bela krajina

V Secopu za krajši čas obstala proizvodnja, županja pisala Pahorju

5.4.2011 | M. Bezek-Jakše

V Secopu za krajši čas obstala proizvodnja, županja pisala Pahorju

Črnomelj - Potem ko so zaposleni v črnomaljskem Secopu, trenutno še vedno največjem belokranjskem podjetju, včeraj popoldne izvedeli, da bo v slabem letu odpuščenih 700 od 960 delavcev, je danes zjutraj v tovarni spontano obstala proizvodnja. Vendar pa so jo, kot je povedal sindikalist Zdravko Bahor, po pogovoru z ljudmi zopet zagnali. Ob tem je dejal, da je informacija o 700 odpuščenih za njih še neuradna, saj o tem nimajo pisnega obvestila. Pričakujejo pa ga v petek, ko naj bi imeli sestanek.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pa je na vlado, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter na ministrstvo za gospodarstvo danes naslovila pismo, v katerem piše, da je bila včeraj obveščena o postopku zapiranja podjetja v Črnomlju. V občini Črnomelj kot tudi sicer v Beli krajini imajo že sedaj veliko brezposelnost, ki pa bi z zaprtjem Secopa v občini presegla 15 odst. Županja je v pismu poudarila, da ima Secop oz. njegov predhodnik Danfoss dolgoletno tradicijo, v njem je zaposlen visoko usposobljen tehnični kader, iz nekaterih družin pa sta si kruh v podjetju našla tudi po dva družinska člana.

Čemas Stjepanovičeva je prosila vlado in pristojna ministrstva, da pomagajo pri iskanju novega Secopovega strateškega partnerja. Predsednika vlade Boruta Pahorja pa je zaprosila, da si zaradi težkih razmer, v katerih se je čez noč znašla črnomaljska občina, skupaj s pristojnimi ministri čim prej vzame čas za delovni obisk v črnomaljski občini. Sicer pa je županja povedala, da bodo o novih in nepričakovanih razmerah razpravljali tudi na bližnji seji črnomaljskega občinskega sveta.

Zvočni zapisi

Mojca Čemas Stjepanovič v pogovoru za Studio D

Zdravko Bahor v pogovoru za Studio D

‹ nazaj

Komentarji (56)

5.4.2011OceniČrnomaljka 
no, županja podpirata Zares in Desus. Obe stranki sta v vladi. Bosta pa ja rešili tovarno. ne bo težko. Če bodo le hoteli.
5.4.2011OceniČrnomaljčanka 
Hja, Črnomelj dobesedno postaja črn, mene zanima, kako bodo ljudje živeli, poznam družine, iz katerih so vsi zaposleni na danfosu, al kaj zdaj že je ... ljudje so si jemali kredite, hipoteke, ker so verjeli v prihodnost tovarne ... strmeca in njegovih voluharov najbrž zaradi takih "malenkosti" ne boli glava ...
5.4.2011Ocenijaka 
Bo DeSUS rešil situacijo.Žalostno za Črnomelj,da mu vladajo Sivi panterji.Sami mojstri: Gladki,Strmi,Štefko,Mojcika.....Iz ozadja pa prihaja pomoč Kremena,Veselijožeta,Mlakuže...
5.4.2011OceniToni 
Jaka,pozabil si Lovskega inženirja.On bo pripeljal pomoč iz Rusije.
5.4.2011OceniMarija 
najbolj bedasto je, da županja govori, kako je bila šele včeraj seznanjena in je doživela šok. Strmec, sicer st., je njena desna roka. Zato temu ni verjeti. Če je pa res šele včeraj izvedela, je pa to več kot žalostno.
5.4.2011OceniMartin 
a si sploh predstavljamo to katastrofo za kraj? To je od 4 do 5 milijonov evrov letno neto prihodka ljudi, ki večinoma ostane v Črnomlju oz BK. To potegne vse za seboj, trgovine itd. Grozno. Hujše od naravne katastrofe.
5.4.2011Ocenivprašaj 
Secop mora biti glavna skrb tudi sosednjih občin. Kje ste županje, vse tri in ne samo ena saj je to katastrofa za vso BK. Odbori za gospodarstvo kje ste, zdaj je čas.....
5.4.2011Ocenirajko 
saj zdaj, on sekretar horvat iz pomurja dela razvojne projekte za belo krajino ,ker ga je pahor premestil zaradi tega ker je delal mahinacije v pomurju
5.4.2011Ocenisekopovec (neizpisarneinnemojcin) 
Dragi moji komentatorji! Vidim, da vas še vedno zanima le politika in bla, bla, bla, niti najmanj pa ne usode delavcev! Hvala!
5.4.2011Ocenirajko 
sekopovec (neizpisarneinnemojcin hvala,za kaj že

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava