glasba

Veličastje Mozartove zadušnice

3.4.2011 | 10:00 | Rasto Božič

Aleš Makovac (Foto: Rasto Božič)

Aleš Makovac (Foto: Rasto Božič)

Novo mesto - Domači Konservatorij za glasbo Jurija Slatkonje je v drugem delu koncertnega niza tekočega šolskega leta ta konec tedna pripravil tri izvedbe znanega Mozartovega Rekviema. Orkester Opus musicum je tako z mešanim pevskim zborom konservatorija, zborom iz Leskovca pri Krškem in štirimi solisti pod vodstvom dirigenta Aleša Makovca včeraj nastopil v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, drevi bo nastopil v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in jutri v farni cerkvi v Lavamündu na avstrijskem Koroškem.

V novomeškem konservatoriju so se za izvedbo znamenite črne maše, ki velja za zadnje veliko dela Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756-1791), povezali s pretežno ljubljanskimi glasbeniki, izbor solistov – sopranistke Marjete Cerar, mezzosopranistke Barbare Sorč, tenorista Martina Sušnika in basista Blaža Kladnika – pa so posvetili mladim upom slovenskih odrov in dva med njimi izbrali na avdiciji.

Veličastje Mozartove zadušnice

Izbrani solisti prihajajo iz drugih slovenskih glasbenih šol, s čimer pa se konservatorij vključuje v mrežo slovenskega glasbenega izobraževanja.

Glavnino 80-članskega mešanega pevskega zbora sestavljajo v konservatoriju šolajoči se pevci in članice ter člani pevskega zbora župnije Leskovec pri Krškem.

Za oboje je, kot poudarja dirigent Makovac, srečanje z delom, ki ga je skladatelj pisal tako rekoč na smrtni postelji, velik izziv, z njim pa so vstopili v svet pravih glasbenikov. Z njimi tudi Novo mesto počasi pridobiva kulturno-umetniško vlogo, kot jo imajo pomembna, četudi majhna evropska kulturna središča, je še povedal.

Mozartov Rekviem K 626 je eno najbolj znanih vokalno-instrumentalnih del v zgodovini glasbene umetnosti, ki ga je po skladateljevi smrti dokončal Franz Xaver Süssmayr.

Veličastje Mozartove zadušnice

Skozi dramatično prošnjo, ki vsebinsko temelji na motivih grške mitologije, se razkriva Mozartova razklana osebnost, zanj pa je poleg glasbene popolnosti značilna tudi nenadna in hitra menjava razpoloženj.

Vsi trije koncerti so med drugim posvečeni svetu, ki je v zadnjem času poln soočenj z nepričakovano smrtjo.

‹ nazaj

Galerija (11)

001
002
003
004
005-solisti-Marjeta Cerar, Barbara Sorč, Martin Sušnik in Blaž Kladnik
006
007
008-Aleš Makovac
009
010
011

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava