Radeški papirnici bančniki končno odobrili posojilo

24.11.2011 | 21:10

Janez Pelhan, direktor Radeče papirja

Prva izredna seja OS Radeče: župan Matjaž Han ter direktorja Janez Pelhan (Radeče papir) ter Janez Pezdirc (Muflon)

Radeškli svetniki zelo zaskrbljeni

Radeče - Kot nam je drevi povedal radeški župan Matjaž Han mu je lastnik tovarne Radeče papir, Peter Tevž sporočil, da je kreditni odbor Nove Kreditne banke Maribor danes tovarni Radeče papir vendarle odobril 5,4 milijona evrov posojila. O usodi tovarne v velikih likvidnostnih težavah so v ponedeljek na izredni večerni seji razpravljali tudi radeški občinski svetniki, skupaj z vodstvom podjetja, le nekaj ur po tej seji so v papirnici zaradi vzdrževalnih del zaustavili še najnovejši papirni stroj (PS) 5.

Tevž je dejal, da jim je banka za investicijska sredstva namenila 2,4 milijona evrov, tri milijone evrov pa za obratna sredstva, da pa naj bi bil denar na njihovem računu šele v prihodnjem tednu, kajti pričakujejo še, da bo zavarovala omenjeno posojilo še SID banka. Soglasje za posojilo sta že prej dali NLB in A-banka.

Tevž je poudaril, da morajo v najkrajšem času spet pognati PS 5, da bodo izpolnili nujno naročilo iz Indije. Do konca tedna naj bi spet pognali PS 4, na katerem poteka proizvodnja belega papirja, ki so ga zaustavili pred dvema mesecema zaradi pomanjkanja surovin. Radeška papirnica je zaradi ustavitve proizvodnje doslej utrpela pet milijonov evrov izgube.

Radeški papirničarji so zaradi težav z zagonom novega papirnega stroja že aprila banke obvestili, da bodo nujno potrebovali povečanje kredita za obratna sredstva, julija so vložili tudi ustrezen zahtevek za kredit. Ker ga banke niso potrdile, so se obveznosti tovarne do dobaviteljev nenormalno povečale. Prvič od leta 1999, ko je Radeče papir kupilo podjetje G-M&M Petra Tevža, zaposleni na izplačilni dan niso prejeli plač. V torek jih je s štiridnevno zamudo le dobilo 129 delavcev hčerinske firme Muflon.

Direktor podjetja Radeče Papir Janez Pelhan je na 1. izredni seji občinskega sveta v ponedeljek zvečer sicer bolj nedoločno napovedal dvodnevni remont tudi na najsodobnejšem papirnem stroju v tovarni, kar je bilo razumeti kot ukrep predvsem v luči likvidnostnih težav, saj je papirničarjem Elektro Celje zagrozilo v torek z odklopom električne energije.

O usodi radeške papirnice so na izredni seji radeški občinski svetniki tudi precej čustveno razpravljali, saj so skoraj vsi povezani s papirnico, občina pa že zdaj beleži 12,3-odstotno brezposelnost, nekoliko nad državnim povprečjem. Če bi prišlo do najbolj črnega scenarija, do stečaja tovarne s 375 delavci, o katerem raje ne razmišljajo, pa bi radeška občina prevzela s 30-odstotno brezposelnostjo neslavno prvenstvo.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, dr. Janez Posedi je na ponedeljkovi seji v Radečah izrazil podporo 375-članskemu kolektivu, prav tako je prišlo solidarnostno pismo sveta delavcev Palome in Pergama Palome.

Besedilo in foto: P. P.

Galerija

Komentarji (7)

24.11.2011Ocenijanša 
Hvala bogu!! :)
25.11.2011OceniBivši Petkar 
Temu jaz pravim podaljšanje agonije... Živi bili pa videli. Ni težava v tem ali kredit bo ali ne bo.. Vedno kadar "zabluzi" podjetje, ki je tehnološko in po proizvodnem programu perspektivno, je kriv nesposoben lastnik, nesposobno vodstvo, večinoma pa oboje hkrati. In v tem primeru zagotovo velja zadnje. Žal.
25.11.2011OceniBivši Petkar 
Temu jaz pravim podaljšanje agonije... Živi bili pa videli. Ni težava v tem ali kredit bo ali ne bo.. Vedno kadar "zabluzi" podjetje, ki je tehnološko in po proizvodnem programu perspektivno, je kriv nesposoben lastnik, nesposobno vodstvo, večinoma pa oboje hkrati. In v tem primeru zagotovo velja zadnje. Žal.
25.11.2011OceniPapir 
Točno tako, bivši petkar. Zadel si ... Žal ne bo za to nihče odgovarjal, ljudje pa bodo na cesti ...
26.3.2017OceniPepi 
Od kje se je pa ta vzel ?!!
26.3.2017OceniBranko 
Pepi, iz DNŠja
16.9.2017OceniHehehehe 
No, pa se je našel zastonjski način oglaševanja v Dolenjskem listu ;-))! Le kaj bo rekel njegov zasebni lastnik ??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava