dolenjska

Studio D: Škofija o župniku, ki poziva na „desno“

22.11.2011 | 14:45 | Barbara Barbič

Župnik v Starem trgu ob Kolpi poziva vernike, naj volijo desnico. V letaku med drugim zapisal, da „gre za naše preživetje na tem svetu in uvrstitev v nebesa“. Škofija v Novem mestu priznava, da gre za nerodno formulacijo, vendar izpostavlja siceršnje župnikovo delovanje.

Letak župnije Stari trg ob Kolpi

Letak župnije Stari trg ob Kolpi

Stari trg ob Kolpi - „Ob sodnem dnevu ne bo moderno sedeti na levici, ampak na desnici. Med vsemi naštetimi pohvalami desnim in grajami levim, bodo verjetno tudi vprašanja: kako si se obnašal na volitvah? Ali si se jih sploh udeleževal? Ali si podpiral stranke, ki izhajajo iz prejšnjega režima, ki je naredil toliko gorja našemu narodu?“ Tako med drugim piše v letaku, ki ga je župnik iz Starega trga ob Kolpi Jože Pavlakovič razdelil med svoje vernike.

Na letaku župnik vernike sprašuje: „Kako se mislimo uvrstiti na njegovo desnico, če pa omogočimo, da je na vladi in povsod levica?“ Na koncu pa še poziv, da "gre za naše preživetje na tem svetu in našo uvrstitev v nebesa".

Škofija: Župnik nikogar ne sili

Župnija Stari trg ob Kolpi je del novomeške Škofije. Na vprašanja Studia D danes niso želeli odgovarjati, so pa podali pojasnilo. Tajnik novomeške škofije Janko Pirc tako pojasnjuje: „Gre za interno župnijsko razmnoženo glasilo, ki ga občasno izdaja župnik. V njem med drugim piše tudi o različnih aktualnih temah, ki zadevajo verne ljudi v župniji. Tokrat je očitno presodil, da bo v letu socialne pravičnosti, ki ga obhajamo v cerkvi na Slovenskem, nekaj misli namenil bližajočim se državnozborskim volitvam.“

Pirc nadaljuje, da cerkev vsekakor podpira ločitev cerkve od države, ki je zapisana v ustavi, kar pa „ne pomeni, da verniki in cerkev ne smejo izražati svojega mnenja glede družbenih vprašanj.“ Poudarja, da gre v primeru župnijskega lista župnije Stari trg ob Kolpi za osebna župnikova stališča. „Ta so resnici na ljubo nekoliko nerodno formulirana. Gledano objektivno je župnikovo pisanje nekoliko nenavadna mešanica meditacije in osebnega gledanja na politične razmere. V svojem pisanju ne sili, katero stranko naj volijo, je pa zelo jasno napisal, kaj sam misli o nekaterih strankah.“

Tajnik novomeške škofije sklene, da kdor župnika Pavlakoviča pozna, ve, da je čuteč in požrtvovalen človek. „V župnišče je sprejel odvisnike od mamil, skupaj z njimi živi in uspešno vodi terapevtsko skupino.“

Škofovska konferenca za razmislek

Pred prihajajočimi volitvami se je uradno že prejšnji ponedeljek oglasila tudi Slovenska škofovska konferenca, in sicer z dokumentom „Naj se sliši vaš glas“. V njem izpostavljajo temeljne vrednote, ki so sestavni del katoliškega pogleda na svet, in pomen aktivnega sodelovanja in udeležbe na predčasnih državnozborskih volitvah.

Med drugim so zapisali, da so »volitve čas, ko so državljani poklicani k odločanju o skupni prihodnosti. Za vsakega katoličana je udeležba na volitvah in izbira ustreznih kandidatov pomembna moralna in demokratična dolžnost, saj s preudarno in dobro izbiro prispevajo k skupnemu dobremu celotne družbe. Zato je pomembno, da svoj glas na volitvah oddajo šele takrat, ko razumno pretehtajo med različnimi političnimi ponudbami, njihovo vrednostno orientacijo in osebami, ki za programi stojijo«.

Zvočni zapisi

Pirc o župniku, ki poziva na desno

‹ nazaj

Komentarji (73)

22.11.2011OceniJoži 
Čisto prav je napisal in tako je tudi res.Treba je narediti konec vladavine kućana, jankovića, celo virantizaći se rinejo naprej.ne vem več kdo je res pravi desni!??
22.11.2011Ocenif16 
Do sedaj sem ga imel za človeka, pa vidim, da je isti kot vsi " Farji"
22.11.2011Ocenidesna 
Morda je potrebno le eno vprašanje, ki se ga je slišalo na radio Ognjišče. Politika je potrebno vprašati kdo so njegovi predniki. Eni rečejo, da so to Adam in Eva, drugi opice. Potem se pa odločiš, komu si bližji po vrednotah. Mal heca, ampak tud velik resnice... Čestitke spoštovanemu župniku za jasno povedano mnenje!
22.11.2011Ocenijušk 
@desna; in otroka Adama in Eve sta bila Kajn in Abel......Torej je človeštvo nastalo iz pedrov ali morda resničneje iz incesta....Zdaj pa je cerkev tako proti istospolnim zvezam...dajte se že enkrat opredeliti....
22.11.2011Ocenilevi 
Farji so zmeraj s svojo demagogijo zavajali slovenski narod - razen nekaj posameznikov. Bog vam odpusti svoje zaslepljenosti in požrešnosti.
22.11.2011Ocenimst 
religija je opij za ljudstvo. Nič novega... priča smo lahko samo novim dokazom za to tezo!
22.11.2011Oceniobčan 
Ni mi jasno kaj naj bi bilo narobe v župnikovem sporočilu?
22.11.2011OceniMiha 
Vse čestitke župniku Pavlakoviču - končno en, ki si upa reči bobu bob in kriminalcem kriminalci!
22.11.2011Ocenijanez 
Ti klerikalci res niso normalni. Pa to gre preko vseh meja normale. Pa kaj ma to veze z "božjim" naukom? Da učiš "božji" nauk ne rabiš bit v vladi, ne rabiš oblasti, moči, vpliva, finančne moči! Kaj ima v prosvetni državi za delat klerikalna stranka NSI? A ni država ločena od cerkve po Ustavi? Prekleta banda požrešna bela. Benih davkov ne plačujejo na nepremičnine, zemljišča, država njihovim zaposlenim plačuje socialne prispevke in še serjejo. In hočejo ŠE, ŠE, ŠE! Kaj ma to veze z Jezusovim naukom? Finančne mahinacije, pedofilija itd. itd....ljudje, do kdaj bomo to še trpel? Do kdaj boste podpirali ljudi, ki tej bandi to omogočajo? Spet bo prišel na oblast Janez...spet se bodo vračali gozdovi, nepremičnine, mogoče bo Janezu tokrat le uspelo šenkat Blejski otok, prejšnji mandat se je končal malo prekmalu,da bi mu uspelo...spet se bodo sklepali Vatikanski sporazumi, cerkveni dostojanstveniki bodo harali po Sloveniji na državne stroške, kakšen kredit propadlim škofijam se bo še našel v na pol propadlih bankah pod pravim ("našim") vodstvom...Kleri zginte ven iz politike in se ne mešajte v to in ne mešajte dreka! Prodajajte svoje zgodbice po cerkvah ovcam, ki jih to zanima in ne posiljujte nevernih z vašim vplivom in moralnimi nauki, s katerimi vaše delovanje nima nobene zveze. Spet bo prisel cas, ko se boste ljudem tako zasrali, da bo gorelo kot pred 70 leti...
22.11.2011Ocenijaz 
Klerikalci smo tako močni, da se ne hudujemo niti nad tistimi, ki nas obsdijo, da nismo normalni. To zmoremo zaradi Jezusovega nauka.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava