posavje

Greenpeace proti Nek 2

16.3.2011 | 12:00 | STA

Greenpeace proti Nek 2

Ljubljana - Greenpeace Slovenija v današnjem odprtem pismu premiera Boruta Pahorja zaradi jedrske katastrofe po potresu na Japonskem poziva k opustitvi vseh načrtov, povezanih z gradnjo novega jedrskega reaktorja v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ter opustitev načrtovanega podaljšanja življenjske dobe elektrarne po letu 2023.

Hkrati Pahorja pozivajo, naj zagotovi hiter in učinkovit proces resne javne razprave o energetski prihodnosti Slovenije. Ta naj bi vodila v uresničitev obsežnega programa izkoriščanja obnovljivih virov energije, ki bo temeljil na ekološko sprejemljivem izkoriščanju biomase, vetrne, sončne in geotermalne energije. To bo po mnenju Greenpeacea zagotovilo hitro zaprtje obstoječega jedrskega reaktorja v Krškem in posledično tudi opustitev načrtovanih investicij v okoljsko sporne premogovne elektrarne, kot je šesti blok Termoelektrarne Šoštanj.

Premiera pozivajo tudi k uresničitvi obsežnega programa krepitve energetske učinkovitosti, ki bo podpiral premik k obnovljivim virom energije.

"Medtem ko še vedno upamo, da se jedrska nesreča v Fukušimi ne bo razvila v katastrofo, ki bi dosegla ali presegla tisto iz Černobila, so naših pomislekov deležne tudi vse preostale jedrske elektrarne," poudarjajo v pismu.

Ena izmed evropskih jedrskih elektrarn, ki Greenpeace najbolj skrbi, je Nek. Poročilo, ki ga je naročil Greenpeace, namreč ugotavlja, da Nek morebiti ne bi zdržal potresa, ki se v Sloveniji zgodi najmanj enkrat na 200 let.

‹ nazaj

Komentarji (3)

16.3.2011Oceništromar 
Škoda da greenpeace ne ve, da je jedrska energija najbolj čista, drugo pa to da so zaradi njim podobnim društvom zavrgli projekt vetrnih elektrarn na primorskem, ker naj bi se baje kragulji zeletaval v vetrnice??? (če so glih za eko energoji) svašta. Naj se raje GP raje "bori" z naftnimi lobiji
16.3.2011OceniDado 
Ma ta GREENPACE naj počasi neha SRAT, ker tudi to onesnačuje okolje, drugače pa kaki svetniki so ravno oni, uporabljajo pa povsem ne-ekološke ladje, ki ''požrejo'' še in še goriva Ljudjem se je res že čist zrolal Najboljše da si na RIT namontiramo mini elektrarne (plinske), ker drugače ne vem, od kje bomo elektriko dobil, še proti vetrnim so!!!! Bazne postaje tudi ne bi imeli, ampak uporabi mobilnih telefonov se pa ne bi odpovedal.... to me vse spominja na to, ko so ENEGA MESTNEGA FANTIČA VPRAŠALI, KAJ SI ON MISLI O KMETIH IN KMETIJAH, pa je odgovoril MI KMETOV IN KMETIJ TAKO NE RABIMO, DOBIMO VSE V TRGOVINI!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16.3.2011Ocenijože 
Absolutno težijo brezveze, jst konkretno bi dal še eno postavit tam v krškem, ravno tako bi dal postavit tut TEŠ6 pa se vse vetrne elektrarne tako v Senožečah kot tudi tam v Ilirski Bistrici. kaj se pa pravi tle težit čez te elektrarne. Me pa res zanima kolko teh greenpeasovcev bi zdržalo brez električne energije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava