knjige

Nova knjižna bera založbe Goga

3.2.2011 | 17:45 | STA

Slika je ilustrativna. (Foto: I.V./Arhiv DL)

Slika je ilustrativna. (Foto: I.V./Arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Novomeška založba Goga je danes v Ljubljani predstavila novo knjižno bero. Ta vsebuje pesniško zbirko Andreja Medveda Vrtovi prispodob, žalobni lokvanji užitkov, slikanico Maje Smole Đorđević Gomazinci in štiri prozna dela Petra Rezmana, Zdenka Kodriča, Nine Kokelj ter dvojice Matjaža Pikala in Davida Šalamuna. Predstavili so tudi zgoščenki.

Vrtovi prispodob, žalobni lokvanji užitkov je 29. pesniška zbirka Andreja Medveda. Urednica Slavica Šavli se strinja s piscem spremne besede Denisom Ponižem, ki je zapisal, da Medvedova poezija prinaša pot do absolutne svobode.

Gomazinci so delo Maje Smole Đorđević, ki je svet domišljije prenesla v otroške pesmice, ki jim je dodala še svoje ilustracije. V slednjih se, kot je zapisala, izogiba "všečni sladkobnosti". Po besedah urednika Damijana Šinigoja je avtorici slikanice, po poklicu biologinji, uspelo otrokom predstaviti personificiran živalski svet, ki ni popoln, pač pa življenjski.

Rezmanova knjiga Nujni deleži ozimnice prinaša štiri kratke zgodbe, ki jih je, kot je zapisala Barica Smole v spremni besedi, glede na dolžino, slikovitost opisov in podrobnosti mogoče opredeliti kot novele. Rezman je dejal, da je delo zanj predstavljajo izziv; za zbirko Skok iz kože je leta 2009 prejel nagrado fabula za najboljšo zbirko kratke proze, zato je bil pri pisanju tokratnih zgodb "pod pritiskom pričakovanj".

Kodričev roman zavestno stavi na groteskne prijeme in zato svet politike in začinjanja predvolilnih golažev kaže v karseda neposredni luči in s pomočjo do karikature popačenih stranskih učinkov, je v spremi besedi zapisal Urban Vovk. Avtor je knjigo označil za politični triler, strinja pa se tudi z Vovkovo označbo "absurdeska".

Nina Kokelj se v poetičnem romanu Slamnata dežela za razliko od prejšnjih del posveča bratski ljubezni. Knjiga po avtoričinih besedah ponuja izčiščeno pisanje, saj se je trudila, da ne bila nobena beseda odveč ter da bi bila vsaka zračna in eterična. Knjiga prinaša zgodbo ožgane ženske, ki skriva svojo ožganino, vse dokler se ne čuti varne pred prijatelji. Knjigo je ilustrirala Maja Babič Košir.

Dvojna parodija je skupno delo Matjaža Pikala in Davida Šalamuna. V knjigi v obliki pisem razpravljata o bolezni in ljubezni do nogometa in hoje pa tudi do drugih področjih, kot je literatura. Pisma sta sprva objavljala v časniku Večer, je povedal Pikalo, ki je knjigo označil za precej življenjsko.

Na novinarski konferenci so predstavili še zgoščenki Bivališče brez časa Vlada Batiste in Jazzon VII. Album Bivališče brez časa je nastajal med letoma 2005 in 2007, Jazzon pa je osma zgoščenka, ki nadaljuje niz albumov z živimi posnetki finala velike nagrade za najboljšo slovensko jazzovsko kompozicijo, ki so jo podelili avgusta 2010.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava