Z županom zdaj tudi LDS. SDS protestira.

26.11.2010 | 06:30

Z županom zdaj tudi LDS. SDS protestira.
Z županom zdaj tudi LDS. SDS protestira.
Z županom zdaj tudi LDS. SDS protestira.
Z županom zdaj tudi LDS. SDS protestira.

Novo mesto - Županu Alojziju Muhiču je na drugi seji občinskega sveta v novi sestavi le uspelo imenovati kadrovsko komisijo, ki pa bo zaradi protesta SDS vsaj do naslednje seje štela le osem in ne devet članov, kolikor jih sicer določa poslovnik. Za predsednico komisije so svetniki izvolili Mojco Špec Potočar iz Zveze za Dolenjsko.

Vzroke, da tudi tri tedne po konstitutivni seji kadrovska komisija še vedno ni imenovana v celoti, gre iskati v nekončanih koalicijskih pogajanjih in proceduralnih zapletih, ki so temu sledili. Da županu še vedno ni povsem uspelo sestaviti koalicije, se je dalo slutiti že po tem, da je v svetniške klopi poslal predlog, po katerem bi SDS, resda najštevilčnejši, a vendarle opozicijski svetniški skupini, v kadrovski komisiji pripadli dve mesti, DeSUS-u, ki so ga vsi pričakovali v koaliciji, pa nobeno.

Kot je kasneje novinarjem pojasnil župan, je DeSUS izpadel s seznama, ker v dneh pred sejo ni mogel priklicati njihovega predstavnika. Do dogovora je tako prišlo šele tik pred zdajci, zato je DeSUS-ova Nežka Ivanetič na sami seji predlagala, naj SDS, predlagana sta bila Bojan Kekec in Ivan Grill, eno mesto v komisiji prepusti njihovemu članu Jožetu Mikliču.

Svetniki so nato na predlog Martine Vrhovnik (SLS) za nekaj minut prekinili sejo in odšli na posvetovanje, po katerem je Gregor Macedoni (GG)  predlagal še zamenjavo Matjaža Engla (SNS) s Francijem Begom (Zares), s čimer bi vse svetniške skupine z dvema ali več svetniki v kadrovski komisiji imele po enega predstavnika, opozicija pa bi v njej imela tretjino sedežev. Pri tem je še opozoril, da bi moral DeSUS predlagati, katerega od članov SDS naj v komisiji zamenja Miklič.

K besedi se je prijavila Ivanetičeva (mimogrede, svetnike je v dvorani pričakala tudi nova glasovalna naprava, s katero se tudi prijavljajo k razpravi), ki je predlagala, naj se s seznama črta Grilla, ta pa je protestiral, češ da bo SDS že sama povedala, koga želi imeti v tem delovnem telesu, sploh pa da bi, če bi želeli upoštevati voljo volivcev, SDS morala imeti v kadrovski komisiji dva predstavnika in da se ji v nasprotnem primeru v celoti odpovedujejo.

Župan je dal nato na glasovanje predlog, da svet v kadrovsko komisijo namesto enega od članov SDS imenuje Mikliča, v SDS pa naj se kasneje sami odločijo, koga bodo črtali s seznama, kar so svetniki potrdil z 19 glasovi za in 11 proti.

Za so glasovale ZZD, SLS, DeSUS, LDS, RINMP,  SNS, NSi in ŠL ter romska svetnica, medtem ko so bili v SDS, Zares, GG in LKDD proti. Macedonijev predlog o zamenjavi Engla z Begom je padel s 13 glasovi za in 17 proti.

V kadrovsko komisijo so bili za zdaj izvoljeni predstavniki osmih strank in list, in sicer: Mojca Špec Potočar (ZZD), Jože  Miklič (DeSUS) in Matjaž Engel (SNS) Tomaž Kovačič (SD), Gregor Macedoni (Gremo gor), Janez Malenšek (NSi), Mojca Novak (LDS) in Martina Vrhovnik (SLS).

Po glasovanju, s katerim je SDS dobila "bianco" sedež v kadrovski komisiji, se je kandidaturi v njej, ogorčen nad postopkom, odrekel Kekec, za njim pa še Grill, ki je tudi predlagal, naj svet kar takoj izglasuje še enega dodatnega člana, da bo komisija dokončno sestavljena.

Župan je tako predlagal, naj drugo izpraznjeno mesto SDS zasede Beg , ki pa na to ni pristal, in ko je že kazalo, da županu tudi v drugo ne bo uspelo sestaviti kadrovske komisije, je ta zadrego rešil s predlogom, da zdaj imenujejo osem članov, devetega pa na naslednji seji, za kar je dobil podporo vseh svetnikov z izjemo SDS in Zares.

LDS zahteva razčistitev afer

Po DeSUS-u, ki je župana podprl že na prejšnji seji, a formalnega koalicijskega dogovora z njim še ni sklenil, se je zdaj torej v podobnem položaju pojavila še LDS. Vse kaže, da bo v koaliciji, pogodbo naj bi po županovih besedah podpisali v prihodnjem tednu, 19 svetnikov, v opoziciji pa naj bi tako ostale le SDS, Gremo gor, Zares in Lista krščanskih demokratov Dolenjske.

Kor je povedal svetnik LDS Slavko Gegič, so njihove ključne zahteve pred dokončnim vstopom v koalicijo vezane "predvsem na razrešitev zadev, ki jih je odprl prejšnji nadzorni odbor, se pravi Cerod, Zarja in gradnja vrtcev, pa tudi finančno realno zastavljen plan dela in organizacija tega na način, da bo vse to tudi moč uresničiti."

Boris Blaić

Komentarji (14)

26.11.2010OceniRattle 
Pa kakšna ciganska stranka je ta LDS? Pokončna sigurno ne. 4 leta in celotno kampanjo so udrihali po Muhiči, sedaj pa pohlevno h koritu. Pa to ne moreš verjet. Upam da ste njihovi volilci zelo zadovoljni s tem. Pogreb. Kljub vsem čudnim zadevam okoli SDS in Janše, kapo dol, da so edini obrdžali pokončno držo in niso zavajali svojih volilcev. Sramotno tole od naše levice ponovno.
26.11.2010Oceniuroš 
a ni SDS v prejšnjem mandatu naredila enako?
26.11.2010Oceniobčan 
Rattle, a nisi še do sedaj ugotovil, kaj je v tem primeru politika. Tu se ne dela po načelnosti, poštenja in ostalih občečloveških vrednotah, ampak po računici. Sem mislil, da ti je to po vsem tem času znano. Glavni v tej "ekipi" zagovarja pravilo: "vsakega je možno kupit", tudi "janševce", da ne boš kasneje še bolj razočaran. OK, v tem primeru to ni šlo z Milanom-DeSUS, vendar tu gre za povsem druge zadeve. Meni osebno je zanimivo vse to gledat od strani, kaj ti "izvoljenci" počno, sedaj, ko so uspešno obdelali svojo volilno bazo. Počasi se bo več in več "volilnim upravičencem" posvetilo dejstvo, kaj in koga s pravzaprav "volili" in kaj ta posameznik počne potem ko je bil izvoljen. Takrat njegova volilna baza več nima vpliva nanj in počne pač kar počne.
26.11.2010Ocenijak 
Če se splača, se pač splača. LDS ima svojo računico. Tudi SDS-jevci imajo računice, le da Grilllova drugačna od Kekčeve.
26.11.2010Ocenisimo 
Pa vi ste vsi nori. SDS dobi največ glasov, potem pa gredo v opozicijo nagajat. Računica Grila ena, računica Kekca druga, računica Mesojedca tretja. Muhič odstani jih ven iz vseh pozicij. Pa LDS tudi, pa boš imel mir.
26.11.2010OceniMare 
Pozorno sem prebral članek. LDS od župana zahteva isto, kot je zahtevala tudi v predvolilnem času. In on jim je zagotovil, da bo to uresničil - še posebno me zanimajo neumnosti povezane z zarjo ipd. Sam jih je povabil, jim dal obljubo in v kolikor je ne bo izpolnil, LDS pa bo ostala v koaliciji, potem si bom o njih mislil svoje... Še ene par zanimivosti je v tej zgodbi; poglejte blodnje te gospe iz Desus - njej očitno nič ni jasno, gredo zraven k županovim, brez da bi karkoli hoteli narediti, karkoli bo storil župan, bo za njih dobro, saj je dobil volitve... Klinc pa taka politika, brez ene lastne zamisli - čist podobno Erjavcu. SDSovci so seveda vredni svojega denarja, ampak vsemu navkljub nimajo pravice zahtevati gora in dolin - če danes ne dobijo obeh lizik, potem tudi ene nočejo in nobene druge, nikoli več; Čist otročje... A je slučajno kdo opazil, da je Macedoni tudi zraven - nekako iz ozadja, kot da bi se tega sramoval in to skrival, ampak vendarle je glasoval z županom - in je tudi sam izvoljen.
26.11.2010Ocenimalo mešano 
ČEVAPČIĆ Županu čestitam in ga vabim na dobro porcijo čevapčičev in na koncu še polno porcijo prebranca, kajti tako se dela z ljudmi, ki so ga najprej pljuvali nato jih vzame za svoje sopotnike na lastni politični poti v tako željenem drugem mandatu. In zakaj čevapčiči in prebranac, zato, ker je potrebno najprej napolniti drobovje in prebavni trakt, ki so bo samodejno očistil, prebranac pa zato da zaveje nov veter v njihovem okolju pa čeprav slabega vonja. Našega Lojzeta smo izvolili za Župana ( bi rekla Jasna Š.) vsa solzna od srečnega konca drame in ponovno bo dobila dotacijo..
26.11.2010Oceniobčan 
simo, po čem sklepaš, da smo komentatorji nori ? iz česa si to zaključil ? Tudi "Mare" in "malo mešano", je podal realen komentar. Ti pa kar, da smo nori.
26.11.2010OceniČLAN ZzD 
ŽUPAN, DAJ SE ENKRAT ŽE ZRESNI IN IMEJ HRBTENICO. KAKO DOLGO BOŠ ŠE UJETNIK RAZNIH NEŽK,MOJC IN DRUGIH UBOGIH POLOVIČNIH POLITIČNIH KREATUR ? SPOMNI SE PRETEKLIH ČASOV LDS-a, PRETEKLEGA MANDATA, PREDVOLILNEGA OBDOBJA TVOJEGA DRUGEGA MANDATA, PODPORE ČLANOV TVOJE STRANKE ZzD,NAPOROV TVOJIH SODELAVCEV V ČASU PRED VOLITVAMI. V SVOJI ŽIVLJENSKI ZGODBI SI PRIKAZAN KOT POŠTEN IN POKONČEN MOŠKI IN TO TUDI OSTANI. TUDI BREZ TEH PRISKLEDNIKOV BOŠ LAHKO NAREDIL VELIKO DOBREGA, KOT SI V PRETEKLOSTI ŽE NAREDIL.
26.11.2010Oceničlanica zzd 
Slabo mi je, ko berem take zjave članov zveze! Kdo pa ste, od kje pa vas je večina prišla? Iz LDS!!!!!!!!!!!!!! Sram vas bodi povzpetniki. Bom izstopila iz stranke! Nič drugega kot hudobija, sovraštvo in alkoholizem veje iz vas in vas povezuje. Kaj naredite od obljub in se nehajte sprenevedati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava