glasba

KC Janeza Trdine bo nocoj gostil Dubravko Tomšič Srebotnjak

21.3.2011 | 09:30 | M. M., STA

Dubravka Tomšič Srebotnjak (Foto: Wikipedija)

Dubravka Tomšič Srebotnjak (Foto: Wikipedija)

Novo mesto - Pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak je novembra lani v Ljubljani obeležila 65-letnico nastopanja, v naslednjih dneh pa bo s podobnim programom nastopila še v treh slovenskih mestih. V petek so ji prisluhnili v Delavskem domu v Zagorju, drevi, 21. marca, ji bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu ter v sredo v Škofji Loki. Občinstvu bo zaigrala dve Beethovnovi sonati in vse štiri Chopinove balade.

»Klavirski recitali in klavirski koncerti Dubravke Tomšič Srebotnjak so tudi na domačih tleh že od nekdaj posebna doživetja. Razprodani Gallusova dvorana Cankarjevega doma ter dvorana Slovenske filharmonije vsakič znova spominjata na izredno zanimanje ljubiteljev resne glasbe za njene vedno navdušujoče koncerte. Novica, da nam bo spet igrala 'naša Dubravka', vnaprej vzbudi prijetna pričakovanja, saj je jasno, da bomo slišali brezhibno klavirsko igro, obogateno z izvirno interpretacijo, ki daje prepoznavnost, brezčasnost in s tem večnost načina igranja ene od največjih pianistk v vsej zgodovini klavirske igre,« je v vabilu za škofjeloški koncert zapisal Peter Kopač.

Prva dama slovenskega pianizma ima za seboj več kot 4000 koncertov. Ime Slovenije je ponesla po vseh glasbenih središčih sveta, bodisi solistično ali s svetovno priznanimi orkestri in dirigenti. Posebno cenjena je v ZDA, od koder se je pred kratkim vrnila s turneje z orkestrom, aprila pa bo tam nastopala z recitali. Posnela je tudi več kot 90 zgoščenk.

Svoje znanje in izkušnje že več kot štiri desetletja prenaša na mlajše generacije, saj je kot profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani vzgojila vrsto slovenskih pianistov in pedagogov. Je tudi članica žirij na največjih klavirskih tekmovanjih in občasno pripravlja mojstrske tečaje. Ob številnih nagradah in priznanjih je prejela tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Iz novomeškega KC Janeza Trdine ob tem sporočajo, da so vstopnice za nocojšnji koncert še na voljo.

‹ nazaj

Komentarji (2)

21.3.2011OceniŠpela 
Bravo KC, da vam je uspelo pripeljati tako svetovno klaso v Novo mesto. Respect. Karto pa že imam ... jupiiii.
21.3.2011Ocenilili 
Res ! Za poslušat! Se vidimo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava