Nekateri so krompir in drugo naložili na prikolice. Gasilci in civilna zaščita ter domačini še zmeraj pripravljajo vreče s peskom in z njimi zapirajo pot vodi, ki že priteka do hiš in ki jo v nekoliko višje ležečih delih ravninske vasi še pričakujejo. Na terenu vidimo vozila številnih tukajšnjih gasilskih društev.

Loče: rešujejo pred Savo, ki teče skozi klet.

Motor za čoln PGD Loče

Gasilci PGD Loče so ponoči v gasilskem domu dvignili opremo in spravili, upajo, da dovolj na varno pred vodo, tudi arhiv Gasilskega pihalnega orkestra Loče.

Do hiš v Ločah, ki jih deroča voda loči od kopnega dela vasi, se gasilci in domačini vozijo z nekaj čolni. Čoln PGD Loče je dopoldne še stal na enem tukajšnjih dvorišč, ker ni imel motorja. Toda popoldne naj bi naj že pritrdili motor, potem ko je župan občine Brežice, ki si je ogledal poplave, odobril nakup motorja. Gasilci so ga šli takoj iskat v trgovino v Krško.

Narasla Krka v Krški vasi.

Zaprta cesta v terme Čatež

Sava poplavlja tudi na Čatežu ob Savi. V tamkajšnji gostilni pri sotočju Krke in Save je zalila spodnje prostore. Široko se je razlila tudi do nasipa na brežiški strani. Poplavila je cesto do Term Čatež in tudi precejšen del zdraviliškega prostora. Kot smo videli na posnetku Dnevnikovega novinarja Ernesta Sečna, je odnašala s seboj opremo iz t. i. počasne reke v Termah Čatež.

V Krški vasi, kjer so zaradi poplave že zgodaj dopoldne zaprli regionalno cesto Novo mesto-Brežice, so tudi zavarovali hiše z vrečami peska. Pri eni od hiš na desni strani reke voda sega skoraj do strehe. V spodnjem delu Krške vasi Krka zaliva precej hiš, med katerimi se vozijo s čolni. Tudi tukaj dela precej gasilcev in članov civilne zaščite.

Ogrožene živali

Kritično je tudi ob avtomobilski cesti Ljubljana-Obrežje. Med Čatežem in Drnovim so postavili tablo, ki opozarja na divjad. Ob cesti smo opazili srne, verjetno onemogle, in na cesti povožene male živali. Območje nadzorujejo cestna služba in policija. Voda je tukaj le še nekaj deset centimetrov pod robom avtoceste.

Na Mostecu so opazili srno v deroči Savi.

V Ločah nam je domačinka potožila, da pogreša domačega psa.

Narasli Krka in Sava sicer nosita s seboj veliko vsega, največ drevja, a tudi gospodinjsko opremo in žoge. Na Mostecu se bojijo, da se bo katero od dreves zataknilo za jekleno vrvr broda.

Sava v Ločah - včasih je tukaj dvorišče.

Župan obljubil pomoč

Na poplavna območja bodo že jutri šli občinski popisovalci škode. Kot je v izjavi za Dolenjski list dejal brežiški župan Ivan Molan, bo občina skušala pomagati prizadetim v poplavah iz proračunske rezerve za elementarne nesreče. Po županovih besedah lahko pomaga pri škodi na stanovanjih, medtem ko ni pristojna glede škode na kmetijskih površinah. Župan je poudaril, da se v teh poplavah znova kaže, da je na tukajšnjem območju nujen protipoplavni nasip. Župan ni izključil možnosti, da bi sklical izredno sejo občinskega sveta, kjer bi odločali o pomoči poplavljencem.

Čez približno eno uro bo Brežice obiskala ministrica za Obrambo Jelušičeva.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava