druge prireditve

FOTO: Zid objokovanja zajokal

18.3.2011 | 12:00 | Rasto Božič

Janez Janša in Matjaž Berger (Foto: R. Božič)

Janez Janša in Matjaž Berger (Foto: R. Božič)

FOTO: Zid objokovanja zajokal

Novo mesto - Kot 19. premiero Anton Podbevšek Teatra so včeraj na zelenici ob Knjižnici Mirana Jarca odprli "solzedajalsko akcijo" Zid objokovanja, ki jo je pripravil v Janeza Janšo preimenovani umetnik Emil Hrvatin.

Konstrukcija iz ledenih blokov – v nedokončanem delu knjižnice pa v času projekta delujejo "lakrimatoriji" oziroma jokalnice – bo stala vse, dokler se ne bo ob lastnem "joku" stalila.

Ledeni Zid objokovanja se z namigom na enako imenovani jeruzalemski kamniti zid ukvarja s čustvi v javnosti, podobno kot v Jeruzalemu pa lahko obiskovalci v njegove reže zataknejo sporočila.

Projekt sestavljata dva dela. Javnega predstavlja devettonski zid iz ledenih blokov, v intimnem pa obiskovalce vabijo, da se ob lastnih spominih ali ob filmih, ki nagovarjajo skupinski spomin, razjočejo. Če to ne zaleže, jim je na voljo še čebula.

Snovalci projekta želijo z omenjeno umetniško postavitvijo opozoriti na sodobno družbo, ki ne želi kazati čustev, hkrati pa je ta, kot meni Janša, na različne načine vodena, usmerjana ter odvisna od različnih pripomočkov in protez.

Na včerajšnjem odprtju, ki so ga trije operni pevci začeli z Lacrimoso iz Mozartovega Requiema, je z obsodbo medijskih, estradnih in političnih puhlic kot prevladujočih vsebin sodobne družbe nastopil tudi avtor postavitve.

Zid objokovanja je koprodukcijsko delo APT, ljubljanske Maske in festivala Huis en Festival a/d Werf iz nizozemskega Utrechta.

‹ nazaj

Galerija (11)

001
002
Janez Janša in Matjaž Berger
004
005
006
007
008
009
010
011

Komentarji (7)

18.3.2011OceniDr. 
Zidovi objokovanja so tisti,ki so jih postavili delavci Laboda,Novoteksta,Novolesa,Beti,Pionirja...Dragi kvaziumetniki,ne delajte se norca in denar porabite za kaj bolj koristnega.Prebudite raje samozavest pri ljudeh,ki so jo izgubili.
18.3.2011Oceniowerload 
dr odlično napisano, ni kej dodat
19.3.2011Ocenimiha 
Vsak naj dela svoje delo... umetniki umetnost, gospodarstveniki gospodarstvo... vidva sicer ne vem kaj. Pod dolgem času sem na nacionalnih medijih slišal, da se kaj sploh dogaja v novem mestu... Hvala Berger in Janša ... še ko krka zmaga se moram za te informacije potruditi, da jih najdem (verjetno slabo delo pr-a kluba)
19.3.2011OceniKritik 
No ja, ko Krka igra, si jih pride ogledat toliko in toliko 100 (1000) ljudi, sem pa tja jih prenašajo tudi po nacionalni TV, da si jih ogleda cela Slovenija. Za ta kos ledu, o katerem ne vemo in ne bomo nikoli zvedeli, koliko so na njem zaslužili protagonisti, si samo slišal kratko notico v nacionalnem mediju. Koliko ljudi pa bo to zadevo videlo, oziroma si jo prišlo ogledat? Najbližji sosedje? Morda kakšna kulturna delegacija, ki bo za ogled pokasirala še potne stroške, dnevnice in zaključek pri kakšni gormanski večerji? Bejž no, APT ne obstaja, obstaja samo Berger. APT mu je pa samo krinka za svoj in zaslužek njegovih nekje v sistemu pozabljenih in zapuščenih prijateljev. Rulja pa, boječ se da ne bo kdo opazil njihovega nepoznavanja kulture, vse to sprejema in financira. Bravo Berger, spet si jih uspel nategnit.
22.3.2011Ocenimarjan 
PRičakoval sem, da bo prišla ob ta zid množica kulture željnih ljudi. Pa nič. Velika umetnost zahteva tudi velik honorar. In raja to mirno prenaša: Bergerja, ker molze in župana, ki financira. Butalcem ni pomoči.
1.4.2011OceniNovomeščan 
PRIJAVIL BI SE ZA RAVNATELJA APT, J.Z., KOT PIŠE V DL. IZPOLNJUJEM VSE POGOJE + IMAM PROGRAM: V POL LETA BI GA UKINIL IN S TEM PRIŠPARAL NAŠ DENAR. NA GLEDALIŠKE PRIREDITVE PA VABIM NA PRIREDITVE LJUBITELJSKIH IGRALCEV V SOSEDNJE OBČINE; SO RAZUMNE, HUMORNE IN NENAZADNJE SO ZASTONJ!
1.4.2011OceniMILAN 
Bravo Novomeščan, jest bi bil tvoj tajnik. Bi jih zrihtu v 14 dneh, vse bi okol nagonu mal delat jevna dela.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava