glasba

Slovenske ljudske viže na poseben način

5.4.2011 | 08:00

Slovenske ljudske viže na poseben način

Novo mesto - Danes ob 20. uri se v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu obeta glasbena poslastica. Nastopila bosta Eva Hren in skupina Sladcore. Čeprav sta imeni skupine in solistke ločeni, sta Eva Hren in Sladcore (Blaž Grm, Marko Gregorič in Novomeščan Marko Boh) pravzaprav izredno enoten in kompakten kolektiv. V tej zasedbi so začeli ustvarjati pred dobrimi tremi leti.

Čeprav so žanrsko odprti, so se odločili za začetek dotakniti le slovenskega ljudskega glasbenega izročila. Žanrska raznolikost je ena izmed ključnih značilnosti njihovega dosedanjega opusa znotraj okvirja ljudske glasbe, saj je vsak od članov že dlje časa prisoten v slovenskem glasbenem prostoru in ima za sabo več uspešnih projektov.

Eva Hren je študirala klasično in jazz petje ter končala študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Včasih je pela v skupini Katrinas, s katero je osvojila nagrado na festivalu Slovenske popevke. Redno sodeluje z velikim revijskim orkestrom Radia Slovenije, kot solistko pa jo vabijo pa jo tudi na mnoge gala pevske prireditve.

Novomeščan Marko Boh je doktor medicine, multiinstrumentalist, pevec, skladatelj ter pisec besedil v slovenščini in angleščini. Za najpomembnejše ustvarjalne mejnike šteje dvakratno zmago na Festivalih slovenskega šansona (enkrat kot solist, drugič s pevcem Alešem Hadalinom), zgoščenko Norec z avtorskimi skladbami žanrskega razpona od šansona in popevke do rocka in jazza ter sodelovanje z jazzovsko pevko Mio Žnidarič v začetku devetdesetih prejšnjega stoletja. Sodeloval je z znanimi slovenskimi gledališkimi režiserji.

Multiinstumentalist Blaž Grm je star studijski maček, ki je sodeloval z mnogimi legendami slovenske glasbene pop- in subkulture, recimo z Janijem Kovačičem, Letečimi potepuhi, Miladojka Youneed, s Perom Lovšinom in z Lolito. Osnovne inštumente popularne glasbe obvlada do te meje, da lahko skladbo posname popolnoma sam.

Kontrabasist, kitarist tekstopisec in skladatelj Marko Gregorič, primorska srajca, se je v rani mladosti učil od mojstrov, kot sta Ray Brown in Ron Carter, nato pa pristal v Ljubljani. Je član zasedbe Bossa de novo in Murat in Jose, s katerima je posnel tudi odmevne zgoščenke.

Pridruženi član skupine je Domen Gazvoda, študent Akademije za likovne umetnosti. Domen pod psevdonimom Kostna Moka spreminja viže v slikovne in besedne računalniške podobe, ki jih improvizirano ustvarja na veliko platno.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.4.2011Ocenilili 
Komaj čakam.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava