kultura

Ustvarjalno vesolje Branka Šustra

16.4.2011 | 11:40 | Rasto Božič

Branko Šuster (Foto: R. Božič)

Branko Šuster (Foto: R. Božič)

Ustvarjalno vesolje Branka Šustra
Ustvarjalno vesolje Branka Šustra

Novo mesto - V galeriji Dolenjskega muzeja so včeraj odprli pregledno razstavo likovnih del cenjenega in priljubljenega domačega likovnega pedagoga ter ustvarjalca Branka Šustra. Avtor je razstavo podnaslovil Reliefi in kolaži, vanjo pa je poleg omenjenih tehnik vpletel tudi najpomembnejša dela njegove 35-letne poklicno-ustvarjalne poti.

Kot je ob razstavi zapisal kustos Dolenjskega muzeja in umetnostni zgodovinar Jožef Matijevič, je Šuster – po njegovem odličen likovni ustvarjalec in pedagog, ki je docela dojel in sprejel svoj izobraževalni poklic v žlahtnem pomenu besede – večino lastnega prostega časa namenil ustvarjalnim ciljem.

Njegova kiparska dela odlikujejo skrajno natančna izvedbena doslednost, sistematičnost in prizadevanje za tehnično popolnost, zaradi navedenega pa njegova umetniška snovanja poleg likovno-izrazne kakovosti vsebujejo tudi veliko mero očem prijetne estetike.

Skozi pregledni prikaz avtor po letih ateljejskega raziskovalnega dela predstavlja osupljive rezultate njegove izvirne upodabljajoče umetnosti, ki jo je utemeljil z nizi glinenih reliefov.

Relief je zanj tudi prehodna oblika med kiparstvom in slikarstvom, ki mu omogoča, da po načelih kiparstva povzema način oblikovanja, po slikarskih pa gradi in razporeja ploskovne prizore.

Šuster v lastnem ustvarjalnem delu nenehno išče izvirnost in nove kiparske izzive, vendar v okviru danih možnosti, ki jih narekuje glina. Cilj njegovega ustvarjanja so prostorski sestavi, v želji priti do bistva ustvarjalnega procesa, pa se zateka k minimalnim oblikovnim sredstvom.

Pri njegovih "glinenih slikah" gre predvsem za drobno, po obliki dvoplastno in tankočutno, po vsebini pa izjemno pestro plastiko, zakladnico različnih zgodb in simbolnih sporočil, ki se pretežno navezujejo na štiri naravne prvine. Avtorsko zasnovana postavitev pa v kiparskem delu ponuja zgoščen pregled Šustrove likovne ustvarjalnosti in sledi logiki razvoja njegovih upodobitev.

Šustrova pregledna razstava, ki je na ogled do 5. junija, poleg reliefov in slikovito izraznih kolažev ponuja še posebnost, kovinsko konstrukcijo, ki jo je avtor poimenoval Pedagoško vesolje, je še zapisal Matijevič.

Branko Šuster se je leta 1952 v Zenici oziroma Bosni in Hercegovini rodil slovenskim staršem. Njegova družina se je leta 1960 preselila v Ljubljano, kjer je leta 1976 zaključil študij likovne vzgoje in knjižničarstva, leta 1985 pa diplomiral na oddelku za pedagogiko Filozofske fakultete.

Poučeval je v Krmelju in od leta 1987 Novem mestu. Doslej je pripravil deset samostojnih likovnih razstav, z omenjeno razstavo pa se v Dolenjskem muzeju predstavlja tretjič.

‹ nazaj

Galerija (19)

Branko Šuster
Pedagoško vesolje Branka Šustra
004
005
006
007
008
009
010
Učitelljski pevski zbor osnovne šole Grm
012
013
014
015
016
017
018
019
020

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava