dolenjska

FOTO: Delavnice za otroke in mladino na Hudejah

4.8.2011 | 15:15 | Foto in tekst: J. A.

FOTO: Delavnice za otroke in mladino na Hudejah
FOTO: Delavnice za otroke in mladino na Hudejah

Hudeje, Trebnje - Ob letošnjem svetovnem dnevu Romov je v romskem naselju na Hudejah vrata odprl romski izobraževalni inkubator, ki deluje v okviru projekta Dvig socialnega in kulturnega kapitala v okoljih, kjer živijo predstavniki romske skupnosti, koordinira pa ga Inštitut za narodnostna vprašanja. Tam se med šolskim letom izvaja učna pomoč, v času počitnic pa ustvarjalne delavnice za otroke. V tem tednu se mladina pod vodstvom mentorjev, Žige Koritnika, Jake Krambergerja in Emine Djukić, posveča fotografiji in filmu.

Od 20 do 30 nadebudnih otrok se vsak dan zbere ob mentorjih in s fotoaparati ter kamerami išče zanimive motive v romskem naselju. Rezultate enotedenskega druženja bodo javnosti predstavili jutri ob 13. uri, ko bodo delavnice zaključili. Na ogled bo razstava fotografij in krajši film, ki bo nastal iz video materiala, katerega so posneli otroci.

Vodja projekta prof. dr. Miran Komac z Inštituta za narodnostna vprašanja je povedal, da omenjeni projekt, ki ga skupaj s partnerji vodi njihov inštitut, sofinancirata ministrstvo za šolstvo in šport ter evropski socialni sklad, njegov temeljni namen pa je "ustvarjanje pogojev za preseganje začaranega kroga družbene izključenosti pripadnikov romske skupnosti, iz katerega je mogoče izstopiti le z ustreznim dvigom socialnega in kulturnega kapitala te skupnosti."

Nad projektom in tem, da je v romskem naselju živahno tudi poleti, je navdušen romski svetnik Matija Hočevar, ki je povedal, da so imeli v naselju delavnice že prejšnji teden, ko so otroci raziskovali, kako so nekoč živeli Romi, takrat jim je on pomagal postaviti tudi šotor, kakršnih danes v njihovem naselju ni več.

‹ nazaj

Galerija (8)

hudeje01
hudeje02
hudeje03
hudeje04
hudeje05
hudeje06
hudeje07
hudeje08

Komentarji (2)

4.8.2011Ocenivostane1 
namesto revnim ki so delali celo življenje pa je treba to golazn podpirat upokjeni kmet ima 170 eur pokojnine cigan pa 270eur zato da ne dela jebeš tako državo
4.8.2011Oceniprofesor 
Med genijem in norcem pa res ni velike razlike

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava