druge prireditve

Za rojstni dan razstava, ob obletnici smrti Didku obeležje

28.10.2010 | 06:00 | Besedilo in foto: A. K.

Spominsko ploščo sta odkrila kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek in krška podžupanja Ana Somrak.

Spominsko ploščo sta odkrila kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek in krška podžupanja Ana Somrak.

Po razstavi ob obletnici njegovega rojstva so včeraj, ob obletnici Didkove smrti, odkrili še njegovo spominsko obeležje.

Po razstavi ob obletnici njegovega rojstva so včeraj, ob obletnici Didkove smrti, odkrili še njegovo spominsko obeležje.

Vsestranski umetnik je bil med prebivalci Podbočja zelo priljubljen.

Vsestranski umetnik je bil med prebivalci Podbočja zelo priljubljen.

Podbočje - Na osrednjem trgu v Podbočju se je včeraj v poznem popoldnevu zbralo veliko domačinov, ki so se prišli pokloniti vsestranskemu umetniku in predvsem velikemu človeku Zoranu Didku. Čeprav se je akademski slikar rodil v Ljubljani, kjer je večino njegovega življenja tudi živel, pa iz Podbočja izvira njegova družina po mamini strani, v tem kraju in med tamkajšnjimi ljudmi se je zelo dobro počutil tudi sam in ga vzel praktično za svojega. Ob 100-letnici njegovega rojstva in 35-letnici smrti so mu tako na družinski hiši Didek v Podbočju včeraj postavili spominsko obeležje.

"Vez s tem krajem je bila pri njem izjemno močna. Zoran Didek je bil tako eden izmed prepoznavnejših občanov krške občine in Podbočja, a je bil na žalost za čas svojega življenja premalo cenjen," je umetnikovo življenjsko pot povzel direktor Galerije Božidar Jakac Bojan Božič.

Da je umetnikov opus zelo bogat in raznolik, so v galeriji javnosti razkrili že junija letos, ko so ob Didkovem rojstnem dnevu v Lamutovem likovnem salonu odprli njegovo razstavo. Pri tem pa je zanimiv podatek, da je Zoran Didek v svojem življenju razstavljal le trikrat, čeprav samo v Kostanjevici na Krki hranijo 190 njegovih risb in približno 30 slik. Dolgoletni redni profesor na ljubljanski likovni akademiji, ki se je izpopolnjeval v Parizu, pa ni bil le vešč le slikanja in risanja, ampak je bil tudi oblikovalec pohištva ter drugih uporabnih stvari.

Še bolj kot njegovo umetniško plat so krajani Podbočja cenili njegovo osebnost. Večina ga je tako klicala kar stric Zoran, o tem, kako zelo jih je imel rad sam in kako je ljubil tamkajšnjo pokrajino pa ne nazadnje, kot je na prireditvi včeraj poudaril kustos kostanjeviške galerije Goran Milovanović, sama zase govorijo njegova dela.

"Na slovenskem likovnem polju je težko najti avtorja, ki bi temeljiteje izrazil svoj odnos do določenega prostora na način, da bi s tem do popolnosti razvil individualni in mentalni habitus, kot je to storil Didek s Podbočjem."

‹ nazaj

Komentarji (1)

12.12.2010Oceniirena 
upam'da ni bil tak lopov kod njegov vnuk bojan,ki je lažnivec.pa še ob denar me je sravil.naj gre v lepo našo. vse sem plačevala zdaj,pa je stisnil tisto uvelo rožo med noge

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava