scenske umetnosti

Šeligova nagrada Matjažu Bergerju in APT

7.4.2011 | 10:45 | J. A., STA

Kranjski župan Mohar Bogataj je podelil nagrado Matjažu Bergerju,ravnatelju APT. (Foto: APT)

Kranjski župan Mohar Bogataj je podelil nagrado Matjažu Bergerju,ravnatelju APT. (Foto: APT)

Šeligova nagrada Matjažu Bergerju in APT

Kranj - S podelitvijo nagrad in priznanj se je sinoči v Kranju zaključil 41. Teden slovenske drame, ki je bil namenjen spodbujanju dramskega pisanja in slovenske dramske umetnosti. Za najboljšo predstavo je strokovna komisija izbrala predstavo Hlapci/Komentirana izdaja v režiji Matjaža Bergerja ter izvedbi Anton Podbevšek Teatra Novo mesto in Prešernovega gledališča Kranj.

Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo letošnjega festivala je podeljevala mednarodna strokovna žirija v sestavi Amelia Kraigher, Jasen Boko in Dušan Rogelj in v konkurenci sedmih izbrala predstavo Ivan Cankar: Hlapci/Komentirana izdaja.

"Cankarjeva kritika hlapčevstva se nam v Bergerjevih premišljenih komentarjih in intertekstualnih nanosih ne kaže več kot tipičen slovenski problem, ampak kot eden od temeljev veliko širše, globalizirane družbe," ugotavlja žirija. Tudi občinstvo Tedna slovenske drame je presodilo, da je bila predstava Hlapci/Komentirana izdaja letošnja najboljša.

Dramaturginja kranjskega gledališča Marinka Poštrak, ki je sodelovala pri ustvarjanju predstave, je prepričana, da je žirijo in gledalce poleg družbene kritike teksta, ki je tudi danes srhljivo aktualen, navdušila tudi s spektakularnostjo. "Narejena je namreč na izjemno visokem estetskem nivoju, ki je v današnjem gledališču zaradi finančnih sredstev zelo težko narediti," je poudarila.

Strokovna žirija 41. Tedna slovenske drame (TSD), v sestavi Sebastijan Horvat, Primož Jesenko, Tea Rogelj, Vesna Slapar in Rok Vevar, je Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo prisodila drami "Shocking Shopping" Matjaža Zupančiča, ki dramatiko piše že 25 let, zato nad samo nagrado ni bil posebej presenečen.

Ista žirija je izbrala tudi dobitnika bienalnega Grün-Filipičevega priznanja. Odločila se je, da letos to priznanje za njen prispevek h knjigi Kronotopografije plesa: Dve razpravi podeli dramaturginji in teoretičarki Edi Čufer.

‹ nazaj

Komentarji (2)

7.4.2011OceniNina 
Ja, smo tko ploskal v Kranju, da smo zmagal! Bravo APT in bravo Kranj. Bravo, Matjaž!
7.4.2011OceniJasna 
kranjski župan je MOHOR Bogataj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava