Odkrili Titov doprsni kip

28.4.2011 | 16:45

Včerajšnje slovesne fanfare rogistov KUD Trdinov vrh. (Foto: M. L.)

Gabrje - Proslave, ki so jo KUD Trdinov vrh Gabrje ter KO ZB za vrednote NOB Gabrje in Brusnice ob 70. obletnici OF in 20. obletnici neodvisnosti Slovenije organizirali včeraj popoldne v Gabrju, se je kljub dežju, precejšnjemu hladu in kar oddaljenemu prizorišču po pričakovanjih udeležilo veliko ljudi. Na prireditvi so odkrili doprsni kip Josipa Broza Tita.

Spomenik sta odkrila nekdanja partizana Alojz Jaklič iz Gabrja in Martin Rukše iz Brusnic.

Dogodek je nekako zgodovinski, kot je rekel slavnostni govornik Milan Gorjanc, saj simbolizira zmago nad italijanskimi okupatorji.

Kot je dejal, v luči zgodovinskega dogajanja odkritja kipa ni mogoče šteti za provokacijo. »To, da je danes z nami Tito, pa ne kot spomenik, ampak kot njegov duh, pa je, mislim, naša obveznost, naša želja in volja,« je rekel Milan Gorjanc in si s tem prislužil aplavz udeležencev.

Po besedah Gorjanca danes spet potrebujemo osvobodilno fronto, da nas osvobodi nekoristnih političnih strank in tajkunov. Da nas osvobodilna fronta osvobodi zdraharjev med politiki. Kot je rekel, je skrajni čas za odhod enega od politikov, »ki je že četrt stoletja zdrahar na politični sceni naše dežele«. Čas je, da »odide, se poslovi, da mu damo zasluženo priznanje in mu rečemo: 'Hvala, svoje si odigral.«

Pobudnik včerajšnje slovesnosti in postavitve Titovega kipa je Zvone Jaklič Iz Gabrja. Ko je včeraj uradno pozdravil udeležence proslave, je med drugim dejal, da so partizani z uporom proti okupaciji postavili temelje sedanje svobodne države. »Če ne bi bila takrat partizanov, bi danes tukaj Italijan pekel pico ali pa bi švaba sem vabil svoje kamerade,« je rekel. Tako pa lahko mi govorimo slovensko,« je rekel Jaklič, ki je zato po slovensko povabil vse navzoče na brezplačno pogostitev.

Udeležence sta pozdravili še novomeški župan Alojzij Muhič in predstavnik Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije Jože Zupanc.

Ob spomeniku pri nekdanjem italijanskem bunkerju se je zbralo okrog 500 obiskovalcev.

V programu, ki ga je pripravila Milena Jaklič, so nastopili rogisti, recitatorji in harmonikarji KUD Trdinov vrh in otroški pevski zbor OŠ Brusnice.

Na prireditveni prostor sta iz močno zamegljenega neba doskočila padalca Toni Baznik in Sandi Jaklič, člana Baznikove padalske šole Parass, ki ju je nad prizorišče pripeljalo letalo, katerega pokroviteljstvo je lani na slovesnosti v letalskem centru Cerklje ob Krki prevzel Ivan Kralj iz Brusnic.

M. L.

Galerija

Komentarji (1041)

28.4.2011–3   (5)   (8)   Ocenisimon 
Kam pluje preljuba SLOVENIJA, mi imamo svojo državo SLOVENIJO tile rožleti pa slavijo titota in Jugoslavijo. Nič čudnega, da se Slovenija potaplja! Res bo potrebno ustanoviti 2. republiko in do temeljev pretresti državno ustavo in enkrat za večno opraviti z FAŠIZMOM, KOMUNIZMOM in NACIZMOM, ki so ljudem storili toliko slabega in še danes te maškare terajo to dalje!
28.4.2011 6   (8)   (2)   OceniDON 
POČASI BOMO DOJELI DA JE KLJUB NEKAJ SLABIM LASTNOSTIM BIL DALEČ DALEČ NAJBOLJŠI NI LAGAL A KER NI LAGAL NI NITI KRADEL ZATO SMO IMELI VSI VSE IN KO SMO SE PREJEDLI POGAČE SMO ZAČELI GRISTI STAR TRD KORUZNI KRUH SREČNO SLOVENCI IN PAZITE NA ZOBE
28.4.2011–3   (2)   (5)   OceniJan 
Pa tile niso normalni. Predlagam še Hitlerja in Stalina zraven, pa preimenujte vas v Aleja spominov na junake.
28.4.2011—   (4)   (4)   Ocenigeneral MAISTER 
Tile pa res niso normalni,postavljajo kip zločincu,ki je zakrivil skupaj s svojo kamarilo bratomorno vojno,katere posledice se čutijo v narodu še danes. Bi bilo boljše,če bi Gabrčani med seboj poiskali morilca,zaradi katerega je po nedolžnem sedel g. UHERNIK,ne kriv ne dolžen. Po tihem pripovedovanju domačinov,je pravi morilec tudi na priloženih slikah tega dogodka tako da tudi to pove svoje o dogodku samem. Za velepodjetnika KRALJA pa bi bilo boljše če bi malo bolje poskrbel za svoje delavce kot pa da hodi na take maškarade. Očitno je propad Slovenije res samo še vprašanje časa.
28.4.2011 8   (9)   (1)   Ocenialfonz 
To podgurci tokrat vam čestitam. Bravo zelo ste me pozitivno presenetili. Naš Tito je bil velik voditelj, ki je postavil to našo deželico na noge in lepo, da ga niste pozabili. Vsem ki pa pljuvajo po njem in naši zgodovini pa dam mali nasvet, če vam ni kaj všeč kar se tu dogaja poberte se ven za svojimi sej vete za kom, marš u Njemačku.
28.4.2011 2   (2)   (0)   Ocenisoldi 
ta narod je dobesedno ponorel
28.4.2011—   (1)   (1)   Oceninaša 
Pa kaj je to - shod lovcev , modernih partizanov al županovih svetovalcev???
28.4.2011 4   (5)   (1)   Oceni M-.47 
Nergačem, ki vspovprek pljuvajo v svojo skledo zlasti še g. Janu (Janusu) bi rekel, da kljub šolam, ki so jih dokončali naj le pojdejo na še nakakšen "šnel kurs" o zgodovini in domoljubju.Bil sem tam in čestitam organizatorjem, pk Milanu Gorjancu in izvajalcem spremljajočega sporeda za lepo doživetje. Dobil sem dvoevrski kovanec s podobo komandanta Staneta in ga odstopim g,Janu /Janusu), da ga vrže v puščico če si seveda upa!!! In prosim gospodje zablojeni nevedneži, pustite takšne in podobne komentarje saj ste kontraproduktini.In, da še ne pozabim, svoje mladosti in spominov na lepe čase v "črnem socializmu" ne dam in boril se bom za resnico !!! Amen!
28.4.2011–4   (2)   (6)   OceniJan 
Zgolj potrjuješ neumnosti ki jih pišeš in ki jih nekateri prakticirajo. Če je zate največji morilec, krivec najštevilčnejših smrti naših bratov, sester, mam, sinov, hčera, dedkov in babic; našega naroda - heroj, kateremu bi postavljal kipe, ti res ni pomoči. O teh Gabercih pa tako ali tako dovolj vicev kroži po celi Dolenjski. Ne bi raje postavili kip Janezu Trdini, ki je Gorjance, posledično Trdinov vrh postavil na zemljevid in jim vsak konec tedna prinese množico sprehajalcev mimo in v gostilne... Več koristi imajo od njega kot od enega Hrvata.
28.4.2011 10   (12)   (2)   OceniTone 
Pa kaj se greš ti poba, kaj pljuvaš po ljudeh, ki so izgradili to domovino. Večina Slovencev nas meni, da je bil Tito pozitivna oseba, nekaj pa vas je deb... kot ti recimo ko pljuvate po njemu sicer ne vem s kakim razlogom, ker mislim, da si prešmrkal, da bi ga doživel v živo. Pač folk se je odločil, da mu bo postavil spomenik in to se je zgodilo. Če bi bil tak hudič hudobni kot ga ti in tebi podobni zblojenci poimenujete se to ne bi zgodilo. Pač tako je, narodu je ostal v dobrem spominu in velikim se kolca po njemu, taki kot si ti mulc pa zakrknjeni strankarski voditelji nabijajo v tupe buče laži in njihove zafrustirane spomine, ko so bili na strani izdajalcev. Mi ga pač vidimo kot vodjo zmagovalne strani in nadalje kot osebo, ki je izgradila to državo iz nič oz. iz pogorišča.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava