dolenjska

Studio D: Zakaj (ponekod) ugaša Vaš kanal?

11.7.2011 | 15:10 | Barbara Barbič

Foto: T. J. G., arhiv DL

Foto: T. J. G., arhiv DL

Studio D: Zakaj (ponekod) ugaša Vaš kanal?
Studio D: Zakaj (ponekod) ugaša Vaš kanal?

Novo mesto - Od petka naprej tisti gledalci, ki program novomeške televizije Vaš kanal spremljajo prek pretvornikov digitalnega signala, slednjega ne vidijo več. Razlog – previsoki stroški. Program še naprej ustvarjajo in iščejo rešitve. Skrajni izhod tudi komercializacija programa, pravi direktorica TV Novo mesto Irena Vide.

"Signal Vašega kanala smo v petek izklopili. Gre za izklop preko prizemnega DVBT oddajanja, torej tistega oddajanja, ko gledalci spremljajo program preko anten," je za Studio D pojasnjila direktorica Vašega kanala. Razlog je v previsokih stroških, ki jih televizija enostavno ne zmore več. "Država je uvedla plačljiv program oddajanja tudi za našo medijsko hišo. Za nas je to postalo zelo visoko. Plačujemo stroške pri javnem operaterju RTV Slovenija na tako imenovanem nekomercialnem multipleksu A. Stroški se povečujejo in v tem trenutku znašajo že preko 10 tisoč evrov mesečno."

Rešitev bi bilo sprejetje novega medijskega zakona, ki naj bi za medije s statusom posebnega pomena ponovno uvedel neodplačno oddajanje, kot je bilo to v praksi pred spremembami na področju digitalizacije. "Toda do dokončne uskladitve in sprejetja medijskega zakona – poznavajoč situacijo v državi – bo najbrž preteklo še nekaj časa do sprejetja zakona. Tudi njegov izid je težko napovedati. Če bo zakonodaja takšna, kot je bila napisana v pripravi, bi za Vaš kanal pomenilo svetlo luč v prihodnost," dodaja Videtova.

V prihodnost z bolj komercialnim programom?

Na vprašanje Studia D, če glede novonastalih okoliščin razmišljajo tudi o prodaji, Videtova v prvi vrsti odgovarja, da bodo počakali na razplet sprejemanja omenjene medijske zakonodaje. "To verjetno vendarle ne bo tista dokončna rešitev. Več poti je, s kolegi intenzivno iščemo rešitve in ena izmed teh je tudi komercializacija našega medija," prizna Videtova.

"Na skupščini smo se pogovarjali o strateškem partnerju; temu primerno pripravljamo sanacijske ukrepe. Naj povem, da je naša televizija likvidna, izplačali smo redne plače, izplačali smo redne honorarje, izplačali smo tudi regres. Vendar moramo pa potegniti drastične ukrepe za obstoj programa in – če bo potrebno – tudi njegov razvoj," je sklenila.

Zvočni zapisi

Studio D: Pojasnila direktorice TV Novo mesto Irene Vide

‹ nazaj

Komentarji (19)

11.7.2011 1 (1) (0)Ocenijanez 
ah ah. ma saj vas ne pogrešamo, kar bodite odklopljeni. Info TV je tudi zmanjkal, zdaj naj odklopijio še Pink.si pa bom zelo vesel. Sploh ne vem kdo je pripeljal ta poden od programa v Slovenijo. Postaje, ki dopuščajo v svojih kontaktnih oddajah besedice kot so "jebo te" nimajo kaj delati na naših tleh. Imamo že zadosti svojih nekulturnežev in primitivcev, ne rabimo še uvoženih.
11.7.2011Ocenikrneki 
Ma evo, ubodu sm si kabl, digitalc paket, vse, LED LCD, vse u piko. Zdaj pa televizijce ugašajo. Je pa res kar je Janez napisal. Včeraj sem videl, da je na kanalu Vašega kanala tema in najbrž je kar prav tako.
11.7.2011OceniSebastjan 
Kateri minister Pahorjeve vlade je odgovoren, da se signali Slovenskih televizij izklapljajo?? Ali to pomeni, da gre Vaš kanal v Stečaj? Ja, očitno Slovenija pod vodstvom Pahorja postaja Burkina Faso država (nekaj podobnega)! SRAMOTA!
11.7.2011OceniSlavica 
Najraje bi od Pahorja zahtevala odškodnino za nakup novega TV sprejemnika, zaradi digitalizacije!?!?!Sedaj pa imamo digitalno, pa TV hiše niso več sposobne poslovati??? Kdo je odgovoren, za tako anarhijo???
11.7.2011Ocenijony 
Pa bi mal prej mislili. Bilo so v multipleksu A in so bili vidni na Dolenjskem, Gorenjskem, širšem ljubljanjskem, celotni gorenjski in delu štajerske. Če bi direktorica kaj mislila, bi šla v razvoj programa že prej in izkoristila to, da so z DVBT signalom pokrivali skoraj 3/4 Slovenije!!!!!!
11.7.2011 1 (1) (0)Ocenijst 
Hvala mat, zelo zanimivo branje. TV pa že nekaj časa ne gledam, ker se mi vsa politika , vojne, umori in podobno upiral, novomeške TV pa sploh nikoli nisem gledala, saj me vaške veselice, občni zbori gasilcev in podobne novice, ki jih objavljajo, pač ne zanimajo, drugih oddaj pa praktično nimaj.
11.7.2011OceniPeter-2 
Prav ima ,,jst," tudi mene poročanja o gasilcih, društvih upokojencev in otroških vrtcih ne zanimajo, kakšne kritične misli na tej TV še nisem zasledil, da o operativnosti raje ne pišem. Ko bi vsaj kakšno prireditev v tem okolju vnaprej napovedali, a večinoma poročajo z vsaj enodnevno zamudo. Žalost in dolgčas....
12.7.2011Ocenidelavec 
No ja posebne škode, da vas ne vidimo ni. Saj je itak vaša TV postaja namenjena sama sebi in uživajte v oddajah, ki jih pripravljate sami zase. To ni preveč drago kajne? Za vas le najboljše, za gledalce je pa vse predrago.
12.7.2011Ocenikrneki 
Vprašanje: Kje ima vaša televizija objavljen cenik? Pošljite cenik na lokalno.si, da jo objavijo. Mislim da vam 10.000 EUR ni težko zbrati. Pokažite prosim cenik. Koliko računate objavo oglasa, da se ponavlja 3× na dan po 15 sekund 1 teden?
12.7.2011Ocenislavko 
Kam gre denar od RTV prispevka=???????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava