glasba

Za kulturni praznik premiera Parmove operete

17.1.2011 | 20:00 | STA

Igor Grdina, Sandi Franko in Zdravko Hribar (Foto: R. B.)

Igor Grdina, Sandi Franko in Zdravko Hribar (Foto: R. B.)

Organizacijski odbor

Organizacijski odbor

Novo mesto - Novomeški simfonični orkester bo tudi letos za kulturni praznik pripravil izvedbo enega od del, ki so povezana z Novim mestom. Ob podpori novomeške občine in družbe Krka bo 7. februarja prvič v celoti in z novim libretom Igorja Grdina izvedel opereto Ženin v zagati skladatelja Viktorja Parme, ki je v 19. stoletju nekaj let prebival v Novem mestu.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik organizacijskega odbora za izvedbo omenjene operete Boris Dular, je približno 40.000 evrov vreden projekt znak odnosa do kulture in spoštovanja do ljudi, ki so v Novem mestu živeli in delali. Hkrati je tudi dokaz, da velikih in kakovostnih kulturnih prireditev ne prirejajo zgolj v Ljubljani, je dejal.

Po besedah Zdravka Hribarja, vodje projekta in do nedavnega ravnatelja novomeške Glasbene šole Marjana Kozine, v okviru katere od leta 1989 deluje skoraj stočlanski Novomeški simfonični orkester, je s projektom operete v treh dejanjih Ženin v zagati povezanih 250 ljudi. Za opereto se je sicer v celoti ohranila le partitura, besedilo pa ne.

V Trstu rojeni skladatelj Viktor Parma (1858 - 1924) je omenjeno opereto, ki se v začetku 20. stoletja godi v New Yorku, kot zadnjo iz njegovega niza štirih, napisal med prvo svetovno vojno, med letoma 1916 in 1917, doslej pa še ni bila nikoli izvedena v celoti, je pojasnil. Novomeški orkester je v preteklih letih že izvedel Parmovo opereto Caričine Amazonke, ob lanskem kulturnem prazniku pa še štiri točke iz Ženina v zagati, je povzel Hribar. Dirigent orkestra Sandi Franko pa dodal, da bodo ob orkestru in osmih pevcih solistih v novomeški športni dvorani Marof 7. februarja nastopili še novomeški mešani pevski zbori Krka, Revoz in Pomlad.

‹ nazaj

Komentarji (1)

23.1.2011Oceniljubitelj 
Upam da se bodo pevci dobro pripravili in da bodo zbori nastopili v največjem možnem številu. Pričakujem okoli 80 pevcev - to bi moralo hudo dobro zazveneti! Se že veselim!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava