53 gostov iz osmih dežel teden dni v šmarješki dolini

8.10.2010 | 13:40

Sajenje dreves, ki so jih prinesli gostje iz tujine.

Šmarjeta - Osnovna šola Šmarjeta je kot aktivna članica mednarodnega projekta Comenius te dni gostiteljica 53 gostov, od tega 30 otrok in 23 spremljevalcev, ki prihajajo iz Škotske, Italije, Romunije, Turčije, Litve, Poljske in dežele Bask. Gre za četrto srečanje članic – prvo je potekalo v Turčiji, nato v Romuniji in na Škotskem. Kot je povedala ravnateljica šole Nevenka Lahne, je bistvo projekta, ki se bo zaključil prihodnje leto, izmenjava v vseh pogledih: tako otrok kot spoznavanje šolskih sistemov, kulture, tradicije itd. Začetna vodja projekta na šoli je bila Janja Kranjc, sedaj pa je Andrej Kovačič.

Osnovna šola Šmarjeta je gostiteljica 4-. srečanja projekta Comenius.

Šmarječani so goste, ki stanujejo pri družinah otrok v šmarješki dolini, na šoli lepo sprejeli. Danes so za šolsko stavbo simbolično zasadili drevesa, ki so značilna za posamezno državo in tako bo za šolo nastal mini drevored.

Šmarješki osnovnošolci so pripravili zanimivo predstavitev držav, iz katerih so jih obiskali vrstniki.

S sabo so prinesli hrast, oljko, itd., Slovenci pa smo prispevali lipo. Gostje bodo spoznali našega literarnega junaka Kekca - tako s filmom kot gledališko igro šmarjeških osnovnošolcev, jutrišnji dan pa bodo obiskali še Kekčevo deželo. V dneh do 12. oktobra, ko bodo pri nas, bodo spoznavali še ostale slovenske kraje, kot so glavno mesto Ljubljana, Bled, Planico, Postojnsko jamo, itd. Pa tudi Dolenjska z Novim mestom bo prišla na vrsto – s splavom se bodo peljali po Krki, naokrog jih bo zapeljal avtobus Veseli Janez, seveda pa bodo nekaj časa posvetili tudi spoznavali šmarješke občine. Tu jih bo naokrog vozil turistični vlakec. V Beli Cerkvi jim bodo poseben sprejem pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet, ki bodo poskrbele za razstavo in pokušnjo tipičnih slovenskih jedi, od potice, gibanice, belokranjske pogače, itd.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava