Arteko Šentjanž 2011 v Novi galeriji na sevniškem gradu

10.11.2011 | 19:50

Petra Majcen, Jerca Šantej, Jože Žnidarič in Jože Šubic po otvoritvi. (Foto: P.P.)

Jerca Šantej, Jože Šubic in Petra Majcen otvoritvi razstave.

Raški čbularji.

Sevnica -  V Novi galeriji na sevniškem gradu so sinoči odprli razstavo Arteko Šentjanž 2011. Ta je rezultat junijskega tridnevnega druženja osmih slikarjev v "pušl'cu" Dolenjske. "Glede na to, da se v Šentjanžu tudi krajani skupaj z ekološko kmetijo Repovž trudimo delovati čim bolj ekološko in imamo za to tudi idealne pogoje, kot so: neokrnjena narava, zeleni travniki, prostrani gozdovi, čist zrak in voda, smo to druženje poimenovali ArtEko Šentjanž 2011," je povedala Petra Majcen, predsednica Turističnega društva Šentjanž, ki je bilo ob ekološki kmetiji Repovž soorganizator likovne kolonije.

Potekala je v precej spremenljivem vremenu, a umetnike to ni motilo, kot so tudi sami povedali, je to dalo njihovemu ustvarjanju še dodaten navdih in barvitost.

Kolonijo je vodila sevniška slikarka Jerca Šantej, ki je v sredo ravno praznovala rojstni dan in jo je zato Majcnova presenetila s šopkom cvetja in ji zaželela še dosti umetniškega navdiha.

Šantejeva je priznala, da je z velikim veseljem in užitkom delati z ljudmi, ki živijo z naravo v tako lepem okolju. "Cela občina je tako velika, da se pravzaprav nisem zavedala, kaj vse obsega in kaj vse imamo: krasne pevce, muzikante, predvsem pa izjemno široke in lepe ljudi! Tudi ta kolonija je potekala v takem vzdušju in upam, da bo tega še več.

Mogoče si želim, da bi bilo malo več kritičnosti, ekološkega na slikah. Verjetno bo tega vsako leto več. Vsaka slika ima vendarle zadaj tudi sporočilo: 'Ne pozabite narave, opazujte jo, ravnajte z njo lepo, imejte odnos do nje in do slik," je povedala Šantejeva.

Pošalila se je, da so očitno slikarji tako zelo zaposleni, da se sprašuje, kdaj imajo nekateri slikarji sploh čas slikati! Tako je opravičila slabo zastopanost udeležencev kolonije na sinočnji otvoritvi. Poleg nje je bil prisoten namreč le še mariborski akademski slikar Jože Šubic.

Na ArtEku Šentjanž 2011 so ustvarjali še Zdravko Dolinšek iz Radnecev, Daniel Ferlin – Denny s Svete Ane v Slovenskih Goricah, Niko Ribič iz Maribora, Elena Sigmund iz Budne vasi pri Šentjanžu, Bojan Sumrak z Vrhovega pri Radečah in Marija Mojca Vilar iz Domžal.

Na tridnevnem druženju s slikarji in Šentjančani je bil gost tudi znani slovenski ekolog Anton Komat, čigar misel: "Če želiš naslikati drevo, postani drevo", so uporabili tudi v katalogu slik (gre pretežno za olja na platnu in akrile) vseh osmih umetnikov, ki bodo med razstavo (odprta bo do sredine decembra) tudi naprodaj po polovični ceni.

ArtEko Šentjanž 2011 je ob literarnem večeru s pisateljico Aleksandro Veble finančno in organizacijsko podprla tudi sevniška občinska turistična zveza,  kot je sinoči povedala direktorica zavoda KŠTM, Mojca Pernovšek, pa poslej  lahko računajo tudi na KŠTM.

Zbrane na sinočnji otvoritvi, ki jo je prijetno popestril glasbeni nastop Raških čbularjev sta pozdravila tudi sevniški podžupan Jože Žnidarič in predsednik šentjanške krajevne skupnosti, Boštjan Krmelj.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava