dolenjska

Novomeška bolnišnica med najslabše ocenjenimi

8.5.2011 | 08:00 | STA/M. K.

SB Novo mesto (Foto: arhiv Lokalno.si)

SB Novo mesto (Foto: arhiv Lokalno.si)

Ljubjana, Novo mesto - Splošna bolnišnica Novo mesto jo je slabo odnesla v anketi, ki so jo opravili lani po slovenskih bolnišnicah. Slabše od nje je bila namreč ocenjena le še šempetrska bolnišnica. Po rezultatih ankete v 28 slovenskih bolnišnicah v letu 2010 so najboljše bolnišnice po oceni uporabnikov zasebne bolnišnice, najslabše pa nekatere regijske. Najslabše (82,8 točke) je ocenjen sprejem v bolnišnico, najbolje (94 točk) pa obravnava medicinskih sester, kažejo rezultati, ki so jih objavili na ministrstvu za zdravje.

Na prvih petih mestih po ocenjevanju bolnikov so zasebni zavod MC Medicor, Kirurški sanatorij Rožna dolina, Bolnišnica Sežana, Diagnostični center Bled, Splošna bolnišnica (SB) dr. Jožeta Potrča Ptuj ter Bolnišnica Golnik. Najslabše pa so bile ocenjene SB dr. Franca Derganca iz Šempetra pri Gorici, SB Novo mesto, Inštitut za rehabilitacijo Soča ter SB Izola.

A vse bolnišnice so pravzaprav ocenjene zelo dobro. Prva na lestvici je prejela skoraj 100 točk, najslabše ocenjena pa okoli 86 točk, kažejo rezultati ankete.

V primerjavi z rezultati ankete, ki so jo opravili leta 2008, se ocene niso bistveno spremenile. Na vrhu so še vedno zasebne bolnišnice, najbolj je napredovala sežanska bolnišnica, ki je bila leta 2008 krepko v spodnji polovici lestvice. Najbolj je nazadovala SB Izola.

Med psihiatričnimi bolnišnicami je na prvem mestu tista na Vojniku, sledijo ji idrijska, ormoška, ljubljanska in na zadnjem mestu tista v Begunjah. Prav bolnišnica v Begunjah je po oceni bolnikov najbolj nazadovala, saj je bila leta 2008 na drugem mestu.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da bolnišnice med seboj pravzaprav niso najbolje primerljive, saj je struktura njihovih bolnikov različna. Zato je bolj smiselno primerjati, kakšno oceno neka bolnišnica dobiva v posameznih letih.

Kot zelo dobro na ministrstvu ocenjujejo skupno oceno izkušenj bolnikov za vse bolnišnice. Bolniki so akutnim bolnišnicam za leto 2010 v povprečju podelili 91,4 točke od stotih, psihiatričnim bolnišnicam pa 88 točk.

Povprečna ocena, ki so jo bolniki slovenskim bolnišnicam podelili za zdravljenje, je bila 92,9, za obravnavo zdravnikov 92,2, za bolnišnično okolje 89,4, za odpust iz bolnišnice pa 88,7 točke.

V anketi je sodelovalo 7641 bolnikov. Kot ugotavljajo na ministrstvu, so najboljše ocene dajali bolniki ginekoloških oddelkov, najslabše pa bolniki internih oddelkov.

Anketa je bila opravljena med hospitaliziranimi bolniki na treh oddelkih bolnišnic - na splošni kirurgiji, splošni interni medicini in na ginekologiji. V specialnih bolnišnicah so anketo opravili na oddelkih ortopedije in pulmologije, v psihiatričnih bolnišnicah pa na oddelkih za psihotične bolezni in oddelkih za bolezni odvisnosti.

‹ nazaj

Komentarji (32)

8.5.2011–1 (2) (3)OceniPeter-2 
Interna bolnica NM je slabša kot konjušnica, pa medicinskim sestram malo več prijaznosti ne bi škodilo. Sicer pa, kakršni pogoji dela, takšno obnašanje!
8.5.2011 5 (5) (0)Ocenipeter 
So pa v bolnici že žačeli z akcijo, da bodo izboljšali razmere. Srečka Vovkota so poslali na agencijo za šport, tako da bo sedaj šport najslabše ocenjeen v novem mestu.
8.5.2011 3 (5) (2)OceniTine 
Ne bi jim škodilo, če gredo pogledat na ORL Kliniko v Ljubljano, kaj se pravi prijaznost. V novomeški bolnišnici človek ne ve, ali lahko kaj sestro vpraša ali ga bo grdo pogledala in rekla, da počakaj na red. Ne velja za vse, vendar je 80 % sester prav neprijaznih. Narobe je tudi to, da se medicinske sestre zapletajo z medicinskimi brati in doktorji v ljubezenske aferice, potem pa nastane anarhija. Malo bolje je v zdravstvenem domu. V bolnišnici bi lahko prijaznosti naučili tudi ljudi v sprejemni pisarni. Dva sta prijazna, ostali pa so navadni "varnostniki". Prav bi bilo tudi, da bi tudi doktorji morali parkirat tam, kjer vsi ostali, ne pa da strokovni direktor (in še nekateri)puščajo svoje terensko vozilo za na jago, kar pred vhodom na krožni poti ali na zelenici. Prav bi bilo tudi, da bi varnostni inženir občasno preverjal nekatere "doktorje" z alkotestom.
8.5.2011 1 (3) (2)Ocenipoznavalec 
tine, sram te bodi. Kako lahko kaj takega napišeš. Sestre, recimo, na gastroenterološkem oddelku( rumena bolnica) so več kot samo prijazne, pa za kakšen denar in v kakšnih pogojih delajo isto je z zdravniki. Fenomalni so, v kakšnih razmerah delako....si bil kdaj na občini, pa na upravni, pa si videl, kake pogoke majo, prijazni pa ko gadafijeve sile....mislim, kako ste ljudje žleht, ....veš tine, vsaka rit pride na svoje, pa boš tud ti, pa da ne boš mislu, da tam delam jatz, al pa kdo od mojih, ne, ne...samo rabili smo jih ibn so nam pomagali, pazi, da jih ne boš rabbil ti, pol se boš spomnu, kako te je sedaj zmotlo fakn parkiranje doktorja, ki je intelektualno in človeško kar nekiaj svetlobnih let pred teboj, sram te bodi, ......
8.5.2011 2 (4) (2)Oceniuporabnik storitev SB Novo mesto 
V letu 2008 sem bil nekajkrat hospitaliziran v SB Novo mesto interni oddelek, Kliničnem centru v LJ v različnih oddelkih in letos v SB Slovenj Gradec. Hvala zdravnikom in sestram na internem oddelku v NM.Dr. Gradecki in dr Kapš. Kapo dol. Izredni so. Hrana kot v hotelu, pestra in okusna. Sestre izredno prijazne in ustrežljive in lahko se uspešno s svojo strokovnostjo postavijo ob bok ostalim SLo bolnišnicam katerih usluge sem potreboval. Tri leta sem reden gost v Antikoagulantni ambulanti, sestre prijazne zdravniki ti želijo pomagat kakor le najbolj morejo. Obiskoval sem tudi druge oddelke, vendar imam občutek, da so preobremenjeni v ambulantah in gremo včasih res preko njih le kot številke. Vendar, vsi smo le ljudje. Sestra, ki je v ambulanti prvi stik s pacientom je ogledalo ambulante in kot veste ljudje smo različni. Hvala SB Novo mesto
9.5.2011 3 (3) (0)Ocenihf 
pogoji dela in prijaznost nimajo nič skupnega
9.5.2011 1 (3) (2)Ocenifebo 
zato pa smo v taki riti, ker taki, ki tako komentirajo niso z ničemer zadovoljni, zaslužili bi si da bi bilo še slabše, ker s takšnim odnosom ne bomo prišli nikamor, namesto da bi vsak malo z dobro voljo in potrpljenjem pomagal da bi se stvari izboljšale, bil sem operiran v valdoltri, ljubljani, celju in novem mestu in nikjer nisem imel slabe izkušnje, sedaj pa ne vem ali je z menoj kaj narobe !?
9.5.2011Ocenislovenc 
febo mal za hec, neki že more bit narobe, če si bil pa tolikokrat operiran/a:):) SB NM... hm, + in -, tko k povsod, treba bi blo stremet k napredku, naj stroka dela tko k treba, sam problem je k se povsod prešvercajo razni "znalci", ki potem rušijo ugled in delo drugih... lohk smo veseli da vsaj mamo bolnico, no razni Ivani Zidarji se bodo pa veselo še naprej vrivali v čakalne vrste tko kot doslej
9.5.2011Ocenihehe 
Tine, pa ravno ljubljanski ORL greš omeniti, kjer sem bil večkrat šokiran nad aroganco sester in zdravnikov. Čestitke, teslo.
9.5.2011–1 (2) (3)Ocenicvičk 
Sej vam podgurci ni nikol nč v redu, vi pa cigoti vedno nekej komplicirate pa nobenmu nč prav. Ampak res ne vem kdo je od koga povzet te čudne napake, al cigoti od podgurcev al obratno, ker ogrski cigoti so čist nekej druzga so veliko bolj vzgojeni, torej lahko sklepam, da so nassi te čudne razvade prevzeli od lokalnega avtohtonega prebivalstva.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava