FOTO: Kaj pomeni biti človek?

16.12.2011 | 13:05

Fotografska razstava Nejca Volariča v  Mosconovi galeriji 

Sevnica - V Mosconovi galeriji na sevniškem gradu so sinoči odprli razstavo fotografij “Kaj pomeni biti človek?”, 24-letnega avtorja Nejca Volariča iz Šentjurja na Polju pri Bregu. Nejc pravi: "Kaj je bistvo vsega? Zakaj človek sploh je? Vprašanje, ki je neumrljivo, večno in ne bo nikoli do konca odgovorjeno.

Nejc Volarič

Volarič se zahvaljuje igralcema - naturščikoma Gregi in Manji.

Dušanka Istenič

Kmetija prihaja

Po človeški intuiciji, hrepenenju, po naravi pa tudi po znanstvenih psiholoških raziskavah je to, kar nas lahko najgloblje osreči in obenem najgloblje rani, medčloveški odnos.

Skozi serijo fotografij kot fotograf in študent Zakonske in družinske terapije, poizkušam predstaviti vso čustvenost, lepoto in bolečino odnosa, tega neustavljivega človeškega hrepenenja."

Večerni spremljevalni program je občuteno vodil sevniški umetnik Rudi Stopar, za prijetno glasbeno spremljavo pa je poskrbela flavtistka Dušanka Istenič. Volariču je čestital tudi sevniški podžupan Jožef Žnidarič.

"Živeti moramo sami s seboj. In zdi se, da bi bilo to precej lažje, lepše in bolj osrečujoče, če bi znali v vsak mesec vtkati toliko upov in lepih pričakovanj, kot nam to uspeva decembra", je dejal  Stopar.

"Namen te razstave je predstaviti vsem vam zgodbo, ki ni samo moja, ampak je zgodba del vseh nas, in sicer združiti fotografijo, s katero se ukvarjam, z znanstvenimi ugotovitvami klinične psihologije. To je povezano z mojim študijem Zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Od prve do štirinajste fotografije so prikazani mehanizmi, nezavedni, ki narekujejo naše obnašanje, če hočemo ali pa ne. Zato pravim, da je to zgodba vseh nas!" je pojasnil Volarič in še dodal, da se je zelo trudil, da bi pripeljal na otvoritev kakšno doktorico zakonske in družinske terapije, a mu ni uspelo.

Vsak posameznik je svet zase. In za reševanje fizičnih, sploh pa psihičnih in čustvenih dilem ni receptov in pravil!  Navdih preteklosti je tudi del okrevanja. Še nekaj izkustvenih ugotovitev Rudija Stoparja.

"Skromno mislim, da smo pozabili na ljudske modrosti in na nekatere izkušnje modrih ljudi dobre volje. Ne stori drugim, česar ne želiš, da drugi storijo tebi!" Neumorna zbiralka kulturne dediščine in običajev, Ljoba Jenče pravi: "Naš čas je konfuzen zato, ker ni več svetosti, obrednosti in šegavosti! Premislimo to in se pustimo presenetiti, kaj vse bomo v sebi o tem doumeli o sebi in med seboj!"

Odprtja razstave so se udeležili tudi udeleženci šova Kmetija, druženje pa zaključili v grajski vinoteki in kavarni s Fanti izpod Lisce in DJ Carbonom.

Besedilo in foto: Pavel Perc

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava